CUKI: mě akumulace na zimu taky trápí, ale podle mě vyhraje to, co bude nejblíž k existujícím schématům - a nějaká forma velké nádrže např. na LPG v místech, která závisí na plynovém vytápění celou zimu, je dneska běžná. Takže skutečně asi nejpravděpodobnější se mi zdá nějaká třetí generace solárních panelů (první generace: termální, druhá generace: fotovoltaické), která bude elektrolyzovat vodu přímo v panelech (minimalizují se všechny ztráty v drátech a náklady na tahání drátů, apod.) - a prostě na střechu povede trubka z vodou a dolů trubka s vodíkem a ten bude v nějaké nádrži a to bude sloužit k dorovnávání spotřeby domu přes zimu. Vodík se vyplatí vyrábět decentralizovaně právě z přebytků místní produkce, protože vzhledem k nízké účinnosti se ti to zkrátka vyplatí až když jde o přebytek. No ale když máš přebytky, tak se může vyplatit rovnou propočítat část střechy na FV, část na solární termál (má přeci jen 100% účinnost) a část na přímou výrobu vodíku.
Pořád mi nejlíp vychází model, kdy by mimo špičku produkce FV distributoři vykupovali přebytky za násobek běžné ceny. Spíš, než snaha o absolutní autonomii by byla zajímavá hra na to, že každý objekt je současně producentem a může vstoupit na trh - což by ve výsledku vedlo k tomu, že ty objekty by byly autonomní nejen energeticky, ale že by reálně byly postavené tak, aby něco produkovaly - aby vydělávaly (což byl po většinu historie normální koncept, mimochodem)