• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: tak nejmilovanější je to s tím podivnychm zprocedovanym sušeným sýrem. Takový špagety s tavenakem
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: bez chuti to není, je to plné sýra. Je ssamozřejmě třeba zvolit spíš výraznější sýr, ostatně je to hlavni ingredience, která tomu dává chuť (když pominu trochu česneku a muškátu na dochucení), zralejší cheddar a tak podobně. S eidamem 30kou to asi bude chutnat nijace.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: : Je to hrozne dobry proste, vic syra je vic syra.
    Ostatne pro me vetsina jidla, co mi chutna, je bez so called “vyzivove hodnoty”. Ale zas se nechci zabit, kdyz to jim :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    je to bez chuti a výživové hodnoty. To už raději těstoviny s vajíčkem a trochou sýra :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: jednoduchy, suroviny na to mas i ve vyzrane lednicce, chutna to detem...
    Ja mac and cheese varim ze zakladnich surovin a zapekam s extra vrstvou syra (diky za připomenutí, uz nějakou dobu nebyl) - u Amiku se často vari z krabice a byva to sentimentalni vzpomínka na comfort food z detstvi (nerikej, ze ty sama nemas nejaky podobny comfort food, co dnesnima ocima je absolutni kulinarske peklo, ale!!! :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: je to jednoduchý udělat, není co zkazit a je to celkem dobrý a z levných surovin. Teda byl, dneska se sýr vyvažuje zlatem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ne, furt prostě nechápu co je zajímavého na mac'n'cheese. Natož s historickým výkladem.

    Macaroni & Cheese from 1845
    https://www.youtube.com/watch?v=MrKafmzGNJc
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    PRAASHEK: Je to úplně v pohodě, delam to z čerstvých porad a mám to v těch ikea plastových davkovacich
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    //akorátže stojí čtyřikrát tolik, než olej bez byliny
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ZCR: mně nejde o uchování bylinek, ale o stvoření aromatického oleje na rozmanité použití, např potírání toustů, kapání do salátů, finiš všemožných pokrmů... je toho hodně, poslední olej, který jsem takto koupil hotový, mi od otevření vydržel fakt jenom chvilku ;)
    ZCR
    ZCR --- ---
    já taky nad tímhle uchováváním podobných bylinek (bazalka, ale i petrželka a chilli) uvažoval, ale nakonec jsem nakoupil menší zavírací sáčky, rozdělím to do nějakých rozumných porcí a strčím do mrazáku...
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    87HIGHFLYER:
    VSICHNIMAME: mně to jednou (něco jako) zkvasilo - byl to třezalkový olej z čerstvé třezalky, nechala jsem to tam dýl, třeba 2 měsíce a použít se to pak už nedalo, bylo to takové dost kyslé
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KOCHANSKA_CH: nechceš
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PRAASHEK: Tu temnici chci vidět! :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Nebudu se s tím párat, udělám to tak, že prostě listy čerstvé bazalky zaleju ohřátým olejem a dám to na tři týdny do temnice.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    87HIGHFLYER: pokud jsou bylinky komplet ponořené v oleji, tedy bez přístupu vzduchu, tak by to plesnivet nemělo.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: no když jsem dělal rádoby pesto, tak jsem tam měl jenom hromadu nakrájené čerstvé bazalky a trochu soli (která stejně nakonec vykrystalizovala na dně) a v poho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PRAASHEK: nevím jestli není trochu problém u čerstvých bylinek - aby to nezačalo plesnivět
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Budu si dělat "bazalkový olej" (olivový), je dobrý nápad tam naložit krom čerstvé bazalky i sušenou nebo to nemám dělat?

    ---
    sorry za doublepost, kdo sledujete i "Rádi jíme"
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: To je jak báseň. :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Principielně ho dělám podobně jako Eternity, ale. Neporcuju, alébrž ho osolím, nasypu do něj jalovec, NK a pepř a vcelku ze všech stran nechám zatábnout na sádle v litinovým kastrolu. Vytáhnu ho, na sádlo naházím kořenovou zeleninu na špalíky nakrájenou, přiliju víno (klidně i nějaké levné portské, když je doma) a dám pod pokličkou péct na 200°C tak na hodinku. Pak odklopím a nechám péct odklopené cca 15 minut. Když se mi chce, udělám ptákovi slaninový kabátek. Lepenice je dobrá příloha, jakož i brkaše s celerem, či máslové noky. Z výpeku a pečené zeleniny jde umixovat dobrá omáčka, co se hodí k těm nokům. Pozor na broky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam