• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: je to tak. Tu je recept, jak ho sepsal muž :-)
    Španělská (valencijská) pečená rýže. Patří do rodiny „jídel s překvapením“, což je můj oblíbený koncept, protože v každém soustu člověk může najít něco jiného. V originále silně spoléhá na vepřové maso (bůček, prejt), což je jednak těžké a jednak to moc nejíme. Takže nahrazené kuřetem. Výsledek byl možná trošku sušší, než by bylo potřeba, ale zelenina to napraví.
    Ingredience:
    - 3 střední kuřecí prsa
    - chorizo (3 malé klobásky)
    - 2x paprika (1 do směsi, 1 pak jde na závěr nahoru)
    - 1x čerstvá feferonka
    - fazole/cizrna (já jsem dával jednu plechovku bílých fazolí v rajské omáčce páč doma nic jiného nebylo)
    - 2x větší rajče (1 do základu – a příště bych dal ještě jedno navíc, pokud bych neměl fazole v rajské omáčce; 1 pak jde na závěr nahoru)
    - brambory (menší a přiměřeně, aby nakrájené na plátky daly jednu pánvičku)
    - česnek (celá palička)
    - 400g rýže na italské rizoto
    - 800 ml vývar (v originále vepřovo/kuřecí, já dával hovězí a dobrý)
    - sůl, pepř, uzená paprika, šafrán, oliváč
    1. Kuře nakrájet na kousky, naložit do oliváče, okořenit sůl, pepř, uzená paprika (spíš výrazněji)
    2. Připravit si vývar. Dal jsem do něj, zatímco jsem chystal zbytek, svařit trochu šafránu.
    3. Na pánvičce postupně opéct a dát stranou kuře, chorizo a brambory nakrájené na plátky – kuře po menší dávkách, aby se to opeklo a nedusilo. Paralelně s tím začít rozehřívat troubu na 200°
    4. Tento krok se dá udělat hodně paralelně s tím předchozím. V hrnci, který pak může přijít do trouby, rozpálit oliváč, hodit na něj na kousky nakrájené rajče do základu a nechat rozpustit. Přidat nakrájenou papriku a feferonku, zamíchat a nechat opéct.
    5. Přidat do hrnce k rajčeti a paprice fazole (v mém případě v rajčatové omáčce), vymačkané dva stroužky česneku a trochu šafránu, zamíchat a nechat chvilku probublat.
    6. Do hrnce přidat opečené věci z kroku 3 (maso, chorizo a brambory) a zamíchat.
    7. Do hrnce přilít vývar, promíchat a případně dosolit/dochutit obecně. Udržovat bublající. Vmíchat rýži.
    8. Dozdobit vršek – do středu dát paličku česneku s neoloupanými stroužky. Kolem rajče a papriku na čtvrtky.
    9. Dát nezakryté do trouby na teplotu 200°, dokud se omáčka nevsákne do rýže/nevyvaří. Dneska to bylo asi 40 minut.
    10. Po vyndání z trouby nechat cca 10 minut dojít. Na talíři jsem pak výslednou směs zakápl troškou limetky, aby se to odlehčilo a trochu projasnilo.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Dáš sem prosím recepis? Vypadá to jako něco, co se vaří samo...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Arroz al horno – Velmi upravená verze Španělské (valencijské) pečené rýže. Ohromně dobrá záležitost.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak jsem vcera zkousela vareni testovin primo v omacce (podle https://themom100.com/recipe/one-skillet-cheesy-beef-and-macaroni/ ) a jako.... vubec to neni spatny!
    Krom toho, ze se zaspini o dva kusy nadobi min (hrnec na testoviny a cedník), tak samozrejme kdyz do sebe testoviny nasaknou tu rajcatovo-masovou omacku, tak je to perfektni comfort food (ze skrob z nich zahusti omacku, vubec nevadi). A ani se to nepalilo, jak jsem se puvodne bala, i kdyz vody jsem asi dala o trochu vic, nez kolik podle receptu melo byt (ale jak jsem to delala cele od oka, tak se s tim pocitalo).
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Parmigiana
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: já teda nezahušťuju dodatečně, ale mouku dávám, resp. směsí mouka-paprika zasypu osmaženou cibulku, zasmažím, přidám dopředu orestované maso, okňahňám, zaleju vodou/vývarem a vařím. Ale ta cibule tam dělá hodně, syrové objemově nejmíň tolik, co masa.

    KURE: mně všechny ty recepty od bourguignonu po dršťkovou zkolabovaly do takové základní osnovy a moc to neřeším - asi základní dělicí linie je v tom, jestli je tam hodně mleté papriky, to tak nějak vydělí souostroví guláš-dršťková, a potom co všechno tam naházím mimo masa. Ale třeba do guláše dávám běžně rozvařit pár paprik.
    ZCR
    ZCR --- ---
    IKA: klidně i zavařit... zelené se prý dají naložit jako olivy, ale nezkoušel jsem. Jinak dřínkový džem je výborný do lineckého.
    (Bývalo tu v okolí pět krásných dřínů, dva opravdové stromy... idioti to vykáceli, asi že to svinilo chodníky... zustal jeden, na blbém místě, takže málo plodil a špatně dozrával, a ten letos začal schnout a vypadá to, že to nedá, kurvaaleuž.)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: musaka, nebo z toho udělej baba ganoush
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: lasagne s pecenym lilkem?
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Prosím, mám doma asi čtyři lilky, poradíte nějaký vege recept, který nebude ostrý, aby jo mohly i malé děti? Nějakou omáčku k testovinam nebo zapeceny nějak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: 100g, ne 100 ks :-D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADALIM: ja neopeceny karbanatky mrazim bezne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: nakrájej 500 g zeleniny - cibule, paprika, květák, mrkev čensek (prostě co máš doma s cibulí a česnekem), k tomu přidej 100 dřínků. Dej to do zavařovačky o objemu 0.7l Nasyp na 15 g soli, zalij vodou aby všechno bylo pod hladinou vody, zabezpeč menším ziplockovým sáčkem aby si zatížila zeleninu pod hladinou láku a minimalizoval přístup vzduchu. Zavři víčko a dej do nějaké misky či krabičky, protože ti bude téct troška láku. Nech týden v pokojové teplotě.

    Případně přidej třeba tymián a roztmarýn.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem, budem to musieť poriadne naštudovať a konečne skúsiť, živý mám doma len kvások (a možno kúpené jogurty), a na kvasenie zeleniny som sa zatiaľ neodhodlala.
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    Zdravím, potřebuji radu: můžu zamrazit syrovou hmotu na sýrové karbanátky (nastrouhaný eidam, vajíčko, strouhanka ) nebo to je blbost? Potřebuji to převézt na příští víkend, tak jestli to mám raději mrazit už udělané...diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: jasně, normálně na slano do láku, klidně s další zeleninou.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Ďakujem veľmi, si skvelá.:)
    Trniek som nazbierala iba osem ks, preto ma napadli drienky (ale teda trpkosť v nich cítim, tak možno je to nejaký iný kultivar? Alebo proste neboli dosť zrelé?).

    A šli by z nich urobiť také tie akože umeboshi? Pekne červené už sú samé osebe.:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: hele s dřínkama bych to nedělala, jsou mnohem jemnější, imho to naložení do takhle velkého množství soli je vysuší na troud a nemusíš je znavovat trpkosti jako trnky. Jestli je chceš jen v soli, tak bych je prosypala tak 4-5 % procenty soli v nějaké sklenici a nechala to zvkasit takhle.
    IKA
    IKA --- ---
    Ešte k tým drienkam: ak by som tie nie úplne zrelé skúsila zavesiť ako trnky v soli tu> https://www.zkvaseno.cz/bobule-iii-slane
    bude z toho niečo kvapkať? Alebo si to kľudne môžem zavesiť aj do obývačky?:)
    ZUZKAOU, prosím?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Lasagně podle Babishe, co jsme měli o víkendu, vyšly děsně dobře. Základ je nedávat bešamel, ale ricottu :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam