• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: praveze ten v konzerve je nahovno. to dycky nacnu, pulku spotrebuju, prendam z plechu do pixly jak se to ma, zaleju olejem, ale pak kdyz chci pouzit, tak tam sou zeleny nebo bily spory uz. to samy ta tuba. pak to vodevru a i kdyz sem z toho vytlacil vzduch, tak to u uzaveru je dycky s plisni. tezko rict co delam spatne. lednice je na 3stupne
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KURE: Cetla jsem kocku :-D
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: to jsem vzdal. na chalupě sme měli brambory (vlastní) celou zimu a jaro, no problem. v bytě to je no go.
    takže jako sacharid pro případ nouze používam čočku nebo nějaky nudle. nebo hranolky v mrazáku....

    DEVIL: protlak v konzervě je nesmrtelnej ne? ale ten si klidně koupim. houby nějaký mam. kližku nebo něco takovyho na guláš mam taky, klobásu ulovim cestou. v papiňáku to bude hotovy za rozumnou dobu.
    ale teda bila zelňačka zní taky dobře.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: ja storage room, kde je na betonu stabilne celej rok +- 13 stupnu, v mistnosti 16 a tma. brambors tam vydrzej x mesicu.
    KURE: tak jako nevypada, ale ja treba nevedu protlak (vzdycky mi zplesnivi), klizku bezne v mrzaku nemam, veprovy mam v podobe klobas, co si udim, tak to taky bezne nemam. ze susenejch hub uz mi zbyl jen prach na dne pytle.
    asi to je jejich tradicni eintopf, ale ja to nikdy nemel a tudiz nevim o co prichazim a nemrzi me to. o to radsi si dam zelnacku ;)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ONDRAT: co takový ty kmínový silice? Jeden čas na to bylo spoustu reklam a článků, jak je to skvělý způsob, aby nevyklíčili a neplesnivěly.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MOODYCAT: No, ale to musíš uskladňovat ve vhkým a studeným sklepě (mimo rodinné domy často nedosažitelné). Spíš tuším problém v dodavateli, tedy obchodu, do 2 týdnů musí být brambory ok.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOODYCAT: Sen, v městském bytě, nereálný. :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOCHANSKA_CH: Dva tri tydny je pro nas malo, nas sen je mit brambory dlouho a moc je pouzit, kdyz budeme chtit.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOODYCAT: Brambory kupuju na kusy a vybírám už v krámu kvalitní. Mám na ně spešl pytel z Tescomy, vydrží v něm ve špajzu tak dva, tři týdny. Skladuju umyté, nehnijou, ale klíčení nezabráním.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: tipuju že prostě do tydne max, vykvetou nebo tak něco.
    Jakožto obyvatel bytu bez chladnýho temnýho koutu mám s bramborama stejnej problem. V podstatě kupuju brambory jen když je na nějaký jídlo potřebuju.

    DEVIL: tohle podle pauluse nevypadá tak strašně. https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-pripravit-polsky-bigos-poradi-roman-paulus.A131209_151036_dobra-chut_ape
    a navic zrovna čtu Kotletovo Underground, kde bigos a poláky několikrát zmiňujou, takže to beru jako takový znamení. :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: I tady mam jet newspeak? OK, ne, ze nam proste nevydrzi brambory uskladnene a v celkem kratke dobe shnijou, vetsinou nas o tom informuje smrad ze skrinky pod linkou…pritom bychom radi meli brambory ready pro vsechny pripady. Udajne je to featura uz umytych bambor z obchodu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: jakoze je snite tak rychle nebo naopak je nejite?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: Jak to delas, ze mas vzdycky doma brambory? Nedavno jsem o tom vedla debatu jinde, ze brambory doma vubec nevydrzi…
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: to je ale jak topurkova polivka. k bigos bys mel mit kvanta ruznejch mrdek. ja teda vzdy ze zeli delam bilou zelnacku. varit to dlouho nemusis. brambors, cibule, mouka, smetana a koreni je u me vzdy doma. v mrazaku mam uzeny/klobas, co tam muzu vzdy nahazet
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ha, to jsem ještě nedělal, a zřejmě to je to co chci :)
    díky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: co polskej bigos?
    KURE
    KURE --- ---
    Mám doma pul hlavky zeli (bílé) a rád bych nějakou polívku/eintopf. Ale aby se to nevařilo 4hodiny. máte osvědčený recept na něco dobrého?
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER: To vypada dobre! Tady v supermarketu maji pastu z buraku za par penez i ty prilohovy banany. Jdu do toho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kdyby měl někdo potřebu experimentovat se špenátem, tak v Africe ho dělají s burakovym máslem / burakama. Zdá se to jako divná kombinace, ale je to fakt dobrý. Např zde:

    Spinach in groundnut [peanut] sauce
    https://youtu.be/VUx4c4eOSzw
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: Prave ze nehovoris:) Ale my jo. Teda myslim. O srdcich na spejli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam