• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja jsem teda fanousek toho instagram receptu
    Do misky blok fety, okolo cherry rajcata, pripadne i cesnek, osolit, opeprit, olivovej olej, pripadne i bazalku. nechat to pect v troube do pozadovane konsistence
    Pote smichat s testovinama
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Díky za tipy, mě už nic nenapadlo, teď už o ní strach nemám 😄
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: co nějaký quiche?
    a do kuskusu :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dokud je hezky tak bych udelala řecký salát. Dá se taky dát do marocké rajčatové polévky. :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MIST: S takovou jí budu mít málo ;-)
    Díky!
    MIST
    MIST --- ---
    JAJITA: rano si pridas fetu do smazenych vajicek k snidani, v poledne do salatu, ke svacine si udelas dip z pecenych paprik a fety a k veceri ji pridas k masu nebo testovinam. Za tyden je po ni.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Zapečený lilek s rajčaty a fetou.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, v lednici na mě mrkají 2 větší balení fety, že už za měsíc nebudou moc svěží, co s nimi? Na pečenou dýni s ostatní zeleninou nespotřebuji ani 1/4. Byl by prosím nějaký tip, jak ji chutně spotřebovat?
    Díky ;-)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Jestli uneses krám do baráku, tak tohle pěkně řeší domácí pekárna. Nasypes ingredience, zmacknes čudlík a jdeš od toho. Aktivní práce pod pět minut a pak už jen vyndas hotovej chleba.

    Dokonce je z toho úplně skvělý mazanec podle Vanka - ten se nechává kynout na omladek, pak míchá, pak dvakrát kyne a je s tím děsná drbacka na X hodin. Sem jsem to zkusila jen naházet a zapnout na francouzské pečivo (delší kynuti) a vylezl naprosto geniální a mekkoucky jak nikdy.

    A má odložený start, takže večer nasypes a ráno vstanes k čerstve dopecenymu chlebu/mazanci/rýžový kaši. Za mě super :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: a ten kefír osol, kromě toho že sůl taktéž vraždí patogeny, tak chce aby se ti ta sůl propašovala do masa, na což je naložení ideální
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Šmarja, no jo! Jdu na to.
    Díky ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Napadá mě jen kefír, který svým pestrým životem vybije patogeny.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eh, prosím vás, mám v lednici > kg balení kuřecích stehenních řízků, které jsem přes víkend kvůli práci nestihla zamýšleně zpracovat, zítra jim končí expir, mám volno teď. Jak jim nějak naloženě prodloužit životnost?
    Díky
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ADELHAIDA: tak dobrý, budu na to myslet. Asi začnu zase teda něco píct no :-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ZUZKAOU: lívance asi zkusim, kvásek nevlastním
    .. a mouku už jsem otevřela, já jsem ji chtěla na mytí vlasů a jaksi si nevšimla, že je to celozrnná (a na to se celozrnná fakt nehodí, ozkoušeno za vás)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PAKOBYLKA: Jestli netrváš na tom, že to chceš spotřebovat všechno naráz, tak já jsem takhle přidávala omylem koupenou žitnou celozrnku do koláčů. Když nahradíš čtvrtinu pšeničný mouky touhle, bude koláč vláčnější a na chuti to nebude nijak zvlášť znát. Hodí se to do litých těst typu perník, makovec a tak (zrovna jsem dávala recepty, kde jsem to používala, do klubu Vaříme dětem). Pozor, když je v koláči ovoce, může se to rozžblemcnout, tam bych nahradila max pětinu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Skvělej a osvěčenej recept na nemazlavej dobrej žitnej chleba má Maškrtnice

    Celozrnný žitný chleba pro všechny – Maškrtnica
    https://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aby byl žitnej chleba dobrej a nemazlavej, tak to těsto musí být docela kyselé, takže pokud to člověk nechce dělat kváskové, tak určitě přidat ocet a teda chce to nechat kynout co nejpomaleji, tedy přidávat spíš menší množství droždí.

    Fajn jsou žitné lívance

    500 ml kefíu
    200 g celozrnné žitné mouky
    2 vejce
    50 ml oleje
    5 g soli
    5 g jedlé sody

    Smíchej všechno kromě sody, nech to v lednici přes noc. Těsně před smažením přidej sodu a udělej lívanečky. Jsou fajn na sladko i na slano


    a tohle taky vypadá dobře

    Popraskané sušenky z celozrnné žitné mouky – Mammas.cz
    https://mammas.cz/popraskane-susenky-z-celozrnne-zitne-mouky/

    Jinak pokud jsi z prahy, tak vymění za hladkou pšeničnou, nějak se mi zmatkem v objednvách na rohlíku doma hromadí-
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: ok díky, já to nějak vyzkoušim. když tvar nebude optimální, asi mi to nebude vadit
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: V rychlosti jsem nasel nejaky recept, co mi takhle od pohledu pripada, ze by mohl byt OK.
    Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduchy-zitny-chleb-se-spaldovou-moukou-a-slunecnicovymi-seminky
    Testo nedelat jako na klasicky bochnik, kdyz je to do formy, tak se dela o neco ridsi a melo by byt tak do dvou tretin vysky formy, at to ma prostor pro kynuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam