• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    XAJA
    XAJA --- ---
    varim len pre seba. ked mam pekny karfiol, tak co s nim, ze? cast zjem hned, cast rozoberiem na male kusky, zmrazim na tacke, potom zosypem po porciach do dozy/sacku. blansirovany.
    KURE
    KURE --- ---
    XAJA: ha mražení vařenýho karfiolu by mě nenapadlo. :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    KURE: tak nerozmyslaj:) ja teda zeleninu jem na taliansky sposob, teda ako "primo" - prvy chod. a to cokolvek, kludne jeden druh. napriklad tie zelene fazulky (mrazene, len ich minutku obvarim) su skvele s jemne nasekanou jarnou cibulkou, poliate jablcnym octom a olivacom. rovnako funguje napr. karfiol (vacsinou, ked z neho nieco varim, cast (obvareneho) si odlozim do mraziaku prave na buduci "salat". akekolvek listove, ktore sa daju zohnat celorocne: staci ocot+olej, pripadne bylinka (pazitka, kopor). uplna klasika: uhorka s troskou cesnaku, bud ocot+olej, alebo sladkokysly nalev a po madarsky navrch stipku mletej papriky. aj v zime je k dispozicii mrkva, zelena aj cervena kapusta, daju sa kupit aj chutne rajciny. vyuzit sa daju aj konzervy: trochu cohokolvek cerstveho, k tomu sterilizovana kukurica ci fazula. teraz v zime mam rada napr salaty z kvasenej kapusty: kvasim samostatne bielu, do tej pridam nakrajane jablko, nasekane orechy a med, hotovo. v litrovych poharoch kvasim kapustu s cvikou a mrkvou: to uz je v podstate hotovy salat.
    ono jest viac zeleniny nie je tazke. staci zasoba par druhov olivaca (jemnejsi, vyraznejsi, ochuteny - ja rada citrusove), nejake kvalitnejsie octy, hruba/vlockova sol a mlyncek s ciernym korenim. na vinaigrette staci maly skrutkovaci pohar a da sa urobit na milion sposobov a aj obycajna hlavka ladoveho salatu sa da potom ochutit kazdy den inak. ked ma clovek k dispozicii este nejake olivy, susene rajciny v oleji, nejake orechy, citrusy ci jablka, priadne klicky ci zamrazene byliny, tak sa moznosti este rozsiruju. netreba spekulovat, co nakombinovat. proste to, co je k dispozicii a co cloveku chuti.
    KULA
    KULA --- ---
    DA_NIELA: to jsem nikdy neměl, já nějak kozí sýry nemusím.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    rizek...
    😎
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    MUTHA: hovezi licka!
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: naky peceny maso! grilovany kure, tresku v soli ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: Prima, tak vím že zítra k večeři bude bramborová kaše z áčkových brambor, kterou budu pasírovat přes síto. Tak ještě co k tomu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONDRAT: no a pak ještě chvíi šlehat či jinak mechaicky drážit s horku tekutinou a tukemm, aby aby to prdělo škrob, co se emulguje a nadýchá tím zašlehaým vzduchem :-D
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Vychází to z řecké úpravy brambor Skordalia, což jsou mačkaný brambory s olejem, česnekem a citrónem.

    Když mám chuť tak dělám kaši tak, že uvařím a prolisuju brambory a leju do nich olej a vinnej ocet, dokud to nechutná, jak si představuju, potom sůl/pepř a jarní cibulku. Vyzkoušej to.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: To druhý rozved pls :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Dělal jsem to jenom jako vzorek - dvě másla. S kámošem jsme to hecli jednou na horách, jako bylo to fakt dobrý. Ale já osobně preferuju klasiku s menším množstvím nebo olivovým olejem a vinným octem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Tak to klobouček. Nehledě teda na to, ze v dnešní době dat na kilo brambor kilo másla by oběd pro čtyřčlennou rodinu značně prodražilo, tak mne to uz i chuťově prijde azaz
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Jo. Říkám tomu máslová kaše, jakože vtip.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Zkusil jsi to někdy? 1:1?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Máslová kaše? Jasně, proč ne.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak nejlepsi kase je podle Hestona, zejo... https://www.dailymotion.com/video/xndu6m


    Ale to je o infarkt. 1:1 brambory s maslem :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ZUZKAOU: Propasírujete lisem na brambory.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: a tady Alex pokousejici se udelat vyhlasenou brkasi podle Robuchona

    I Try to Master The World's Best Mashed Potatoes...
    https://www.youtube.com/watch?v=-mJYyueZfd8
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak kdo chce hedvabnou bramborovi kasi, tak predevsi do horkych brambor lejete horkou tekutinu a pak to nejdriv rozstouchate a pak ještě šleháte- metlou, vidlickou, necim. Díky tomu teplu a mechanickému narušování pustí brambory vic skrobu, ktery se pak emilhuje s tukem- idealne studenym maslem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a klidně občas cheatuju a koupím normálně balíček krájených míchaných salátů a přidám k tomu nakrájenou papriku nebo okurku a ušetřím čas a furt máme potřebný přísun vlákniny v lákavé podobě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: ... pokud nejde o klasickej řeckej...
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: K té kaši. Bramborová s lučinou nebo zakysankou nic moc. Klasika je lepší.
    Ale skvěle se hodí do batátovo-bramborové kaše nebo dýňovo-bramborové. U těchto dvou se mi ani neosvědčilo mléko, na doředění dávám jogurt.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: mám svoje oblíbené mražené směsi a balíčky jednodruhových (hrášek, fazolky, kukuřice), to je základ na vařenou zeleninu.

    jinak saláty, pokud o klasickej řeckej, tak kombinuju stylem
    1. lupení (cokoli co je v ledničce nebo na záhonku, jeden nebo víc druhů)
    2. něco tvrdého (okurka, ředkvička, paprika)
    3. něco měkkého (rajče, strouhaná mrkev, kukuřičná zrna)
    aby tam byly aspoň 3 různé věci + potom dressing na stůl separátně (v rámci rodiny se neshodneme, co komu chutná, aby šel ochutit najednou)

    prostě kouknu do ledničky a chvilku něco vytahuju a je :-)

    ale třeba dneska jsem na craftsy koukala na video, kde chystali salát z asi pěti druhů listových salátů, croutons smažených na olivovém oleji a parmezánových hoblinek s vinaigrette zálivkou, to mě zaujalo hodně a dala bych si hned.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: a máš nějakej cheat-sheet na ty zeleniny/saláty? Ne že bych neuměl udělat salát ale bejvam línej přemejšlet co do toho salátu dát
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: hlavně mi přijde, že ta zelenina vedle z každého jídla dělá něco trochu slavnostnějšího.
    my teda střídáme salát a k tomu vařenou/grilovanou zeleninu, dokonce snobsky tu zeleninu servíruju ve speciální servírovací misce :-)

    když pak u nás večeří třeba někdo ze spolužáků dětí, tak vidím ty vytřeštěné oči, že k běžné večeři v týdnu vytahujeme omáčník a sladěnou servírovací mísu na zeleninu, ale tak že jo, kultura stolování!
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: To je zabrana proti otvirani supliku, prece.
    VOY
    VOY --- ---
    BUNDA: Ja kdyz delam bramborovy placky. Na obycejnou kasi se mi tenhle potato ricer zda zbytecnej, pro me osobne to nema pridanou hodnotu mit ji uplne na jemno.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: Tak moment, ona se bramborova kase dela jinak nez vidlickou :D?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam