MARTI_SANKY: S tou návratností to vidíš dost černě. Mně to stálo komplet z mé kapsy 300k. Roční spotřebu mám okolo 4,2-4,6 MW. Budu brát, že elektřina trochu zlevní (dlouhodobě to ale na to moc nevypadá) a budu počítat, že stojí 1 kWh 5,- včetně distribuce a všech dalších poplatků. Znamená to tedy, že ročně bych ČEZu zaplatil 4400 kWh*5 Kč = 22.000,-. Ta elektrárna by měla být schopna v našich podmínkách vyrobit cca 5 MW. Mám tarif Elektřina pro soláry, z přebytků tedy nabíjím virtuální baterii a ČEZ mi pak vykrátí proti sobě spotřebu čerpanou z distribuční sítě a výrobu (přetoky), kterou jsem jim poslal. Při mé spotřebě/výrobě by se nemělo stát, že bych z ČEZu vytáhl víc, než jim pošlu. Bude to tedy spíše naopak. EpS má takové podmínky, že co jim pošlu navíc jsem jim dal zadarmo, ale tak to prostě je. Stejně tak nepočítám stálé platby, protože to je poplatek za ten luxus, že nejsem v ostrovním režimu a tudíž se nemusím omezovat. Svým způsobem bych tedy při těchto hodnotách měl ušetřit něco okolo 20.000,- ročně (něco zaplatím za distribuci elektřiny z virtuální baterie zpět ke mně). Návratnost je tedy cca 15 let.
Samozřejmě na obě strany vstupuje mnoho neznámých. Např.:
Pro rychlejší návratnost:
- ceny elektřiny spíše dlouhodobě porostou (greendeal apod.),
- s FVE (Victron) jsem chráněn do značné míry proti blackoutům a mám automaticky zálohované vhodné spotřebiče (ledničky, mrazáky, vrata, bránu, kamery),
- mám dobrý pocit z využívání zelené energie
(S návratností to nesouvisí, ale ještě mě napadá jedno plus FVE a to je zhodnocení nemovitosti.)
Proti rychlejší návratnosti:
- možné investice do oprav během doby návratnosti
Jako pokud někdo říká, že je návratnost FVE 3-5 let tak buď kecá a nebo má obří spotřebu (elektromobil, klimatizace apod.), nechá si udělat velkou FVE s dobrou výnosností a je schopný naprostou většinu výroby přímo rozumně spotřebovat. Ale takových bude podle mě pár ze sta, co mají FVE.