• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUIP: hejbat se to hejbe, ale už drahně let furt stejně :-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    TRISSIE: To bych rad videl, jak to pri praci vypada. MUM 52131 pri urcite hustote a velikosti testa v podstate jen honil kouli uvnitr misy a v horsim pripade se to cele prohybalo i v mistech, kde se rozhodne nic hybat nemelo a clovek si u toho rikal "takhle zacina vzpoura robotu" :) A nebo je proste MUM 4 lepsi vyrobek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUIP: mám obyčejnou stařičkou Bosch Mum čtyřku a kváskový celozrnný chleba v ní zadělávám každý týden...
    QUIP
    QUIP --- ---
    IRINA: Z mych zkusenosti bych rekl, ze na hneteni chleboveho testa muzes vyskrtnout jakoukoliv levnou variantu kuchynskeho robota. Chlebove testo je na to moc hutne a kazdy robot za par tisic se s tim trapil tak, ze jsem ho po par minutach radeji vypnul a necekal, az se na nem neco ulomi.
    Naposledy jsem zkousel testo v Bosch Styline MUM 52131 a taky to nedal. Chleba proste delam rucne.
    Nemam zas tolik zkusenosti, abych vynasel nejake absolutni soudy, ale mam pocit, ze kdyz to nebude celokovove a z nejake profi rady za 15 a vice tisic, tak to asi na husta testa, jako je chlebove, nebude nikdy dobry. Ale treba tu ma nekdo lepsi zkusenost.
    IRINA
    IRINA --- ---
    Ahoj, používáte někdo food processor? Chtěla bych si ho koupit, očekávám od něj hnětení (chtěla bych si doma dělat chleba) a krouhání, krájení - zejména asijskou kuchyni. má někdo něco takového doma? Jsme jen dva, takže vím, že bych velkého robota neupotřebovala, ale zárověň jíme hodně zelelninových salátu a kdo to má pořád krouhat a krájet...
    Předem díky za tipy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hovězí nalož na stir fry - škrob, sojkova, bílek, zázvor, česnek. V lednici bez přástupu vzduchu týden vydrží. Játra orestuj na cibulce (ty potřebují sníst nejdřív). Lososa do těstoviny a nebo do lokehita - ten se bude kazit taky rychle. Srdce - nasol a pomaž olejem, ať ti vydrží v lednici a pak je zadělej s bešamelem a pórkem.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MUTHA: Polívku už jsme snědli, ta je na tom skoro nejlepší:-) Tady toho masa zbylo skoro kilo, to už na polívku úplně není. Vařím z toho nakonec něco alá Katův šleh.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ADELHAIDA: pizzu :D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Z nedělního chuo-kuo mi zbyly plátky všeho možného, hlavně hovězí, losos, játra a srdce. Než z toho udělám čínu alá "Číňan by se divil", nemáte někdo nějaký lepší nápad? Na guláš to asi není úplně dobře pokrájený, jedná se o tenké plátky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEMESIS: hodně to posol, pomaž olivovým olejem a zabal do freshfolie, dej to do lednice okolo nuly a ono to ten týden vydrží a něco enzymatické reakce tam proběhne, bakteriáílní nikoliv. Primárně se ti osmozou dostane do masa ta sůl což chceš.

    Případně sůl+hořčice+ olej. (olej brání přístupu vzduchu, ocet v hořřcii křehčí, sůl solí)

    Jestli chceš být fancy, tak sežeň shiokoji - tedy sůl s kropidlákem rýžovým a nech štípat enzymy z plísně. https://eshop.kojibakers.cz/svetla-shiokoji/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Why I'm obsessed with Kolaches, the Czech pastry that took over Texas.
    https://www.youtube.com/watch?v=fEpwmwOoWLw
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    NEMESIS: Moznost zrani v lednici existuje, ale potrebujes prislusne propriety - vakuovacku atd. Video o tom nedavno mel tehotnej kuchar.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Nazdar, dostal se mi do ruky krásný kus roštěnce na roastbeef - ten ale budu dělat až v pátek. Je nějaká možnost, jak to maso celý týden polo sušit/stařit v lednici? Nebo ho mám rovnou šoupnout do mrazáku? Stejně ho budu případně už ve čtvrtek nakládat…
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Díky za tip pro příště, kdyby náhodou. Teď si užívám přidávání slaného kimčchi do jídel, kam by mě ho dřív nenapadlo nacpat. A už u toho zůstanu, jen s tou solí budu nakládat zodpovědněji ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přesolené kimči odsolíte tím, že přidáte víc nenasolené zeleniny.

    Ve skutečnosti se ta zelenina nemusí úplně nutně nasolovat předem, pokud jste v pohodě s tím, že to dáte do větší nádoby, protože bez nasolení to pak pustí víc šťávy. Bez nasolení se nedá dělat takové to kimčchi ze čtvrtek hlávky pekingského zelí, ale když to nakrájíte, tak je to úplně v pohodě.

    U přesolené jiné zeleniny prostě slijte část láku a dolijte čistou vodu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já byla líná, zelí nakrájela předem, zalila hodně slaným nálevem a blbé vymyla. Ani gochugaru tomu po měsíci nepomohlo. Tak je holt k tepelné úpravě a celkem koukám, kam všude se hodí/je fajn. ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Teď mám várku kimči, kdy jsem zelí zapomněla vypláchnout od soli. Je slanější, ale to gochugaru to přebije. :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Vlastní leností jsem vyrobila hodně slanou verzi kimčchi. Peru ho sobě do polívek, dnes širší rodině do čočky s volským okem a uzeným jazykem. Reakce veskrze kladné, 2 osoby chtěly recept.
    Já jen, kdyby se někomu taky nezadařilo... ;-)
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    LORAIN: Na koření nenáročný, ale velice chutný je tento recept https://maunikagowardhan.co.uk/cook-in-a-curry/butter-chicken-murgh-makhani-chicken-cooked-in-a-spiced-tomato-gravy/
    ted se chystám vyzkoušet od mého oblíbence https://www.chefkunalkapur.com/recipe/butter-chicken/
    Jinak garam masalu doporučuju nekupovat, ale udělat si čerstvou, pokud máš jednotlivé koření.. A bay leaf/bobkový list v Kunalově receptu a spoustě jiných indických není náš bobkový list ,ale jejich místní, a ten teda vypadá, voní a dělá chuť úplně jinak https://www.seasonedpioneers.com/indian-bay-leaves-tej-patta/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMOKY: OK. Vaření jí zjevně jde. (respektive neumí nutriční tabulky, té vlákniny tam bude víc.

    Určitě, ráda vám pomohu s receptem na vegetariánské jídlo s vysokým obsahem vlákniny. Zde je recept na fazolový guláš, který obsahuje přibližně 5 g vlákniny na porci.

    Potřebné suroviny:

    1 cibule
    2 stroužky česneku
    2 lžíce olivového oleje
    1 paprika
    2 mrkve
    1 plechovka červených fazolí (cca 400 g)
    1 plechovka bílých fazolí (cca 400 g)
    1 plechovka krájených rajčat (cca 400 g)
    1 lžička papriky
    1/2 lžičky kmínu
    sůl a pepř dle chuti
    čerstvá petrželka na ozdobení
    Postup:

    Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. Papriku a mrkev nakrájíme na menší kousky.

    V hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

    Přidáme nakrájenou papriku a mrkev a krátce orestujeme.

    Přidáme papriku, kmín a trochu soli a pepře. Promícháme.

    Přidáme plechovky s fazolemi a rajčaty. Osolíme a opepříme podle chuti.

    Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na střední. Přikryjeme a vaříme asi 20 minut.

    Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat trochu vody.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam