• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: U něčeho to má cenu řešit. U věcí jako nudle, tažený závin, nebo pizza potřebuješ mouku s vyšším podílem lepku, což je obecně kvalitnější mouka. Bývala to tzv.dvounulka. Když koupíš nejlevnější Aro, můžeš dostat skvělou kvalitu, ale i něco semletého z krmné pšenice - kvalita je kolísavá podle toho, jaký obilí se zrovna dostalo do mlýna. Obvykle to je dobrý, ale může se ti stát, že se ti těsto na pizzu bude trhat, nebo těsto na nudle půjde blbě vyválet na tenko. Dražší mouky jako Pernerka nebo Předměřická mají obvykle kvalitu stabilní a na domácí pečení stačí, jak píše ZUZKAOU. Babiččina mouka mi přišla dřív dobrá, i když trochu předražená, ale teď už mi připadá horší, jak mají spešl druh na každý prd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: v rámci maloobchodní sítě pro domácí pečení to nemá smysl řešit. Řešit to chceš v pekárně, kde potřebuješ dlouhodobě konzistentní výsledky, pak chceš kupovat mouku ve mlýně a porozumět tomu, co říká ten papír z laboratoře, co k tomu přidají.

    Nějaký vliv to může mít u žitné, pokud člověk chce péct celožitný, před pár lety se třeba Probiu stávalo, že ta jeho mouka prostě nekynula.

    Na uloztoo bejvaly technolgické učebnice, teď se případně prohrab diplomkama.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj. Existuje nejakej rozdíl mezi kvalitou “obyčejný mouky”, v mem případně hladké? Jako jestli stojí za to koupit mouku babiččina volba nebo proste aro mouka nebo levná z Lidlu? Stojí to za to řešit?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANNIKA: teď s Velikonoci se nabízí nádivka na plech
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ADELHAIDA: A zbytek?:D
    VOY
    VOY --- ---
    Date mi prosim nekdo tip na dobry recept na makovou napln? Zkusil jsem to nejak uplne zakladne zpatlat, namlety mak do variciho se mleka, dosladit, trochu marmelady atd. Ale ani omylem to nedosahuje lahodnosti maku co znam treba z kusu kolace. Rad bych nejakou vice vyladenou verzi, at to neni uplne suchy. Nebo mozna nejaky overeny pomer? Diky!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: A pár dní rozhodně vydržej různý nákypy na plech typu cukeťák: https://fresh.iprima.cz/recepty/cuketak-aneb-cuketovy-nakyp-na-plech-s-uzenym-masem
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Já mám ráda housky se zeleninovou dření od Florentýny:

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: kynuté pirohy. Uděláš obhacené kynuté těsto (tedy s tukem a vejci) a naplníš to tím, co máš zrovna doma. Dva dny to rozhodně vydrží, zejména když použiješ nějaké těst kde je i jogurt, případně když uděláš větší množství těsta a necháš ho zrát v lednici okolo nuly a vždycky odebereš jen potřebnou porci. Stejně tak to těsto můžeš zamrazit.



    Ruské pirohy - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/ruske-pirohy/

    https://varime-doma.cz/recipe/pirohy-se-zelim/

    (těsto s jogurtem)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ANNIKA: u nás frčí sýrové šneky z listového těsta s hořčicí a taky do listového těsta balím vídeňské mini párky, to už docela zaplní a kluci to milují
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Prosím o tipy na co nejvíc slaných pecivovitostí, co už mají v sobě integrovanou oblohu a dají se prostě bafnout a jít, případně sem tam rychle kousnout při pakování děti ráno z domu.

    Teď měla úspěch focaccia, posledně quiche, máme rádi listový závin, ale ten zas druhý den není už nic moc... A už moc nevim. Plus ideálně aby se na tom nestravilo mládí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Nakládal jste někdo mladé křídlatky? Snažíme se je s mužem vykynožit z nové zahrádky a slyšela jsem, ze asiati to nějak dělají.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tydle asijský salaty jsou taky moc dobry
    Pětiminutový čínský okurkový salát | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/petiminutovy-cinsky-okurkovy-salat
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    THINWHITEDUKE: delam podle cuketky https://www.cuketka.cz/?p=3732.

    "poměr 1 šálek horké vody, 1/2 šálku rýžového octa, 6 lžic cukru a 2 lžičky soli + plátky okurek. Nejlepší jsou za tři dny, ale vydrží takhle prý i několik týdnů. Zatím jsem nezkusil, nikdy nevydržely."
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    Díky. Naložené jsem asi ještě neměl, zkusím
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    THINWHITEDUKE: Naložit
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    THINWHITEDUKE: tzaziki?
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    Sešly se nám doma čtyři okurky hadovky. Ne že by mi vadila plná mísa salátu, ale nemáte někdo jiný nápad, jak to využít?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANABEL_LEE: no stupeň vymletí a míra celozrnnosti budou ta procenta. A nejspíš za tím bude nějaká složitá myšlenka, že na tom mlýnku s kamenem je to něco úplně jinéh, než na běžných válcích, takže to určují jinak. Ale kdybych si musela vsadit, tak prostě na sladké používají tu z jarní pšenice. Zároveň ale pokud se někdo bojí kynutého těsta, tak nepraktická mouka se bude chovat divoce :-D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZUZKAOU: jj taky me zarazilo ze je tam sice odruda, to z ni dela mouku s pribehem, ale stupen vymleti nikde... každopádně neco z toho vznikne, ja bych to nejak smichala a nechala kvasinky at si poradej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam