• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: já bych to nenakládala, játra se kazí velmi ochotně a když je nakrájíš, tak zvýšíš povrch, na kterém se mohou zkazit.

    Nechceš je solit, to jde těsně před polžením na grill (pak jsou chutnější a netvrdnou), ale do slaného láku bych je nedávala. Takže jedině - podmáslí s česnekem? A před grilováním důkladně osušit.

    Nebo teda do oleje, ale pokud v něm budeš mít nějaké kousky, jako třeba česnek nebo bylinky, tak se na grilu připálí. Ten olej na povrchu pomůže tomu, aby se lépe rozvádělo teplo po položení na gril (takže se lépe opečou) - ale při naložení jedině zabrání množení bakterií na povrchu, čemuž ovšem jde zabránit taky tím, že játra nenakrájím předem :-D

    Imho je podstatnější játra očistit od šlach a žilek, než je do něčeho nakládat.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: já znám pouze namáčení do mléka pro lepší chut a křehkost. Jinak je taky nijak nenakládám....jen pepř a sůl po ugrilování.
    U postarších lidí bych se bála poznámek...že jsou stejně nejlepší na cibulce :-D
    KURE
    KURE --- ---
    když jste mě tak pěkně pomohli s nevařením v horku, jdu s dalším dotazem.

    Jak naložit vepřový játra pro grilování? S tím že to je pro postarší lidi, dost konzervativních chutí, takže žádný vylomeniny :)
    (já játra nijak nenakládám, ale prej se to "má") a náhodný výsledky z internetů mi přijdou podezřelý.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: Ehm, teď jsem zrovna dělala červenorybízové zrcadlo, protože se mi nechtělo péct:-) Jen jako základ jsem frkla cukrářský piškoty, nepekla jsem lineckej spodek, ani nevyráběla sušenkovej.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    IKA: já bych to vyslehala s trochou cukru a zbodla jen tak s rybuzem :D
    IKA
    IKA --- ---
    Mám mascarpone a červené ríbezle, čo by ste s nimi robili?:) (Je horko, piecť sa mi nechce, ale prinajhoršom by aj to nejak šlo..)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    tvl jsem ujetej na pomazánky a dipy :)
    LUSINDA: něco podobnýho prodávaj Turci v Německu, dlouho jsem zkoumal jak na to a nejvíc jsem se přiblížil feta+grilovaný papriky (klidně ze sklenice). Ten balkán je takovej nevýraznej a lilek v ajvaru se tam moc nehodí.

    velmi dobrá je i Obadza, ale je to celkem drahý na ingredience, takže si spíš čas od času koupím v německu hotovou

    ale zrovna je okurková sezóna, dělám tzatziky, ale takový ty počeštěný (víc okurky než jogurtu), někdy spíš zakysanku, aby to bylo hutnější a letos jsem ještě vedle u Babici narazil na nějakej odkaz a teda tzatziky s ayranem (místo vody tam dát vykapanou vodu z okurek) a to je pro mě ultimátní a vlastně to jsou dva pokrmy ze třech stejných ingrediencí :)


    RUTHLESS: remuláda je ± jasně daná, je to vlastně taková tatarka, trochu řidší
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: omlouvam se :) a neni to lenost ale nechci zemřít horkem.

    VSICHNIMAME: tohle nezni uplne blbe... repu maj v lidlu už hotovou jen nakrajet...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: tak si z toho udelej nakej salat a do zalivky jebni kopr a nepokousej nas tady, kdyz si linej klohnit omacku :D
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    KURE: nebo si udělej augsta zupa, nebo saltybarscaj (lotysska, litevska) verze chlodniku. Potřebuješ brambory i vajíčko a spoustu kopru. Ještě ale řepu.
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: jo, to by bylo asi nejlepší jenže
    a) brambory a vajíčka mam vařený ze včereška.
    b) mam chuť na koprovku
    c) dneska rozhodně nebudu zapínat sporák! :D

    Takže jsem ochoten ke kompromisu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: imho udelej koprovku teplou, akorat ji misto mouky/skrobu zahusti agarem. jak vychladne tak bych ji zkryplil tycakem na pozadovanou konzistenci a az pak bych tam nahazel cerstvej kopr
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Asi bych si ušlehala základ (mascarpone, smetana, trocha kefíru či jogurtu) do požadované hustoty a pak bych dochucova a prdla tam kopr. Asi to bude chtít chvilu ležet.
    Nebo hustší polévku tarator. :-)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Zakysaná smetana (16% a vic), kopr, cukr, sůl, pár kapek octa.
    Octem myslím ten klasický kvasný. Překvapivě to tomu dipu dá tu chuť české koprovky.
    KURE
    KURE --- ---
    Máte někdo tip na studenou koprovou omáčku nebo dip?
    Ideálně aby to připomínalo normální koprovku :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Tahle metoda vaření mi nějak nekonvenuje, a tak na ni ani nemám vybavení. Ale dík!
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: hlasovala bych pro to sous vide, to udela pekny steak i se slozityho masa. A kdyz ma clovek neco s teplomerem (ja to delam treba ve varnem hrnci), jde to i bez sousvidovace
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KURE: Krájení hotovýho ovladám:-) dík!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: Jo. Když se to nepovede, bude to moje chyba. Jsem si toho vědom :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ADELHAIDA: snad jen ještě, je to asi zřejmé, ale až to budeš krájet na ty plátky, krájej to přes vlákno :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Děkuju za rady a slova dodávající odvahu. Tak já to zkusím, ale běda vám, jestli se mi to nepovede:-D
    KURE
    KURE --- ---
    ADELHAIDA: neboj :) tim filírováním zjistíš jak jsi to trefila. Když to bude málo, tak ty plátky prostě ještě na moment hodíš znova na pánev. Když to bude moc, tak holt to bude well done. ale s nějakým tim dobrym dipem to bude pořád dobrota.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam