• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN:
    DZODZO: kdyz to nechas udelat profesionala co si to necha zaplatit tak se ti to nevyplati. Nejvetsi usporu budes mit v mesicich kdy to potrebujes nejmin.

Pokud si to udelas sam jako konicka a beres to jako projekt co te neco noveho nauci tak urcite jdi do toho.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Proc? Mas k tomu naka data?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: ne je to nesmysl
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    imo sa to oplati asi az od urciteho vykonu, aby bol ten pokles kapacity tak markantny, ze by sa oplatilo zaplatit tu infrastrukturu navyse, zvlast, ked sa ta tepelna strata da vykryt 1-2 panelmi naviac
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    ELIJEN: videl jsem to na par velerhach se solarni technikou. Melo to chladit panel a zaroven predehrivat vodu do kotle. Ale bal bych se toho ze to nekde praskne... A asi se to moc neujalo neb to bylo tak pred 10 rokama a nevim o tom ze by se to nejak instalovalo ve vetsim meritku ....
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Zkousel jste nekdo zkoumat/pocitat, jestli by se vyplatilo chlazeni FVE panelu? Prijde mi jako super napad to teplo cerpat do bazenu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: je to nahouby, na rozložení už potřebuješ víc místa, než seženeš na běžném parkovišti. Navíc spotřeba elektromobilů je ne o řád, ale skoro o dva větší, než u elektrokola (no ne 100x, ale třeba 25x, odhadem). Pokud solárnímu kolu stačej 2m^2, musel bys pro elektromobil vláčet 50m^2. Za realistický zábor ekvivalentu obytného auta pokládám 10m^2, v kempu nebo na volném prostranství zdvojení nějakou drzou rozkládací verandou tak na 20...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    I Made My Bike Camper Electric - 100+ KM Range (No Pedaling)
    https://youtu.be/6SL7l2tN3fw

E-bike se solarnim privesem, je to pokracovani, prvni video tam ma link taky nekde, ale to bylo bez solaru :) na zacatku je cenzurovany muzsky zadek, tak bacha :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: tak mozno pripojny vozik a v tom 10 klasickych panelov? mensia plocha, vacsi vykon, akurat manipulacia s tak tazkymi panelmi dost nanic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TechMIX: Cestování s elektrárnou v kufru je zatím jen vize pro nadšence - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-techmix-cestovani-s-elektrarnou-v-kufru-je-zatim-jen-vize-pro-nadsence-210042
    Cestovatelé si tedy přibalí do kufru velmi dlouhou roli sbalených fotovoltaických článků, dohromady o hmotnosti necelých 45 kilogramů. Celou elektrárnu tvoří 18 velmi dlouhých, flexibilních panelů, každý s délkou necelých 20 metrů, a podle fotografií zhruba metr širokých.
    ..
    Plocha rozkládací elektrárny je tak veliká, protože australští solární poutníci si povezou něco jiného. Půjde o články s účinností mezi 1–2 procenty využívající místo křemíku „organiky“, tedy uhlíkových sloučenin.
    KARLS
    KARLS --- ---
    CAL: Jojo, myslím tvojí situaci.
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    Pokud není viditelně poškozen, tak je to zajímavý. Asi se to můžeš stát. Měříš to přímo za panelem?

Solar Panel No Voltage: Reasons and Solutions | Solar Power Princep
    https://solarpowerprincep.com/solar-panel-no-voltage/#:~:text=So%20you%20hook%20up%20your,Wiring%2C%20and%20an%20unsuitable%20environment.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    NIMBUS: Baterka je vybitá, ale když zapnu motor, tak se z cyrixe trochu dobije a několik hodin mi všechno jede. Regulátor bliká, displej ukazuje, že panel dává 0W. Když jsem zkusil změřit dráty na panelu, tak je tam čistejch 0V.
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    AUDIAC: když půjdeš po cestě dalších zařízení, není možné, že máš rozbité něco jiného?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Po delší době jsem přišel k obytce a zjistil, že mi nedobíjí solární panel. Mám na střeše přilepenej 150w flexi efte, stáří cca 4 roky, ještě napodzim fungoval. Na zimu jsem ho odpojil od regulátoru a vyndal baterku. Je úplně kaput, nebo je možný, že je tam nejakej drobnej zádrhel? Kabely uhnilý nejsou.
    Jako na potvoru jedu za týden na dovolenou, klasika…
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GASPODA: no mě by právě zajímal důvod proč to lidi dělají. Holt to někde viděli, tak to bezhlavě zkopírujou. Prostě je to izolovaná soustava a jedu nevidím žádný důvod ani výhodu v tom, když - pól uzemním. Samozřejmě se nebavíme o uzemnění z hlediska bezpečnosti pro rámy, držáky a další příslušenství.

Stejně jako lidi dneska chtějí zemnit baterie nebo vany v koupelnách... Prostě nesmysl.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    WARBABY8: to bylo gró dotazu, videl jsem dost schemat, kde to tak je...
    CAL
    CAL --- ---
    KARLS: díky,to jsou skvělé odkazy. Jen pro upřesnění když říkáš rozvaděč pro dva elektroměry, myslíš tím konkrétně moji situaci (2 byty v baráku, tzn. 2 elektroměry už teď) nebo myslíš při základní situaci že je původně elektroměr jeden?
    KARLS
    KARLS --- ---
    CAL:
    Ideální mít mít rozvaděč pro dva dvousazbové třífázové elektroměry (pro PRE). Nic moc speciálního. Jen pozor na nutné úpravy viz:
    Pořizujete fotovoltaiku? Pozor na povinné úpravy elektroměrových sloupků - TZB-info
    https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/20379-porizujete-fotovoltaiku-pozor-na-povinne-upravy-elektromerovych-sloupku

Výrobci rozvaděčů se na tuhle situaci snaží reagovat a dá se domluvit připrava na míru.
    Nejedná se pak o speciální rozvaděč na zakázku za obrovský prachy, jen přizpůsobí standartní skříň dle potřeby zákazníka.

Každopádně všechno bys měl najít v připojovacích podmínkách PRE:
    https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwisl9v9rPX4AhU6JcUKHYXSAd4QFnoECAoQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.predistribuce.cz%2Fcs%2Fpotrebuji-zaridit%2Fspolupracujici-firmy%2Fpodnikove-normy%2Fpodnikove-normy%2Fmereni%2Fmm501%2F&usg=AOvVaw2qg7hsDGKgGUxVTEKk-Ra5
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: stačí ti dva elektromery. Další je potřeba pokud budeš mít tepelko na firemní tarif. Ale musí tam být HDO případně jiné srandy v závislosti na vybavení domu. Za mě bys měl poptat projektanta říct mu detaily a on ti navrhne řešení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam