• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: Hehe, když jsem včera ten jazyk kupoval, na bílý pepř jsem přesně myslel :)

    Supe, díky moc.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOCKINEZ: Používám kupovanou. Teď mne ale napadlo, že by ten jazyk šel udělat i na pánvi, připravuju tak vánočního kapra. Prostě by se plátek pomazal tence sardelkou, opepřil zlehka bílým pepřem a osmahnul na přepuštěném másle. Pocitronovalo by se to až na talíři :-P
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Super, díky. Sardelovou pastu si děláš, nebo na hulváta použiješ nějakou lepší z tuby?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: A ten citron bych ke květubasibtaky nedávala:-D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOCKINEZ: Teď čtu knížku o tom, jak to chodilo na dvoře Jindřicha VIII. a zrovna včera jsem se dočetla k zapékanému jazyku hojně kořeněnému muškátovým květem a mám na to děsnou chuť. Recept tam nebyl, ale párkrát jsem dělala zapečenej jazyk se sardelovou pastou.

    Nakrájíš uvařenej jazyk na cca 2-3 cm plátky a pokapeš je citronem. Naskládáš do vymazanýho pekáčku. Rozpustíš si máslo se sardelovou pastou a tím hojně pomažeš ten naskládanej jazyk. A pak zapejkáš při 180°C dokud to nemá kůrčičku.

    U muškátovýho květu by člověk vyměnil sardelku za květ a trochu to přisolil.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Včera jsem v Makru koupil krásný hovězí jazyk v celku. Samo by se nabízelo ho uvařit a sníst třeba s křenovkou, část rozhodně plánuju najemno nakrájet a dát do baget na sobotní výlet, ale nemáte tip na něco zajímavějšího? Díky :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FERRYH: Udělej si moje. Pokud nechceš pikantní, tak stačí vynechat papričky. Úspěch zaručen.

    Chilli Sauces Blog: Recept – pikantní kysané zelí
    https://chillisauces.blogspot.com/2014/10/recept-pikantni-kysane-zeli.html
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    oni se daji delat pekne nudlicky na struhadle - takove to co se na nem delaji platky ale uz listu zeli z toho je nudlicka...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: normálně nožem. Jestli to chceš krouhoat, tak jedině na velké mandolíntě. Jestli struháš zelí na miniaturní pidikusíčky, tak ti pochopitelně zkvasí příliš rychle a pak je to rozbředlé.

    Chceš tenké nudličky, ne pididrobky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    no jeste tomu dam sanci ... uvidim.. ale uz sem do toho skoro bojim jit.. :O(( tak jednoduche a tak straslive vysledky... to na mem egu moc neprida, znas to :O))

    na cem krouhas? to me take stve ... mam male struhadla a je to dost pracne pak.. :O) nebo delas nekym robotem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: no tak ho nech kvasit jen týden. Průběžně to kontrluj a když to bude ono, tak to vraž do lednice.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: no ja neco mam blbe v byte nebo co... me se to proste nedari ... vzdy jeste pred tim koncem druheho tyden uz mam zeli hrozne prekvasene a kazi se... :O( je na vyhozeni - zkousel sem to 3x a silene vyvaroval sklenice a vicka a ja nevim co jeste a stale totez - prekvasene - a neda se uz jist a kalna voda... :O(( takze sem fakt odkazanej na koupene - ach jo... nebo bych vas co to delate doma potreboval v mem okoli a vzdy vam jen zaplatil zelicko a skladovani... :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: tady t je podrobně

    Zelí | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/zeli
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: To je ten recept, co už dva roky hledám! Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: živost bakterií v zelí je irelevantní. Podstatné je, jestli ti to zelí chutná. Drtivá většina kysaného zelí v supermarketech je prostě hnusná Podstatné je to, že sníš nějaké zelí a vlákninu v něm.

    Jestli chceš dobré zelí, tak prostě nakruhej zelí, přidej 2 % soli a případně něco kmínu, promačkej to dokud to nezačne pouštět šťávu, nadusej do zavařovaček do plna a nech dva týdny v teple a pak skladuj v lednici.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FERRYH:

    Jednoduchý návod na kysané zelí - zdravý český zázrak | Stream
    https://www.stream.cz/dobrou-chut/kysane-zeli-jak-vyrobci-zkazili-zdravy-cesky-zazrak-64667815
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRUKEV: ... nedavno jsme cetl nejake to pojednani v ramci D-testu kysanych zeli u nas a tam psali, ze u nas prakticky zadne to zeli neni "zive", ze tou konzervaci se zlikviduje vetsina tech zdravi prospesnych latek - jako navod jak tyto "uchuzene" zelne vyrobky poznat tam bylo uvadeno: pokud ma vyrobek uvedene "... ve slanem nalevu..." tak je prakticky bez zdravotniho bonusu...
    Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test - Vitalia.cz
    Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-v-sacku-neni-zdrave-test/
    (..."chemické konzervanty – sorbany a benzoany. Jejich použití není příliš tradiční a legislativa je povoluje pouze u výrobků ve slaném nálevu, nikoliv v původním zelném láku. Většina výrobců přirozeně vzniklý lák vyměnila za slaný nálev, do kterého konzervanty přidala"...

    Tak nevim ... ja pak hledal nejake to "zive" zeli a nasel v okoli jen jedno a to v Bille tohle:
    https://485f9ee3694ded7abe0d-a886876b9b0b503055a7abcb3cc936d9.ssl.cf3.rackcdn.com/82-342141-130456043-4OzKhcYq-medium.jpg

    zbytek pak vse - ve slanem nalevu a teda sterilovane(zavrazdene:O) a prelite slanym nalevem...

    naopak pak treba zde pisou trosku neco jineho:
    Test kysaného zelí: Elixír zdraví? | CZ TEST | podporováno Potravinářskou komorou České republiky
    Test kysaného zelí: Elixír zdraví? | CZ TEST | podporováno Potravinářskou komorou České republiky
    https://www.cz-test.cz/clanek/test-kysaneho-zeli-elixir-zdravi

    babo rad...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    PALEONTOLOG: tuhle (těsto jenom teda)

    Bunnicorn Pizza inspired by Star Trek: Picard — Binging With Babish
    https://www.google.com/amp/s/www.bingingwithbabish.com/recipes/bunnicorn-pizza%3fformat=amp
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GENEVIEVE: ty děláš takovou tu kynutou pizzu s vysokým těstem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: hele v reálu dávám ještě míň, tak trošku od oka, 2 g je třetina pytlíku, čerstvého vlastně taky stačí troška, pokud člověk nespěchá. Vono to za ty tři dny dokyne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam