• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRAGON:

    1a - kapustičky vařené (cca 3 minuty) posléze omaštěné a 15 minut v horkovzdušné fritéze na 180˚
    1b - kapustičky vařené, posléze opečené na tuku

    2a - kapustičky syrové a v HF (osolit, omastit 15 min 180°C
    2b kapustičky syrové, osolené a opečené na tuku

    3a - kapustičky blanšírované 1 minuta, pak zchlazené a HF
    3b kapustičky blanšíroované a opečeé na tuku


    Chuť vařené kapusty se vyvinula jen v případě 1b - prostě na té pánvičce předvařené kapustičky byly moc dlouho. Překvapivě 1b t- tam ta chuť vařené kapusty není moc cítit. Jinak 2a jsou spíš tuhé,

    Chuť 2b a 3b nijak extra rozdílná není, jen tedy odpadá crcání se s blanšírováním a jak je vidět na výslednou barvu to nemá vliv.

    Tedy pro opečeé kapustičky netřeba blašírovat, ale blanšíroování, pokud se dělát správně nevede ke vzniku chuti vařeé kapusty. A když už je člověk trochu uvaří, tak to umí opravit HF.

    Obecně jsou chutnější kapustičky na tuku. Pokud se chci naučit jíst kapustičky, tak na tuk + glazé z trošky cukru či medu a citronové šťávy.

    _
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kroupy s dýní fungují úplně skvěle.

    Půjde to i jako kroupoto s dýní, já tu mám variantu udělám koupový pilaf (na tuku opéct cibulku a česnek, případně miso pastu, přidat namočené krupy, zalít 2 násobkem vody/vývaru, pokud nepouívám miso), osolit a uvařit do měkka - podle velikosti krup. Mezi tím pečenu dýni s vývarem rozmixovat a vmíchat do krup.

    Když se na to přidá posypka z vlašáků a čerstvé šalvěje opečených na másle, tak je to úplná bomba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Do You Need To Wash Rice Before Cooking? Here’s The Science | IFLScience
    https://www.iflscience.com/do-you-need-to-wash-rice-before-cooking-heres-the-science-73105
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bánoš s houbama.

    Bánoš je huculská varianta polenty a mamaligy. Vaří se ve smetaně a to jak sladké, tak zakysané. Dietní varianta jen mlíko + jogurt, ale celkem logicky to pak víc drhne na jazyku.

    4 porce

    200 ml mléka
    100 ml šlehačky
    100 ml zakysané smetany
    100 g kukuřičné krupice/neinstatní polenty
    sůl

    Smíchejte všechno a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 20 minut. Jako můžete použít instatnní polentu, misto běžné kukuřičné krupice na kaši. Ale je to pak méně krémové.

    Na to pak dušené houby na cibulce, k tomu pažitku/jarní cibulku/petrželku a ukrajinci tam dávají bryndzu Dala jsem ji tam, ale nutno naznat, že se v té chuti celkem ztratila, ale na talíři to vypadá dobře.

    Komu se to nechce vařit, zajde si na bánoš do nějaké ukrajinské restaurace, třeba The Boršč má skvělej

    Víc třeba tady

    Dare to Ukraine | The majestic Carpathians
    https://www.youtube.com/watch?v=sk8FdwgUE74
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    na místním "farmářském trhu" (místní zahradnictví v pozdním létě a brzkém podzimu vylepšuje svoje tržby tím, že prodává zeleninu z jejich foliáků a od pár dalších farem) jsem dneska impulzivně pořídila špagetovou dýni, protože přeci musí být něco, co se dá dělat se špagetovou dýní a bude nám to chutnat, že jo?
    no tak... je :-)

    https://www.howsweeteats.com/2019/01/spaghetti-squash-parmesan/
    a je to fakt dobrý! jen té omáčky i sýra bych dala příště víc, i když je pravda, že moje dýně byla poměrně velká a ty z recepty jsou takové spíš mini.
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    Přemýšlím, že udělám slaninový jam... V jednom receptu je jako ingredience káva. Zkoušel to někdo? Jaký to je?:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: upeč to vcelku - klidně ta momofuku verze, nech vychladit, ideálně zatížené. Pak to nakrájej a dej na studenjou pánev a vypeč sádlo.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte někdo osvědčený recept na pečený krájený bůček? Dělám klasický, vrabce, momofuku a bun cha. A teď mám chuť na klasiku, ale uvnitř pak zůstane hodně nevypeceneho sádla a není to ono. Jak je ideální péct plátky, třeba tak centak, dva široké?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Halušky s bryndzou(s trochou řeckého jogrutu), křpavou cibulkou (kupovaná) a libečekem. Nečekaně funkční kombo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tyjo - když se do semínkových krekrů přidá dostatek ochucení, tak jsou reálě dobrý.

    100 g lněých semínek pomlet
    30 g sluečnickových semínek
    30 g dýňových semínek
    30 semínek co máte a chcete tam přisypat.
    ideálně ještě 10 g černuchy, je v tom moc dobrá)
    lžíce sušeného česneku
    lžíce sušené cibule
    2-4 lžíce miso pasty
    2-4 lžíce lahůdkového droždí
    Smíchat, přilít 200 ml vody a nechat bobtnat tak 3 hodiny až přes noc. Pkud to je moc husté, přidejte ještě trochu vody, pokud to je moc řídké, přidejte mleté lněné semínko a ještě tak 30 minut nechte bobtnat. Vhodá hustota - jak braborová kaše.
    Pak ochutnat a podle potřeby dosolit.

    Rozetřít na plech na pečící papír, nakrájet hmotu na kousky a pak pomalu usušit na 100°C .

    Příští várku udělám s rajčatovým protlakem místo misa, sušenými rajčaty a italskými bylinkami.

    Já se rozhodla zvýšit příjem lněnéh semínka kvůlivá hormonům a vláknina a Omega 3 se vždycky hodí a jsem velmi mile překvapea.

    A teda s jogrtem je to fakt skvělé, bude to fungovat i jako nnosič na jednohubky, stejně tak k nějakéu výraznějšímu vínu. Na pivo je to ještě málo výrazné a mastné :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJINEK: Nebo to propasiruj
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    XCIDER: Aha, zajímavý. Zkusím, co s tím udělá ten citron, to by bylo super, kdybych mohla mít super konzistenci bez práce i bez smradu :) dík moc :)
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    ZUZKAOU: Mixér mám nic moc, ale asi mi trochu hrubší konzistence vadí míň než ten smrad :D dík za odpověď :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VOMAJDA: musí se to zavařit nadvakrát, je to nekyselá konzerva
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Fazolový guláš pro hrdé majitele patizonu

    slanina (a tuk, pokud máte hodně libovou slaninu)
    patizon
    koření a bylinky (já použila pepř, nové koření a bobkový list, a taky šalvěj a rozmarýn)
    česnek, chilli
    fazole (uvařené, pokud možno různých druhů, já měla red kidney a velké máslové)
    ocet

    Do kastrolu se silným dnem dáme škvařit slaninu a mezitím si očistíme patizon - pokud máte nějaký mladší, nemusí se loupat, stačí vyndat semínka a nakrájet ho na malé kostičky.
    Když je slanina opečená jak ji máme rádi, vyjmeme ji a na tuk dáme orestovat patizon. V průběhu restování můžeme přidávat i jinou zeleninu, tenhle guláš se výborně hodí jako hrobka pro obstarožní mrkve, lehce oslizlý řapíkatý celer, měkké papriky či rajče, kterému nic není, ale vám prostě není sympatické.
    Ke konci restování přidáte sůl, bylinky a koření a podle potřeby lehce podlijete (vodou, vývarem, teď mě napadá, že víno by asi bylo fajn) a necháte pod pokličkou dusit, dokud se patizon už značně nerozpadá a nezačíná tvořit základ pro guláš, který by za jiných okolností zajistila jíška či hodně moc cibule.
    V tu chvíli přidáte fazole, česnek a chilli a ještě chvíli za občasného míchání odklopené vaříte, dokud nemá guláš správnou konzistenci. Podle potřeby dochutíme, a po odstavení z plotny ještě zamícháme slaninu a lžíci vinného či jablečného octa. Podáváme s chlebem.
    SADY
    SADY --- ---
    ZUZKAOU: presne, strasne jsem to nechapal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJINEK: příliš mnoho sody. Pokud máš dobrý mixér, tak stačí uvařit cizrnu fakt do měkka, neriskovat sodu. Mě to chutná po mejdle i když jí tam je jen trošička.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JAJINEK: je to tou sodou zcela urcite, soda zvysi pH (zasaditost), coz urychli zmeknuti cizrny, ale uvolni to z te cizrny nejake aminy, ktere casto smrdi +- stejne jako amoniak(cpavek).
    Myslim ze po okyseleni ten smradek zmizi, stejne jako pach rybiny (taky aminy), takze jestli delas hummus klasicky s citronovou stavou, nemel by to byt problem
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    Setkal se někdo s tím, že uvařená cizrna smrdí po čpavku?

    Na youtube sem, hledaje tip na nejlepší hummus pod sluncem, našla tip, že pokud se cizrna uvaří s trochou jedlé sody, tak se jí slupky doslova rozpadnou a není potřeba loupat pro tu nejlepší konzistenci. Tak sem to zkusila a ano, slupky se sice rozpustily nebo co, ale cizrna smrděla jak králíkárna. Je to tou sodou? Udělala jsem chybu jinde? Cizrnu jsem nechala přes noc namočenou (v pokojové teplotě), a pak jsem ji vařila v tlakáči.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TRISSIE: tak dik!:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam