• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: me ted napadlo to udelat tak, ze udelam proste kulatej knedlik (nok, haha) a ten jakoze otevru jako na gulas v chlebu... Ale spis velikosti dvouhubek, aby to moc nepadalo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: co uvařit normální kynutý knedlík v páře, jen místo jednoho velkého udělat víc malých, které pak rozřízneš ne na plátky, ale podél? chtělo by to otestovat dopředu radši, kolik těsta, jak velké a jak dlouho, ale nepřijde mi to nemožné.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GALE: jako bramborova bulka...? Nebo mel byste nekdo napad na to, jak udelat z knedliku (klidne karlovaskej nebo houskovej) neco jako bulku?
    GALE
    GALE --- ---
    RUTHLESS: Co street food varianta trhaná husa, zelí, karamelizovaná cibule v housce? Ke svatomartinské kachně dělám omáčku z karamelizované cibule a jablek s kachním výpekem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: to me napadlo no... ale ty lokše... to jsem absolvoval dvakrat a to je fakt DESNA prcacka. Navic to bylo minule :-/

    Já si spis pohravam s nejakou mysnkou jako z toho zeli udelat nejakou marmeladu/gel... Aspon z toho cervenyho. A z bilyho neco jinyho.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Mohl bys udělat lokše plněný zelím a trhanou husou/kachnou ve stylu tortil:-D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj,


    mam zase trochu komplexnejsi dotaz. Jako obvykle :-) Vymyslel jsem si, ze udelam pro kamarady svatomartinskou husu. Nicmene jsem to opet klasicky prestrelil a bude nas vic nez je mist u stolu, takze bych to potreboval vymyslet nejak... Neservirovany. Napda vas neco? Udelat proste nejakej twist (ale chci, aby zustala svatomartinska, takze asi ne ji delat jako pekingskou).

    Na druhou stranu ji zkusit v bao knedlickach... To by mozna fungovalo, ne?

    Husu asi budu mit celou, ale jako samozrejme to muzu nejak zalternovat a koupit jen nejaky kusy (nebo teda kachnu, protoze je lepsi :D)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JAJITA: podobně, jen zalévám přepuštěným máslem
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Same here
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Bazalku nasekám, nacpu do tvořítka na led, zaliju oliváčem a zamrazím. Používám pak na těstoviny a do rajčatové a dýňové polévky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: Bazalkový olej. Rozmixovat nechat 24 stát, zahřát (ne moc, tak k 90°c max a zcedit.

    Případně bylinkové máslo, nadělat nadrobno, smíchat se změkl máslem a solí, zabalit do fólie, část nechat v lednici, zbytek zamrazit
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mame ve skleniku spoustu bazalky.
    Nejake overene nekomplikovane pesto?
    Nejaky jiny vyzkouseny zpusob, jak to vyuzit, nez pesto?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    plus teda vylouhovaná kombu co čloověk nakrájí a orestuje s česnekem a pak zalije troškou sojovky je fakt chutnná věc. A bezodpadová
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za osvětu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: vyvařit minerál? Jako třeba rtuť a jiné kontaminace? Nebo sodík? Či jód? Protože když vezmu 10 g suché kombu a mrknu se na reálný obsah živit, tak nic mc jiného než ten sodík v tm není. Ještě teda špetička hořčíku, ale když sníš půl mrkve, tak do sebe doostaneš víc minerálů. A ten jód a sodík máš normálně v soli jako takové a ne, ty z řasy nejsou zdravější. Naopak - je tam větší riziko té kontaminace, třeba právě rtutí.

    A jestli teda je klíčoový aspekt proč ji používáš nějaké zdraví, tak tím spíš je potřeba ji jíst, protože primárně to je vláknina a to vláknina odlišná od jiných vláknin a tedy krmí jiné mikroby.
    MIC
    MIC --- ---
    ZUZKAOU: Díky, když ji ale nehodlám jíst a cílem je vyvařit nějaký ten minerál, můžu ji tam prostě nechat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIC: Než začneš se všema ostatníma přípravaa, tak kombu zalij horkou vodou a nech vyluhovat normálně na daši vývar, slívej až po té co budeš mít pečené jak maso, tak ostatí věci na základ. A tím pak podlij to maso. Případně pak do hotového přidej na nudličky nakrájenou kombu. Případně ji můžeš osmažit, aby křupala. Když ji budeš vařit, tak hlavně bude rozbředlá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MIC: ja bych to tam nechal behem procesu cca na pul hodky. Ale praxi s kombu nemam, pouzivam jen susenou nori.
    MIC
    MIC --- ---
    Pěkně prosím, je dobrý nápad dát do dlouhého hovězího vývaru kus kombu?
    (na obalu píšou vyndat - česky za jiný čas než anglicky :-) , ale já bych to tam klidně nechal zplynovat, pokud to nezačne uvolňovat něco co nemá.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Patizonový prívarok.

    Na másle orestovat patizon dokud nezesklovatí, vyndat. Přidat cibuli a česnek, restovat, přidat mouku, zalít mlíkem/vývarem + pepř, nové koření a bobkový list, vařit bešamel alespoň 20 minut, dát tam ten patizon. Přidat zakysanou smetanu, okyselit citornem, slováci tam dávají kopr, já dala petrželku a kysaný citrony.

    K tomu brambor a vejce na tvrdo.

    (to samý jde s dýní, ale ten patizon s máslem jem moc dobrej.)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DOOMBRINGER: normálně smoothie, nebo se spal a pak si to na sebe namaž
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam