• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PALEONTOLOG: covece v anglickym receptu jsem slovo champignon nevidel snad nikdy, jeste tak field mushroom, ale snad vzdycky se jednalo o zampion, jiny houby jsou uvadeny specificky. A champignon je francouzky nazev pro houbu obecne. Nerozozporuju nutnost upravovat ruzny houby ruzne a bylo by spravny to uvadet, ale psat pouze mushroom a myslet zampiony je bezny.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOODYCAT: jj rozumím
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Přinejmenším v americké angličtině button mushrooms. Nebo taky cultivated mushrooms.
    Prostě mushrooms. :)

    Trápí tě dnes něco? Chceš si o tom promluvit?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LYNCH: Mne prijde odporne slizky, parkrat jsem ho zkusila koupit kvuli cene a nedavam to. Ja mam rada prsa, protoze jsou krasne suchy :).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: já nekoukám na fotky, já čtu recept a champignon tam prostě není. argument předoklady je funneh
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Žampiony jsou defaultní, nejdostupnější houba v anglofonním vaření.
    A když se podíváš na fotku, jsou to celkem jistě žampiony.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    SPIKE411: zrovna dneska jsem premiérově dělal smažený stehna v těstíčku ala KFC, domácí mayo a hrancle z trouby. musim to ještě vychytat

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: ale mushroom není žampion, lingviku
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LYNCH: Jj, taky tmavší, šťavnatější maso.
    Prsa chutnají prostě podle toho, jak je okořeníš.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PALEONTOLOG: Žampiony? Pověz.
    A simmering teda není restování.

    V reálu to vařím déle, protože mám radši, když je to trochu zredukované.

    Co se toho „marinování“ týče, když si vzpomenu, tak třeba hodinu dvě dopředu, ale už jsem to dělal i bez toho, když nebyl čas. Nějaký zásadní rozdíl to není.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOODYCAT: má víc tuku, takže je chutnější)) chápu, že některé ženský radši kuř. prsa.

    moje ženská ,vlastně celá její rodina, zase nejí papriky ať už syrový nebo v jakkoli tepelný úpravě . vůbec tomu nerozumím...(samozřejmě vím,že nemusím))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIKE411: hm, tepelně opracovat houby na 3 minuty, what could go wrong? pokud se takhle restujou, tak předvařený. jinak čas marinování 10 minut považuju za druh kuchařskýho humoru.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    SPIKE411: Ze je stehenni chutnejsi je imho jen nazor.

    A ano, zcela chapu Alexis dite, rajcata jsou zkaza lidstva :).
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    SPIKE411: jasně, protože dítěti rajče pravidelně nenabízím, neasi.
    Děkuji za nevyžádanou radu, ale je to dost mimo realitu nežravého dítěte. Když chci mít jídlo, které budou jíst všichni, tak ho udělám tak, aby ta potravina, kterou se snažím dítěti zavést, byla oddělená (a oddělitelná) od toho, co jí, abych neohrozila celé jídlo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411:
    Ginger chicken & salad

    2 portions
    preparation: 20 minutes
    cooking: 10 minutes

    Ingredients
    • White wine, 60 ml / 2 fl. oz
    • 2× chicken breasts, cut into strips
    • White wine vinegar, 1 tbsp
    • Sugar, 2 tbsp
    • Olive oil, 6 tbsp
    • Cucumber, diced
    • Soy sauce, 5 tbsp
    • 1× Large onion, finely chopped
    • 2× Carrots peeled & diced
    • Root ginger, 2 tbsp, grated
    • 5× mushrooms, quartered
    • Cooked rice, to serve

    Process
    1. In a bowl, mix the white wine, sugar, soy sauce and ginger.
    2. Add the chicken strips and marinate for at least 10 minutes.
    3. Heat 3 tbsp olive oil in a frying pan.
    4. Stir-fry the onion for 2 minutes or until it begins to soften.
    5. Add the chicken with its marinade and stir fry for 5 minutes until the chicken strips are opaque.
    6. Lower the heat, then stir in the mushrooms.
    7. Cover and simmer for 3 minutes. Remove from heat.
    8. Make the salad dressing by mixing 3 tbsp olive oil with the vinegar. Season with salt and pepper to taste.

    Black + Blum Box Appetit Lunch Box Revolution Recipe Book | website
    https://www.lifeonthego.co.uk/product-page/black-blum-box-appetit-lunch-box-revolution-recipe-book

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ONDRAT: Taky dobrý. Sakra, kung pao jsem neměl snad dvacet let.

    Mě napadlo - dělám kuře lehce marinované v zázvoru, sojovce a bílém vínu. K tomu bílou rýži a kyselý salát (okurka, mrkev).
    Původní recept používá kuřecí prsa, ta pochopitelně nahrazuju chutnějším stehenním masem.
    Ale s krůtou by to taky určitě bylo skvělé.
    Takový fusion na druhou.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ALEXIS: Je potřeba opakovaná expozice. 🙃

    Jak naučit dítě jíst? Postupnými kroky, radí ergoterapeutka | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/jak-naucit-dite-jist-postupnymi-kroky-ochutnani-uz-je-vysoka-latka-rika-9347181
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT: Nebo pect v celku v bylinkove kruste. Pece se na malo, aby to bylo stavnate.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    SPIKE411: Ja delam z krutiho kung-pao.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ALEXIS: Já z toho dělal risotto (krémové), myslím i částečně s hlívou.

    Měl jsem taky katův šleh z krůtího, byl dobrý.

    Plátky by se daly možná taky nějak upéct/zapéct? (I když to je lepší maso vcelku, aby to zůstalo šťavnaté, co?)
    (Broskev a eidam na to! 🙃)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam