• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    GENEVIEVE: peču společně! Na osmaženou cibulku dam do 1/2 pekace červené a do druhé 1/2 bílé zelí a na to položim naporcovanou kachnu - nejlépe nahoře ještě nazdobenou platkovou slaninou, krásně vše pustí do toho zelí :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dotaz...

    Chci dělat kachnu s červeným zelím. Jde to nějak smysluplné v pomalym hrnci? Jakože ne celou, ale třeba stehno a dvě prsa nebo tak něco.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    RUTHLESS: dík, napíšu do pošty.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    NEMESIS: Jestli jsi pražská, muzu ti to na zkoušku půjčit. Ať víš, co ceho jdeš :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    NEMESIS: Ja sondu pouzivam na pecivo nebo maso, kde se prave cili na dosazeni nejake vnitrni teploty a pak se peceni vypina, protoze dal uz by se produkt jenom vysusoval.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: ohó, Děkuju. – Pod jiným jménem mě to nenapadlo hledat.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Ta moje, zdá se, ne. Ale jinak je skvělá a nemůžu si ji vynachválit.
    SIEMENS - HS636GDS2 - Vestavná kombinovaná parní trouba
    https://www.siemens-home.bsh-group.com/cz/vypis-produktu/vareni-a-peceni/parni-trouby/kombinovane-parni-trouby/HS636GDS2#/Tabs=section-technical-overview/Togglebox=manuals/Togglebox=accessories/
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: fakt se podívej, jestli nemáš sous vide režim. Např, Gorenje parní trouby to mívaj.
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: jako máš pravdu, ten bazmek je jen ponornej vařič. a teda umí udržet docela přesně teplotu lázně. nic víc.

    Jenže celá pointa sous vide je pohodlná a spolehlivá příprava masa. když máš tu mašinu, hodíš steak do lázně a tak nějak za 45-60 minut, po zaznění signálu, vyndáš hotový maso který stačí opálit na povrchu na dokonalej steak. Bez stresu a nějakýho odhadování.

    Když to budeš zkoušet v nějakym pokusnym zařízení, budeš kolem toho celou tu dobu poskakovat, a jestě si nebudeš jistej, že to vlastně dělá to co chceš, takže když výsledek nebude super, nebudeš vědět jestli sous vide neni pro tebe, nebo to je vina toho geretu. A dá ti to víc práce než trefit steak na pánvi.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    CERMI_FOX: Ach tak, čerpadlo! Děkuji. Co se týče deště v troubě – zjistím pokusem a dám vědět.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS: a jak ji to vyrábí? Nějak rozstikuje mikrokapičky vody? Nebude se pak ta voda všude srážet a nezačne ti v troubě pršet? :)

    NEMESIS: a čerpadlem, které vyrovnává teploty v té vodě tak, aby to bylo co nejpřesnější. A to je to největší kouzlo
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: Když já furt nechápu, co přesně nadstandardního ten bazmek umí – ne že je to topná spirála s teploměrem a displejem.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: merde…

    CERMI_FOX: Já si myslím, že umí. Teploty parního vaření začínají už na 40°… A můžeš regulovat intenzitu páry až po maximální vlhkost.Tak možná udělám spíš tenhle pokus, než ten s tou sondou. Sondu jsem zatím nepoužila ještě ani jednou – moc mě nenapadalo jak. A proč.
    Ale život je dlouhej, tak třeba k tomu ještě dojde.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS:
    ad 1) to jsem si myslel taky, bohužel moje trouba funguje tak, že jakmile se dosáhne na sondě požadované teploty, tak se pečení vypne. Ale třeba máš inteligentnější troubu, tohle mě hodně zklamalo.
    ad 2) sous vide je při teplotách 50-60C, což parní trouba neumí (jak zajistit, aby se při tak nízké teplotě odpařilo dostatečně vody a nestrávil jsem u toho týden?), ta tvoje tohle umí?
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: nemá přímo sous vide rezim? Některý parni trouby to maj.

    Hack s troubou.. obavam se že regulace bude dost oser. Ale třeba to pujde.
    Obecne potrebujes spis ten ohrivac, bez vakuovacky se v klidu obejdes:)
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Nazdar – mám dotaz na Sous Vide.
    Mám dom vakuovačku a říkala jsem si, že bych to zkusila – i když doma nemám ten ponorný sous vide „ohřívač“.
    SIC! Mám doma troubu, která:
    1) Má pečící sondu – a představuju si to tak, že bych do ní mohla vložit nádobu s vodou a za pomoci pečící sondy udržovat požadovanou teplotu po požadovanou dobu.
    2) Je to speciální parní trouba siemens – čili má zvláštní nádržku na vodu a dokáže v sobě udržet něco jako parní saunu v požadované teplotě po delší dobu.
    Myslíte, že by něco z toho mohlo fungovat, nebo si to představuju jako Hurvínek válku a nezbývá mi, než si šetřit na sous vide ponorný bazmek?
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Ale teda lepsi nez pan Vaněk, ten dava ani ne malyho panaka :))

    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    ZUZKAOU: ahoj, diky moc za inspiraci. Dneska jsem recept pouzil, ale az potom jsem se koukl na video a prijde mi, ze tam mas chybu. On dava na stejne mnozstvi vseho pouze 300ml mleka. Ikdyz noky jsou super, tak jsem si rikal, ze mi nejak ne a ne se odpalit 😅. No a jsou uplne bily :)) ale uspech jsem sklidil s nima, takze dobry :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: Tak to musím prubnout.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: fety je mimo Balkán vždycky málo :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam