ADELHAIDA: je to tak. Tu je recept, jak ho sepsal muž :-)
Španělská (valencijská) pečená rýže. Patří do rodiny „jídel s překvapením“, což je můj oblíbený koncept, protože v každém soustu člověk může najít něco jiného. V originále silně spoléhá na vepřové maso (bůček, prejt), což je jednak těžké a jednak to moc nejíme. Takže nahrazené kuřetem. Výsledek byl možná trošku sušší, než by bylo potřeba, ale zelenina to napraví.
Ingredience:
- 3 střední kuřecí prsa
- chorizo (3 malé klobásky)
- 2x paprika (1 do směsi, 1 pak jde na závěr nahoru)
- 1x čerstvá feferonka
- fazole/cizrna (já jsem dával jednu plechovku bílých fazolí v rajské omáčce páč doma nic jiného nebylo)
- 2x větší rajče (1 do základu – a příště bych dal ještě jedno navíc, pokud bych neměl fazole v rajské omáčce; 1 pak jde na závěr nahoru)
- brambory (menší a přiměřeně, aby nakrájené na plátky daly jednu pánvičku)
- česnek (celá palička)
- 400g rýže na italské rizoto
- 800 ml vývar (v originále vepřovo/kuřecí, já dával hovězí a dobrý)
- sůl, pepř, uzená paprika, šafrán, oliváč
1. Kuře nakrájet na kousky, naložit do oliváče, okořenit sůl, pepř, uzená paprika (spíš výrazněji)
2. Připravit si vývar. Dal jsem do něj, zatímco jsem chystal zbytek, svařit trochu šafránu.
3. Na pánvičce postupně opéct a dát stranou kuře, chorizo a brambory nakrájené na plátky – kuře po menší dávkách, aby se to opeklo a nedusilo. Paralelně s tím začít rozehřívat troubu na 200°
4. Tento krok se dá udělat hodně paralelně s tím předchozím. V hrnci, který pak může přijít do trouby, rozpálit oliváč, hodit na něj na kousky nakrájené rajče do základu a nechat rozpustit. Přidat nakrájenou papriku a feferonku, zamíchat a nechat opéct.
5. Přidat do hrnce k rajčeti a paprice fazole (v mém případě v rajčatové omáčce), vymačkané dva stroužky česneku a trochu šafránu, zamíchat a nechat chvilku probublat.
6. Do hrnce přidat opečené věci z kroku 3 (maso, chorizo a brambory) a zamíchat.
7. Do hrnce přilít vývar, promíchat a případně dosolit/dochutit obecně. Udržovat bublající. Vmíchat rýži.
8. Dozdobit vršek – do středu dát paličku česneku s neoloupanými stroužky. Kolem rajče a papriku na čtvrtky.
9. Dát nezakryté do trouby na teplotu 200°, dokud se omáčka nevsákne do rýže/nevyvaří. Dneska to bylo asi 40 minut.
10. Po vyndání z trouby nechat cca 10 minut dojít. Na talíři jsem pak výslednou směs zakápl troškou limetky, aby se to odlehčilo a trochu projasnilo.