• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    IRINA
    IRINA --- ---
    ANNIKA: to zní vlastně úplně super, pekárnu jsem kdysi měla, byla skvělá i na knedlíky, dokonce i marmelády a prostě na všechno (byla to eta duplica vital).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ANNIKA: ETA Gratus nezná bratra? No nevim, přesně to mám, nechal jsem se zlákat popisem, že má kovová střeva. ale když ji nechám hníst těsto, tak se tak celá podivně vlní, jako kdyby se měla každou chvíli rozskočit. Jinak je to funkčně super stroj, ale obávám se o životnost.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    IRINA: Mám podobný typ, miluju ho, protože mi seká cibuli a zeleninu, ořechy atd, ale těžkým testem by se zalknul. Na těsto mám velkou kovovou ETU Gratus, a ta teda nezná bratra, vymicha cokoliv. Ale zase není moc praktická na tu zeleninu a tak.

    Každopádně jako ukrok stranou by ti třeba pomohla domácí pekárna? Vymicha a vykyne? Já kupovala za 500 Kč na fb, jen na zkoušku, aby to nebyl zbytečnej krám do baráku... A používám ji hodně. Je to nejmíň práce (ingredience jen nasypu), stabilně teplé prostředí na kynuti, tak nebeham s mísou po baráku a vykynuto je vždycky přibližně za stejnou dobu, žádný překvapení, a to těsto je z ní fakt krásný.
    Plus má odložený start, takže ráno s minimální námahou vstáváme k čerstvému teplemu pecivu nebo rýžové kaši.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DA_NIELA: a uzavřu svoji bydlenčí samomluvu konstatováním že hrášek, slanina a rozmarýn did the job and did it great.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DA_NIELA: vlastne mam klasicky bydlenci dilema. Spenat jsme si snedli dneska. Veci typu kapary s ancovickama do toho patlat nechci, idealne nechci do ty doby ani chodit do obchodu. Nejaka jednoducha kombinace obycejnych veci. Hrasek a slanina? Jabka a orechy?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Vy mi tady vzdycky tak hezky poradite. Nasla jsem v mrazaku balicek jehnecich zeber. S tema bych si asi poradila, opekla bych je zprudka na panvi a dala je pect s troskou nejake zeleniny a rozmarynu.
    Z zeber ale visela tenka plachta masa, asi brisni stena. Co s ni? Roladu? A co se da pripadne dat do rolady, aby to nebylo vajicko a nebylo to divny?
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    POHODAVOLE: Jinak ještě moc dobrý věci jsou tady :)
    https://www.youtube.com/@olgaskuche
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LOVE_DALI: tento recept mi poslal kamos a insipruju se z nej na cesky "rillettes", takze zachovam pomery, ale dam na devet hodin na 80/90, zaleju pivem a pridam cesnek s cibuli. Nemuzu se toho ujist :)
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    POHODAVOLE: Trochu jiný, než, co děláš ty, ale jou tam poměry.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    zkus mrknout na Málka třeba tam něco bude.
    LEGENDÁRNÍ MASOVKA! Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě | Recept po kterém se hned zapráší 😍
    https://www.youtube.com/watch?v=tglySwPipwg
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zkousel jsem tento recept a maso je na me dost slany. Netusite prosim, do ceho bych ho mohl zapracovat, abych prerazil tu slanost?

    Diky!

    Ich nehme billiges Fleisch! Ich brate nicht, ich koche nicht, ich backe nicht
    https://www.youtube.com/watch?v=2cj3HGBGDOw&feature=youtu.be&ab_channel=SchnellerKoch
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak v rámci doporučení na vaření je imho lepší chatGPT, než Bing.

    Na dotaz co za fermentované věci můžu přidat do boloňského ragů mi Bing poradil jogurt, kimčchi a neb sojovou omáčku. chatGPT navrhl - kvašenou pastu z rajčat, fermetnovaný česnek, sojovku, fermentované černé fazole a fermentovanou chilli pastu.

    budu tam dávat miso a kvašený česnek.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JOHNNY: 30 za den je pohodinda. tak jako vis co, smrdi i ten air fryer. vis co to zacne divoce hrat a vetrat horko zevnitr, dlouho to trva a smrdi to taky. ale hlavne jako hranolky sou proste smazena vec. lidi se chtej nazrat olejem nacucanejch hranolek... to cekaj, tak bych jim to dal asi. nebo to smazte na negra normalne ve slitinovym hrnci na horaku nekde mimo aby to nesmrdelo uvnitr (pokud ste nakej food truck) tak nekde na strane.
    JOHNNY
    JOHNNY --- ---
    DEVIL: Pocet porci odhaduju tak do 30/den.

    Nechteli jsme fritezu kvuli smradu. Sadlo dobry, ale pro veggie people nic moc :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JOHNNY: kolik mas denne zakazniku? kup si dva tyhle maly elektricky double fritaky https://www.walmart.ca/en/ip/hamilton-beach-double-basket-deep-fryer-with-extra-basket-35035c-stainless-steel/6000187104694
    hazej do nich luj nebo sadlo a frituj v nich. zarucis si extra chut a pokrmy smazeny v zivocisnejch tucich sou daleko 'zdravejsi' nez ve vsech rostlinejch olejich..
    JOHNNY
    JOHNNY --- ---
    DEVIL: Toho jsem se trochu bal :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JOHNNY: tak do provozu to lol jako. na doma na dve porce trva po 2x prehrabani cca do 6-10 minut podle velikosti. sou to ale zblansirovany a posuseny hranole. ze syrovejch nevim jak dlouho bys fritoval. mam tohle https://www.ninjakitchen.ca/products/ninja-foodi-9-in-1-6.2l-pressure-cooker-air-fryer-with-high-gloss-finish-zidOP301C
    jinak se z toho poseres v provozu asi, na to jak sou hranolky popularni
    JOHNNY
    JOHNNY --- ---
    Mate nekdo doma air fryer? Zajima me to ciste na hranolky do mensiho letniho provozu.

    Objem nadoby vs mnozstvi jidla (idealne hranolku) vs rychlost smazeni :)

    Diky
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LADY_MYSKA: uz mam hummus. Je z toho hrasku takovej jalovejsi nez z cizrny, ale da se.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    DA_NIELA: dat do mraznicky na priste
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    IRINA: Tenhle mám a je skvělej. Na hnětení je tam ten malej plastovej "větráček" vpředu - na chleba to není, zatím mi utáhl vánočku/bagely/foccaciu, ale kvasový chleba bych do toho nedala - beztak chleby jenom překládám a dlouho nechám kynout v chladu, tak to ani nepotřebuju. Koupila jsem ho hlavně kvůli strouhání, sekání a šlehání. Mixér je skvělej na mouky (oves/jáhly) - lněný semínko namele jak nic :).
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    DA_NIELA: indický dhaal nebo variace na kari
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam