• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZCR
    ZCR --- ---
    RUTHLESS: simtě, to dáš - imho týden v ledničce vydrží i nakrájenej... ale jinak kolejní život mne naučil, že do fazolí se dá vrazit úplně všechno.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Prosím vas, co mám dělat asi s dvaceti dekama nakrájenýho lovecaku? Sólo to nesnim. Existuje něco, kam vrazit salám? Nejakej závin třeba? (Na to bych mel celkem chuť) nebo nějaký brambory…? Ja si to fakt nedovedu představit moc. S čím to kombinovat. Dekuju!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: ta je moc krátká. Ta fakt dlouhá basmati vypadá takhle a jako jo, je tam znát rozdíl chuti, díky trochu odlišné odrůdě a tím, že ji nechají "uzrát" pak sklizenou, aby se trošku proměnily škroby

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GEISHA: Teď jsem viděla dlouhozrnnou v DM, jestli je to ono.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jsem teda vyzkoušela mapo tofu s houbama, místo vepřového a je to ve skutečnosti lepší, než masová verze.

    Víceméně tahle verze

    Vegan Mapo Tofu: Easy Recipe! - The Woks of Life
    https://thewoksoflife.com/vegan-mapo-tofu/


    jen jsem tam dala směs rehydratovaných šitake, trochu jidášova ucha a pár čerstvách žampionů + víno + sojovku + čený ocet a trošku sezamového oleje na závěr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: ha tady je dokonce pojmenovaná king a ještě 3XL :-D

    PUNJAB KING Basmati rýže XXL 1Kg - Swagat Indian Grocers
    https://www.swagat.cz/punjab-king-basmati-ryze-xxl-1kg/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: potřebuješ indy/pakistánce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA:

    Do Ghazal basmati rýže extra dlouhozrnná 900g | Chezamis Orientální Arabske Indické Potraviny
    https://www.chezamis.cz/do-ghazal-basmati-ryze-extra-dlouhozrnna-900g

    Rýže | Shalamar Basmati Rýže - Extra Dlouhá 2kg | Shalamar Foods
    https://www.shalamar.eu/www-shalamar-eu/eshop/1-1-Basmati-ryze-Basmati-rice/76-2-Basmati/5/765-Shalamar-Basmati-Ryze-Extra-Dlouha-2kg

    tady mají i extra dlouhou Tildu, ale jen 5 kg

    TILDA,SURYA, TRS, NATCO, Ashoka Bombay Biryani 280g,Tilda Basmati Rýže,Green Dragon Thajská Jasmínová Rýže,Laila Basmati Rýže,Lámaná Basmati Rýže,Sušená Limetka,Zelený Kardamom,Khanum Přepuštěné máslo...
    https://www.indickykoreni.cz/tilda-extra-dlouha-basmati-ryze-5kg/


    Brno nevím, ale někde tam určtě bude.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    GEISHA: SAPA?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: upéct v mléce?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    JAJITA: vepřový s mrkví a bramborama by mě vůbec neurazilo :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    E_D: Bych potřebovala něco k asi zamrazení, mezi svátky nebudou obědy v práci. Ptám se, jako kdybych >40 let nikdy nevarřla 🤦
    E_D
    E_D --- ---
    JAJITA: brambory, cibule karéčko, smetana a zapéct
    řízky
    když to nneni na pánvi dlouho tak klidně minutková úprava
    ale jestli máš 1kg určitě bych 1/2 nakořenil a usušil :) [Sušené maso]
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZCR: Černá zvěř (teda i na jatkách poražená bílá prasata) se povinně testuje na trichinellu. A pak s ostatní divočinou na těžké kovy, radioaktivitu, případně na rezidua léčiv, dle rozpisu SVS.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Co s kilem vepřového karé? Měla jsem hnutí mysli, koupila "v akci" a teď jsem bezradná, poslední 3 měsíce moc nevařim.
    Díky ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    i když teda pozor na takové srandy, jako je přídavek želatiny, ta se občas umí objevit na fakt divných místech, jako je třeba zakysaná smetana některých značek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    87HIGHFLYER: tak to jsi pak v klidu a můžeš kombinovat pareve a milchig dle libosti :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: dik, tohle vím že tolik neresi. Plus já doma nemám fleishig léta, tudíž je to bezpečna:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    87HIGHFLYER: já bych se asi dotyčného dotázala, jak moc mu vadí, že kuchyně (jako místo + náčiní) není kosher, tedy že se používá jedno nádobí na oboje - a podle toho když tak možná radši vyřadila i mléčné ingredience (protože by se s nimi manipulovalo v fleishig hrncích a ty určitě nedokážeš správně vyčistit). Když budeš používat jen věci, které se v posledních 24 hodinách nepoužívaly na fleishig ani milchig, tak jsou na pareve cajk :-)

    (jo, divná témata mě baví :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    87HIGHFLYER: smažený sýr! :))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER:

    české menu

    - kulajda/bramboračka

    - pečený brambory, tvarohovej dip (bramborovej salát) a celerovej řízek.
    - houbovej guláš + knedlíky

    mezinárodní menu


    - červená řepa + kozí sýr + salát
    - dýňová polévka
    - houbové risotto
    - těstoviny s rajčatovou omáčkou
    - zeleninové pyré (dýňové/celerové/mrkvové) + zeleninové placčky (kapusta, květák, dýně) + dip
    - řepa po burgundsku (https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-beetroot-bourguignon ) S bramborama/těstovinama
    - květákový steaky
    - chilli sin carne
    - shaksuka
    - domácí pizza
    - stir fry s tofu
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    cizrnovy/kvetakovy thajsky kari? vege borsc? vege varianta plnenych zelnych listu v rajcatove? dhal?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    87HIGHFLYER: A co nějaký menu z české/evropské kuchyně? Bramboráky, ovocné knedlíky, palačinky se špenátem?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: nn
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ryby taky ne?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Trochu speciální dotaz ale - pozval jsem na večeři typka původně z Haiti. Omezením je, že to musí bejt bez masa. A taky je (poněkud bizarně) žid - nemusí to být přímo kosher ale bylo by fajn se vyhnout hraničním věcem. Nějaký nápad? Nemusí to bejt úplně striktně karibská/Haiti kuchyně
    QUIP
    QUIP --- ---
    A jaka to muze byt legrace, kdyz se takovy srnec v kufru auta probere z bezvedomi a zacne se snazit za jizdy vystoupit ;)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    JESTEDMAN:KURE: spravne, zkusit rukou, kdyz je tepla, hodit do kufru a doma zpracovat. Je-li studena, nenapadne se vytratit.
    Takhle jsme jednou jeli na navstevu k pratete na strednim Slovensku starou MBckou. Otec najedou prudce zabrzdil, vyskocil z auta, otevrel kufr, zavrel kufr a dabelsky se zasmal. Pak uz jsem jen videla, jak se vyvrhuje a stahuje z kuze zajic a meli jsme ho na smetane :D
    Byl jeste teplej.
    Otec je veterinar-hygiena potravin, takze approved.
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: počkej proč dokud je ještě teplá? Je to na jídlo, žejo? Žejo...?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam