THE_MIRACLE: Jak vlastně ten fix funguje? Pokud si někdo zaficoval na třebas pět let elektriku za dvě kačky, tak jakým způsobem jim to teď zvednou na těch 12Kč? To je přeci nesmysl ne? Buď smlouva platí a musí jim nabídnout tu danou cenu a nebo neplatí a mohou použít jakoukoliv jinou dostupnou nabídku ne?
THE_MIRACLE: Nevím co kde vyšlo
MARTI_SANKY:, moc to nesleduji, ale osobně u mě to před nedávnem vyšlo podobně. Rozpočítal jsem si položkově sestavu na 280k Kč za materiál a tak nějak jsem předpokládal že firma se nejen díky lepším cenám za HW dostane i s praci na cca 400k Kč a já tedy zaplatím půlku a budu vysmátej od ucha k uchu.
Jenže nejlevnějí nabídka, kterou jsem dostal byla za za půl míče a to za mnohem očesanější sestavu než jsem zprvu chtěl. Tedy za realizaci a razítkování chtít třeba 300k Kč je podle mě naprostý nonsence. Ale prostě poptávka tvoří nabídku.
A to se bavíme o firmách které bez jakékoliv garance nejen dotace ale i dokončení dodávky chtějí třebas 60-70% té ceny předem při podpisu.
Navíc ani jeden z techniků neměl ani základní znalosti o realizaci ba dokonce o tom jak to funguje. Často jsem se musel hodně držet, abych se při komunikaci s technikem nerozesmál. To byly perly.
Nevím jak funguje ta virtuální baterie, ale jestli to chápu, tak pokud vyrobím 5MWh/rok a spotřebuji totéž jen místo léta v zimě, tak nezaplatím nic? Jen paušální poplatek za jistič? Pakby to bylo pěkné, ale na jak dlouho to máš garantované? Podle mě ta návratnost bde mnohem delší. A 15let je životnost těch komponent (když budeš mít štěstí). Baterie podle mě může odejít mnohem dřív...
Podle mě za deset let přijde doba, kdy ta letní denní energie nebude vůbec potřeba a nic za ní nedostaneš. Takže reálně budeš rád když ušetříš 30-40% energie, protože v zimě je jí potřeba mnohem víc.
Takže když to počítám letos jsem dal za EE asi 25k Kč (a počítám že to byl extrém) tak reálně jsem schopen ušetřit tak střízlivě 10k Kč/rok na přímo. Pokud něco dostanu přes virtuální baterii je to super, ale jen za předpokladu že je to garantováno. Tedy návratnost-nikdy...