• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    FIFI
    FIFI --- ---
    Pamatuješ na anketní otázku o kuchyřkách TRISSIE: ?

    Podívej, co vyjde: https://www.kosmas.cz/knihy/537893/kuchyne-ve-sluzbach-lidu/ - třeba by to bylo zajímavé ? Nevím, no.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Ani ti nevím, ale mám jich asi dva metry...Včetně Péti Vařiče a Muže v zástěře....je tu i Dobromila...Vesnická kuchařka...Asi budu muset nějak přerovnat, abych si osvěžila paměť:-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: ja kucharky mam, ale spis z doby pred varenin z internetu a uz je moc nepouzivam. Zrovna ta Kucharka pro dceru je cela na netu.
    Hodne jsem driv varila podle Dity P. a tuhle jsem v nich i zalistovala a rikala si, ze to musim zase obnovit jako inspiraci, ale ona ma dost tezka jidla. Ale pouzivam dost asijskou kucharku od Kamu, protoze tam je prurez vsim moznym a ja ty jidla ani neznam, takze to me inspiruje hodne.
    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE: to je tak krasna anketni otazka! 👏

    Kucharky doma proste mame, nektere jsme vyhodili, jine stale lezi v kuchyni ve skrince.

    Ale nafotila jsem starou pouzivanou kucharku po me mamince. Mam ji schovanou.
    Kdyz se moje mama ve 20 letech privdala do Cech, koupila si slovenskou kucharku, aby tem receptum rozumela. Tady je tiraz. Mama se do pristehovala v roce 64 a kucharka musela tehdy zrovna vyjit. Mela ji cely zivot a další desitky recepty si proste psala na papir/dostala na papiru od někoho z prace/vystrihla z casaku a do tehle kuchařky si to zalozila.
    Dalsi stranky si zalozila mymi udesnymi vytvory :))
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    TRISSIE: děkuji ti za vysvětlení... Já ty kuchařky nikdy nechápala(proč jich má někdo tolik), a ted vím, že jsou lidé, kteří si v nich listují a mají to jako zábavu.. To by mne fakt nenapadlo... Já jsem spíš ten typ, který vidí recept(kolikrát vytrhnu v časopisu nebo udělám záložku na netu), vyzkouší a když se osvědčí, tak si ho zapíše do své kuchařky s vlastní poznámkou co je dobré, vyzkoušené, popřípadě dobré když máš přidat..(klidně dopisuji v průběhu let)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    TRISSIE: Mám dvě, protože nostalgie. Jedna z nich je Kuchařka naší vesnice. Tatínek nám dělal (palačinky) letní svítky a znal i číslo stránky, kde je najde.
    Do druhé jsem nastrkala všechny recepty, ručně načmárané na kouscích papíru, vytrhané z časopisu. Semtam lehce ušpiněné.

    A potom ty hezké, když mne popadne mánie nějakou kuchyní. Z fotek je to trochu jako bych ochutnala.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Mám 3 řady kuchařek v knihovně. Na každém světu knih jdu a koupím si minimálně jednu kuchařku. Naprosto cíleně. Obvykle si tam kupuju nějaké zahraniční nebo něčím zajímavé, jen proto, abych je měla. Protože se mi líbí. Protože se tím občas zalistuju a podívám se na obrázky. Naprosto nesnáším kuchařky bez obrázků. Kdysi jsem mívala období, kdy jsem večeřela tak, že jsem si prohlížela obrázky v kuchařce a představovala jsem si, jak ty věci chutnají. Občas, když potřebuji uvařit něco specifického, co jsem nikdy nevařila, tak mám obvykle kam šáhnout a podívat se. Já si to klidně i pro googlím, ale stejně se také podívám do té tištěné kuchařky. Je to prostě radost mít doma. Ale to je taky daný tím, že já jsem knihomol a obecně mám strašnou spoustu knih a nejradši bych měla všechny knihy, co by se mi vešly domů a vlastně i víc🤷‍♀️😂
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: S kuchařkami to mám úplně stejně jako ty. Kuchařky jsou knihy a jejich nákup je úplně jiný koníček než vaření podle nich. Vybíraví strávníci inklůdid (a každý jinak).
    Otevírám je jako zdroj informací, tedy odborný text. Jednou jsem z několika kuchařek rekonstruovala jídlo, co se vařilo u muže doma v dobách jeho dětství.
    A pak když hledám průnik požadavků či omezení strávníků. Hint: Pro pacienty po zubním zákroku je skvělá kuchařka pro batolata.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: vypada to hezky na policce samozrejme!
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    TRISSIE: Já teda spíš než kuchařky časopisy, ale taky - prostě prohlížím a říkám si, jak to musí být skvělé (a jaká je škoda, že to nemůžu zkusit, protože by to neměl kdo sníst - předpokládám, že tvoji stravníci nebudou konzervativnější než ti mí). Papír je papír, to obrázky na webu nenahradíš - listování je úplně jiný level než scrollování.

    (pokud by tu byl někdo, kdo by měl zájem o nějaké apetity.. dochází mi místo na nové)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    TRISSIE: na to mám velmi jednoduchou odpověď - protože jsem úchyl. Mám jich cca metr na šířku, některé i cizozemské, třeba Jamieho Olivera nebo Mary Berry. A když potřebuju vařit, tak dělám co? No vezmu do ruky telefon a hledám na internetu!

    Listování a snění (a víra v ty časové dotace, které jsou u receptů uvedené - mně to vždycky trvá mnohem dýl), to teda provozuju taky :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: protoze si kucharku muzu otevrit, listovat v ni a hledat inspiraci na dalsi vareni. Jsou tam k tomu i hezke obrazky. Muzu samozrejme listovat i webem, ale tam tech receptu je mnohem vic a trvalo by hodiny, nez bych nasel neco, na co je zrovna chut
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    anketní otázka - proč sbíráte kuchařky?

    pokud je nesbíráte, je to naprosto v pořádku, a vyjadřovat se nemusíte :)
    ale spíš mě zajímají motivace těch, kteří i v dnešní době, kdy na internetu je 13 foodbloggerů do tuctu, stejně pravidelně odcházejí z knihkupectví s tlustou knihou tištěnou na křídovém papíře, kterou si doma uloží na poličku k dalším barevným obálkám.

    já sama jsem z rodiny knihomolské, sbírat knihy je "this is the way", a o kuchařkách to platí taky. Až u tchýně jsem zjistila, že to tak nemají všichni, tchýně má kuchařky dohromady dvě (ta druhá je ode mne, bo jsem je viděla koukat na Prostřeno, tak jsem jim koupila kuchařku k pořadu, oni ji dali do skříňky a od té doby se na ni práší úplně stejně jako na tu první, protože tchýně od odstěhování dětí moc nevaří).
    Ale stejně je v těch kuchařkách něco tak strašně lákavýho... jsem schopná si kuchařku večer vytáhnout a se skleničkou vína jí listovat a snít o životě, v němž se vyskytují tyhle krásný jídla (a ne pět ultrakonzervativních strávníků, kteří se začnou ošklíbat i při změně poměru oregana a bazalky v boloňské omáčce). A pak samozřejmě jdu a vařím podle něčeho už odzkoušeného/rodinného, vlastního zpracování obsahu ledničky nebo podle výsledku zoufalého googlení na dotaz typu "pasta chicken broccoli" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hezky udělaá stránka o nápojích, u mocktailu vysvětlují proč a jak to dělají. Nepoužívají "nealkoholcké alkohol" Jako wtf vodka bez alkoholu?

    Easy Mocktails Recipes - Best Drink Recipes - Mocktail Recipes
    https://mocktail.net/recipe-index/
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    Dostal jsem Salente Ario II.
    Máte to někdo ? Nějaký vaše oblíbený recepty?
    Zatím jsem v tom udělal rýži pro psa :-D a teď se chystám udělat závitky a prubnout ten horkovzduch
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOOMBRINGER: To věřím, některý kusy by ani Skot nesnědl:-D
    MIST
    MIST --- ---
    SARGO: do salatu, salatovych zalivek a obaluji se v nem ryby.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: no jako starej nekastrovanej beran je úplně jiná liga :-D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ADELHAIDA: To si ještě neměla fakt starýho smradlavýho berana. Já to mám taky rád, ale jednou jsem po 6 hodinách trápení troubě s hromadou česneku, rozmarýny a vína zaplakal. Doslova.
    Po ochutnání mě ta beranina začala úplně pálit v nose. Ten smrad úplně těkal, že mi z toho normálně vytryskly slzy. Skoro jsem se z toho poblil..
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JESTEDMAN: Staré kusy se dost často melou - taky se zkrátí doba přípravy a jde to i "naředit", aby to nebylo tak cítit. Já mám teda ten pach občí prdele ráda, tak ředit nepotřebuju:-) Klasicky kebab, kofty, čufty, se zeleninou a harrisou...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SARGO: v litine je maku hodne, ale hlavni ingredience to teda neni.
    Litina - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/9588-litina/
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JESTEDMAN: Jednou jsme dostali kytu z neceho co mela byt ovce, pravda vek neznam. Faktem je ze mrtvolny zapach jsme vetrali z bytu jeste par dni po akci, ze to nikdo nejedl asi zminovat nemusim. Ovce imho jen mlady, resp jehneci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: pilaf/birjani/tajine/kari. Prostě dlouhé dušení s kořením.

    A nakládej to do něčeho slaného a kyseléh - jogurt, octový lák, víno. Když to naložíš okrájené od kosti, tak na 24 h, pokud chceš z nějakého důvodu zpracvávat celu kýtu i s kostí, tak to opatlej nějakou slanokyselu kaší a zabal do folie a nech v lednici tak 3 dny. Pokud bys to chtěl péct, tak prostě pomalu a dlouho. Jinak je tvůj kámoš papiňák.

    SIMPLE MUTTON PULAO RECIPE | SPICY MUTTON PULAO RECIPE | MUTTON PULAO
    https://www.youtube.com/watch?v=SfWphyKca5c


    EID SPECIAL MUTTON CURRY | MUTTON GRAVY | MUTTON CURRY BY SPICE EATS
    https://www.youtube.com/watch?v=uEl7cLuhWHM


    SIMPLE MUTTON BIRYANI FOR BEGINNERS | MUTTON BIRYANI WITH BIRYANI MASALA | MUTTON BIRYANI RECIPE
    https://www.youtube.com/watch?v=E49fvjd6vtg



    Případně irish stew, jestli chceš méně koření -ale zase s papiňákem a nejdřív to jen udus do měkka s cibulí a vývarem a terpve pak přidej na 15 minut mrkev, pórek a brambory

    How authentic Irish stew is made
    https://www.youtube.com/watch?v=TYwv4ACc4iA
    SARGO
    SARGO --- ---
    Nenapadá vás prosím někoho jídlo, které není sladké, ale hraje v něm hlavní roli (ne jen posypat) mák?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    dostanu něco skopové kýty, problém je, že ovečka je již důchodová (prý i 10 let), tak jsem se uvolil, že to zkusím otestovat. Má někdo nějaký nápad, jak z toho udělat něco poživatelného? Počítám že to naložím na den do mléka a pak budu dlouho dusit nebo péct, ale ten věk mě trochu děsí.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    RUTHLESS: jo a neboj, nemusis pridavat zadnout ekutinu, ten tycak z toho tu pomazanku udela, ono si to vezme tuk z tech skvarku a bude to prima.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VOMAJDA: Hoď je do nádoby, přidej horcici, cesnek a vem tyčákem. Přidej najemno cibuli (někdo mele s ostatním, já mám rád kousek) a přidej nastrouhaný vajíčko. Případně kyselou okurku. Paprika, sůl, pepř, chilli… podle chuti.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Poradíte někdo nějakej ověřenej super recept na škvarkovou pomazánku? Vyškvařil jsem si doma kančí škvarky, chtěl bych je nějak zpracovat a nevím úplně jak to udělat co nejlépe.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Moc děkuju, byly vynikající. Neměla jsem chilli omáčku, tak jsem použila maďarskou paprikovou pastu a super, jen do toho příště ještě přidám papričku. Ta pasta sama pálí jako čert, ale s tím máslem to nějak zjemnělo:-)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ADELHAIDA: co udělat klasický buffalo wings? Ty jsou do kysela, sladký nejsou. A imho jsou to nejlepší křidýlka ze všech.

    Buffalo Chicken Wing Sauce Recipe
    https://www.allrecipes.com/recipe/219109/buffalo-chicken-wing-sauce/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Máte prosím recept na zajímavou pálivou marinádu (na kuřecí křídla), která NENÍ sladká? Díky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: vektory olfaktorické katastrofy jsou kapičky tuku, takže je potřeba sanovat takový ten jemný aerosol, co se kolem pánve usadí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam