• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    TRISSIE: mám některé dny takové šílené ze si do pomaleho hrnce nachystám jídlo už večer před spaním, na noc to dam do lednice a ráno zapnu. Receptu znáš zřejmě víc než já :) Zachraňuje mě i trouba. Časování na troubě. Chystám si jídlo do pekace podle času a sil. Někdy to zvládnu večer, to si s tím víc vyhraji, pr: je to nějaké maso, cibulka, brambory, petrzel, voda, kořeni… jindy si to nachystám rano a to muže být někdy otazka i 5 minut. Např.: těstoviny, mrazený špenát, vývar, červená čočka, rajcata ( můžou být o konzervované) syr , smetana, kořeni dle libosti. Takové pomalé pečení v troubě :) V pomalým hrnci mám polévky, v troubě druhé jídlo. Nedělám to tak porad protože to není ekonomické. Ale znám rodiny kde mají dva pomalé hrnce :) v případě, ze más rýžovár, tak dělat rizota. Zmrazená zelenina s ryzí do hrnce a jidlo do 30 minut hotové. Asi muže pomoci si rozvrhnout co vařit na cely týden dopředu, udělat si jídelníček? Vše co lze si nachystat o víkendu, nachstat zeleninu udělat a ji jak do lednice tak zamrazit co lze. Také zkusit o vikendu uvařit na dva dny dopředu? A ty tři už půjdou zvládnou lépe?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: zapečené tortily s čímkoliv, kuře na paprice, omeleta...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Drůbež na víně. Naporcovanýho ptáka a nakrájenou kořenovou zeleninu s kořením zaleješ čerrveným a vaříš, dokud to není měkké (nevím, jak crockpot, já to dělám v normálním hrnci). Vytáhneš maso, co zůstane v hrnci rozmixuješ na omáčku.

    Čočkový nákyp alá sekaná. Dá se udělat o víkendu a den stará je IMHO i lepší, takže když se jí udělá hodně... recept můžu dodat, pokud by byl zájem. V jednoduché verzi je příprava vlastně vcelku rychlá, ve vymazlené je trochu náročnější.

    Teď jsem si dost oblíbila placky z červené čočky. Čočka se namočí do vody (cca 200 g čočky na 300 ml vody) a nechá se aspoň dvě hodiny (ale klidně přes noc či den) bobtnat. Pak se to rozmixuje se solí, kořením (třeba jako na bramboráky, nebo kari) a trochou oleje na hustotu těsta na lívance a děláš na pánvi. Ty bys asi ocenila spíš verzi do trouby, tam se hodí dát míň vody a lžičku psylia.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: Já často zatahuju věci do sklenic, typicky boloňskou který uvařím kotel a tři zavařovačky naplním hned zahorka, dnem vzhůru a pak do lednice. Vydrží týdny. Nebo houbovku (smetanovou omáčku) bez masa v sezóně, vydrží taky minimálně tři týdny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: minimálně na přípravy jako je škrábání a krájení bych zaměstnala potomstvo. A rezignovala na složité teplé domácí večeře. Minimálně jednu chleba s něčím, a jednu týdně take away.

    Jinak do pomalého hrnce
    - husté polívky, včetně těch s luštěninami a masem. Nebo třeba smetanvých - kuře + zelenina + voda + koření + bambory + smetana. Na závěr část rozmixovat na krém, zbytek nechat aby bylo co kousat.

    Kuře z jednoho hrnce - kuře, brambory, mrkev, porek a řapíkatý celer + bylinky . sůl- zalít vodu a nechat táhnoout. Zeleninu na velké kusy. Člověk pak má fakt dobrý kuře s bramborem a zeleninou a ještě vývar. Na stejném principu funguje tafelspitz.

    Cizra na paprice, na kari, v rajčatové omáčce. Místo cizrny nějaké maso.

    Maso/hlíva/ na smetaně - ted svíčková + kupovaný knedlík.

    Rajčatová ragů na těstoviny, čočkový dhal.

    Dušené maso s nějakou zeleninou - v mrkvi, v kedlubně, výpečky s cibulí a zelím, na houbách,

    Dobře se mrazí věci v omáčce, případně předsmažený.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Co pizza na plech? Testo si zadelas den predem a das pomalu kynout do lednicky. Sugo ve spajzu, nastrouhany syr v mrazaku nebo lednicce do foroty. Sunka/ zelenina/houby dle chuti a momentalnich zasob.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Několikrát jsem si věci do pomaláče nachystala už před spaním, dala do lednice a ráno jen zapnula. U nás je z nejrychlejších na připravu oblíbená vepřová plec/králík na kořenové zelenině a trhané maso ( to mrazím). Teď jsem po dlouhý době vytáhla dávný recept na grenadýrský pochod, rychlovku a děti si pochutnávaly. Brambory a těstoviny jsem uvařila v jednom hrnci, na pánvi cibulku, klobásku nebo nějakou uzeninu, zaprášit paprikou a přidat česnek. Dávala jsem třeba i hrášek pro přidanou hodnotu 😀 A vše smíchat, třeba ještě posypat sýrem. A naše další oblíbená rychlá teplá večeře jsou špagety s krevetami na česneku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ale jdu sem s další anketní otázkou:
    C naší rodině je zvykem večeřet společně, v naprosté většina případů teplé jídlo (krom socializačního prvku, kdy nad teplým jídlem se mluví líp než nad krajícem chleba, taky takovej chleba s nějakou rozumnou oblohou a zeleninou vyjde pro šest lidí dráž, než uvařený jídlo). Akorát že nás teď čeká pár poněkud pekelných měsíců, kdy budu ve všední dny stíhat ještě hůř, než obvykle, takže by se dost hodilo nějak maximum přípravy přesunout buď na předchozí večer, nebo ideálně víkend. Další omezující podmínka je, že odcházím z domu před sedmou ráno, vracím se po čtvrté, večeříme kolem sedmé, takže cokoli by šlo do crockpotu, musí ráno zabrat maximálně pět minut a zvládnout 10-12 hodin na low. Mrazák máme velký, čímž se logicky nabízí možnost navařit si nějaká jídla, která zamražení snesou bez ztráty kytičky, ale určitě jsou další tipy a triky, jak si zjednodušit život.
    Co se vám pro takové případy osvědčilo? Any suggestions welcome!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: jestli je to dobrý maso, možná ani není potřeba moc experimentovat - co třeba jen nějaké přírodní plátky s pan sauce, třeba pepřovou? pro fancy finální vzhled s hranolkama / opečenýma bramborama a pečenou/vařenou zeleninou (vyloženě bych k tomu viděla brokolici na páře, fazolky se slaninou nebo grilované karotky) a s minimem úsilí necháš maximálně vyniknout dobrou chuď masa.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    hej lidi. mám vepřovou kýtu z místní farmy a rád bych jí maximálně využil. řízky atd jsou ta poslední možnost, nebojim se experimentů a chtěl bych něco extra.. vím je to kýta..ale někdo nějakej nápad? díky
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    MUTHA: no, nezbývá nic jiného, než si zajet koupit kuře..:)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    anebo klasika, podle ktery se v minulym stoleti naucila vykostovat kure pulka nyxu ;)

    Pepin Debone Chicken.flv
    https://youtu.be/nfY0lrdXar8?si=OKHqre1RafAu9NYZ
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE:

    A zkus přečíst všechny ty kecy před receptem.

    Kuřecí roláda - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/kureci-rolada/


    A tady máš návod na vykoštění.

    Vocílka | Jak správně vykostit kuře
    https://www.youtube.com/watch?v=NiQT4wjdxqk
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Mate prosim overeny recept na kureci roladu? Nikdy jsem ji nedelal.

    Diky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Ani ti nevím, ale mám jich asi dva metry...Včetně Péti Vařiče a Muže v zástěře....je tu i Dobromila...Vesnická kuchařka...Asi budu muset nějak přerovnat, abych si osvěžila paměť:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ONDRAT: kdyz ja obecne jsem spis zamereny na Italii nez Francii :)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    BRUKEV: Tak si k ty Julii pust jeji porady o vareni, je to dobra motivace. Bramborovej dil, prace s nozem, francouzska cibulacka kterou nakonec spali, protoze se to muselo tocit na poprvy atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: já nejčastěji sáhnu po téhle: https://www.databazeknih.cz/knihy/2000-nejlepsich-receptu-z-ceske-i-zahranicni-kuchyne-106079
    dostala jsem ji od extchýně k dvacetinám, tehdy mě to docela urazilo, dneska... no děti jsem s tím pánem neměla, takže můžu s klidem říct, že ta kuchařka je to nejlepší, co mi z toho vztahu zůstalo :-)
    fotek je tam pár, receptů spoustu, zejména na takovou tu klasickou kuchyni, polévky, sladké, zavařeniny... nikdy se mi nestalo, že by recept nevyšel nebo byl blbě popsaný postup. Samozřejmě část jídel je poplatná době vydání (1999), ale ty zběsilé 90's hospodské kombinace holt člověk přeskočí :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: tak dobrý klasicky cesky kucharky jsou bez obrazku. Nebo respoektive, pray kucharky jsou bez obrazku, ty s obrazkama jsou takovy... moderni a vlastne vic obrazkovy knizky se surovinama.

    Magdalena Dobromila je nema, Zdrave chutne hospodarne jen takovej ten stred, stejne jako kucharna nasi vesnice. Julie ani Hazanka to taky nemaj... Obrqazky v kucharkach jsou desne moderni vec a ja to teda nijak nvyzadajuju, u tech klasickeh naopak. Kdyby nekdo udelat retigovou s obrazkama tak bych ji zaprve asi ani nechtel a zadruhe by mela tak 8500 stran :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: s timhle bezobrazkovym rozporem jsem mel zpocatku velky problem u "Hazanky". Najednou jsem mel kucharku, ve ktere nebyly fotky, ale jen par opravdu prostinkych obrazku. Coz byl pro me velky nezvyk, ale zaroven jsem vnitrne citil, ze v tehle knizce proste fotky byt nemuzou, ze by zkazily cely koncept knihy.
    Coz mi pripomina, ze mam doma i kucharku od Julie Child. Kterou jsem za 5+ let, co ji vlastnime, otevrel snad dvakrat. Bylo to must have do knihovnicky, ale proste ten vztah ke knize tam neni. To Hazanku mam ohmatanou, ze se mibzacina trhat vazba:/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nejsem tedy vzorek do ankety, protože vlastním jedinou mini „kuchařku“, kterou jsem dostal:
    Lunch Box Revolution - Recipe Book by Black + Blum
    https://charlesandmarie.de/en/products/lunch-box-revolution-rezeptbuch-von-black-blum
    A jako pár těch jednoduchých receptů z toho mám fakt rád, např. kuře s žampiony se sojovkou a zázvorem.

    Jinak čerpám z…
    https://www.youtube.com/user/cookingwithdog
    (OK, podle ní už jsem dlouho nic nedělal, ale nějaké ty její jednodušší recepty byly takové moje první skutečné vaření :))
    https://cooking.nytimes.com/
    smitten kitchen – Fearless cooking from a tiny NYC kitchen.
    https://smittenkitchen.com/
    Recipes | The Guardian
    https://www.theguardian.com/tone/recipes
    Jamie Oliver | Official website for recipes, books, tv shows and restaurants
    https://www.jamieoliver.com/
    Tastemade — Recipes, Lifestyle Shows, Streaming, and More | Tastemade
    https://www.tastemade.com/
    Ottolenghi | Recipes, Restaurants, Hampers & Gifts
    https://ottolenghi.co.uk/
    (toho teda chci zařadit, zatím jen koukám :))
    Kitchenette
    https://kitchenette.cz/
    Kuchařka pro dceru - Nauč se vařit, změň svůj život
    https://www.kucharkaprodceru.cz/
    Zápisník pana Cuketky
    https://www.cuketka.cz/
    resp.
    Skromná kuchyně
    https://www.cuketka.cz/skromna-kuchyne/

    Něco z toho sleduju na FB (Guardian, NYT, Smitten Kitchen), tak už mě to párkrát inspirovalo něco zkusit.

    Když hledám něco českého, tak googlím a vybírám typicky co na mě vyskočí na Apetitu, Prima Fresh, Albert, ČT (Kluci v akci), Kuchařka pro dceru, určitě dřív/spíš taky kliknu, když je tam napsané, že je to podle Vaňka/Pohlreicha apod. (co mají nasmlouvané ty různé řetězce)…

    Občas prostě jen tak googlím, protože mě napadne, že bych si chtěl udělat květákový kari nebo něco s cizrnou atd. Vždycky teda anglicky. Buď se mi líbí jeden konkrétní recept z nějakého blogu třeba, nebo provedu nějakou syntézu 2-3. :)

    Oblíbené recepty jsem si kopíroval do Evernote, ale co ho znepoužitelnili, tak už ani to ne. Bohužel některé recepty už zavál digitální rozklad.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Kuchařky mám, používám, ale nesbírám. Za posledních pět let jsem kupovala akorát Kuchařku pro mého muže pro mého muže, protože on ani neví, co by měl na internetu hledat. Jsou kuchařky, podle kterých vaříme fakt hodně, ty, ve kterých je jeden až dva použitelné recepty a pak pár těch, podle kterých se snad ani vařit nedá. Těch se obvykle časem zbavím.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Ráda listuju kuchařkami od Grusovky, mám obě tlusté papírové verze. (něco aj elektronicky) Na ostatní svazky spíš nesáhnu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: kuchařky miluju, mám jich (jen) půl regálu v knihovně Billy, ale nejdou mi používat, prostě první jdu hledat na internet a praktikuju většinou kompilaci z receptů
    Apetitů, Gurmánů, Albertů atd. jsem kdysi věnovala kamarádce plný kufr, možná dva...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: ja kucharky mam, ale spis z doby pred varenin z internetu a uz je moc nepouzivam. Zrovna ta Kucharka pro dceru je cela na netu.
    Hodne jsem driv varila podle Dity P. a tuhle jsem v nich i zalistovala a rikala si, ze to musim zase obnovit jako inspiraci, ale ona ma dost tezka jidla. Ale pouzivam dost asijskou kucharku od Kamu, protoze tam je prurez vsim moznym a ja ty jidla ani neznam, takze to me inspiruje hodne.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Kucharky take mam. Ctu si je, jako ostatni knizky a beru z nich inspiraci (todle a todle se hodi k sobe, todle sem dohromady nikdy nevidel). Ale nevarim podle nich, bud freestyle podle intuice, nebo konkretni jidlo, ktere si najdu na internetu. Ale obecne varim pouze jednoduchy jidla do 30 minut celkovy effort.

    > googlení na dotaz typu "pasta chicken broccoli"

    Hahaha. Jeste bych pridal "when does broccoli go bad" a "is it safe to eat ..." pred samotnym receptem.

    A pak se teda z kucharek ucim techniky, ktere neznam (moje hobby je peceni chleba a pizza).

    A co se osvedci si zapisu do poznamek na ipadu (a ruzna testa analogove do poznamkovyho bloku). Dohromady asi 15 receptu a 10 z nich sou ruzna chlebova testa a pizzy :D
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: Recept na kecup podle pani Dvorakove na rok 1992 je psan tatovou rukou, ktera Dvorakova dodala recept nevim, asi nektera tatova kolegyne:)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam