• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASUMI: no, v poslednej dobe som prisla na chut salvii. pretiahnuta maslom ideal k cestovinam.

    asi viac, nez je obvykle, pouzivam fenyklove semienka.

    okrem udenej papriky udena sol a do strukovin nepohrdnem ani tekutym dymom.

    do slaneho pecenia (chlieb&co) pouzivam brotklee (zigeinerkraut) oblubena v juhotyrolskych plackovych chleboch http://brotklee.it/

    a teda uz spominany [ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?] rajcinovy koncentrat. ale ziadnu podravku, oblubujem rajcinove veci od mutti. ci cistu rajcinovu pastu, alebo aj s dalsou zeleninou, napr. mrkvou https://mutti-parma.com/cz/product-category/tomato-paste/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: chipotle, Mae krua ustricova omacka
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI:

    cibule, česnek, zázvr, jarní cibulka, petrželka - ale používám je minimálně na lžíce, takže spíš suroviny.

    jinak

    - světlou misopastu
    - kvašené citrony (2% , jsou jemnější než orientální s hodně soli, kamkoliv kde bych dala citron a sůl)
    - alespské papričky místo pálivé papriky - mají tam i trošku uzenou chuť a jsou hezky voňavé. https://www.chezamis.cz/bostan-pul-biber-100g
    - velmi často do něčeho kde je vývar či se něco dusí dávám bobkový list a nové koření
    - do restvaného základu rajčatovou či paprikovu pastu - takvé ty tuby
    - sečuánský chilli olej a budu na vánoce vyrábět chilli med a tipuju že si budu muset nechat sklenici.

    a zcela bez ostychu používám i glutamát sodný.

    Pátá chuť umami — oslava glutamátu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/pata-chut-umami-oslava-glutamatu
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KASUMI: drcené chilli. Dávám to do všeho poslední rok. Teda do teplých jídel. Ale zrovna jsem to nasypal i na obložený chléb na zítra k snídani...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KASUMI: polpotský, teda kampotský pepř. Nedávám ho všude, ale když už ho někam dám, tak ho tam vrznu fakt kotel.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KASUMI: secuanskej pepr, cinska smes 5 koreni, skoro kazdej den kombo cerstvej zazvor + cesnek, uzena paprika, celerova sul
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KASUMI: Naucil jsem se pridavat vsude, kam davam rimskej kmin dat i mletej koriandr, docela to pozvedne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: tymián. toho mám suverénně největší spotřebu :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KASUMI: uzená paprika, gulášová paprika, čubrica
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KASUMI: Muškátový oříšek a šalvěj.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    KASUMI: posledni cca rok koreni zaatar. Dokonale jsem se zamiloval.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Jaky je vase aktualni koreni, ktery pouzivate vic, nez je asi obvykle prumerny?

    Za me uz nejakou dobu vede uzena paprika a kde se to hodi, kurkuma
    Ale rada se inspiruju dal
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    RUTHLESS: ok, jsem si říkal, jestli je něco echt vhodné právě pro tenhle typ odéru :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    PRAASHEK: Jakoukoli. I rajce klidně. Lusky, papriku… asi ne dyni. Ale cuketa klidn
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Mám tu tofu marinované "garam masala" style. Hodil bych to do woku a k tomu cibuli, česnek, trochu čerstvého zázvoru, chilli - jakou byste k tomu švihli zeleninu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    bezpečnost jídel co se uvaří doma a pak se někam vezou.

    The Most Dangerous Foods You Can Bring To A Holiday Potluck | HuffPost Life
    https://www.huffpost.com/entry/the-most-dangerous-dishes-you-can-bring-to-a-holiday-potluck_l_6564b764e4b0827ae6155e3c
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: Jj, jen jako pozorující, bez certifikátu. Vřele doporučuju
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: Tak viz zuzka
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: nebylas to ty, kdo prosel tim kurzem science cooking u harvardu?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: nevim, v kterym klubu se to resilo, krucis
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: Mate k tomu někdo nějaký větší info? To mě asi fakt zajímá!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    zase oteviraji kurz na harvardu.. tusim zuzkauo tim prosla.. nebo nekdo tady..

    The Science of Cooking Professional Certificate | edX
    https://www.edx.org/certificates/professional-certificate/harvardx-the-science-of-cooking?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Ja delam podle tohodle receptu, neni tam jen olej ale i dalsi veci co s chilli
    Nuselská kuchta uvádí ...: SEČUÁNSKÝ CHILLI OLEJ A ČESNEKOVÁ CHILLI PASTA CHIU CHOW... A VZHŮRU DO ČÍNY, ŘEKL BY KRTEČEK
    https://nuselskakuchta.blogspot.com/2016/10/secuansky-chilli-olej-cesnekova-chilli.html
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VSICHNIMAME: já bych dal určitě sušené, olej se pak nebude tak rychle kazit a nechal bych to tam, to zahřátí urychlí maceraci, ale čím déle to tam bude, tím víc... A pokud bych si někam dával chilli olej, tak by mě asi neštvalo, že z toho občas vypadne kus pevnýho obsahu. Jen ten česnek je takovej kvasící...
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VSICHNIMAME: sušené.nevim..nalil to do misky a nechal to vychladnout, dost punk no. asi budou lepší recepty)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LYNCH: díky. Ty papričky sušené? Nechal pak obojí v té lahvičce?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    VSICHNIMAME: kamarad to delal tak ze nadrcenou směs česneku a papriček zalil horkým olejem. o vikendu se to chystám vyzkoušet
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Poradíte, jak udělat ultimátně dobrý olej ochucený chilli papričkami? Mám hodně čerstvých chilli papriček, olej mohu zakoupit jakýkoliv, ale netuším, jak na to (postup a množství papriček na jednotku oleje). Hledala jsem na netu, návody se různí. Chci dobrý a pěkně vypadající olej.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: takže jsi pekla společně brambory, dýni a špek?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    povedla se mi boží dýňová polévka
    malá muškátová dýně, pár brambor (množství od oka), kus uzeného masitého špeku, kokosové mléko (jo, poněkud archivnější smetana v lednici skončila ve dřezu, takže jsem vzala, co bylo po ruce)

    dýni oloupat, nakrájet, vyndat semínka, brambory oškrábat, nakrájet třeba na půlky, kus špeku od oka, tohle byl malý špalíček, co bydlel už trochu moc dlouho v mrazáku
    upéct v troubě, teplota asi 170 °C a doba, dokud to nezačne hnědnout
    na nějaké trošce tuku osmahnout cibuli (oblíbila jsem si kachní sádlo na tyhle účely)
    pak vařit v zeleninovém vývaru, dokud se to nedá rozmixovat, přidat plechovku kokosového mléka a mixovat do hladka
    podávat s troškou zakysané smetany
    je to syté a děsně dobré
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam