• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: nechapu proc moje fve stala 336 bez dotace (8kWp/15kWh) a tvoje vychazela na 450 po dotaci
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: To je ale přesně ten model který jsem tu popsal kde se to vyplatí nejvíc. Spotřeba elektřiny 20,5 MWh není u RD ale běžná a pak počítáš energii i na vytápění toho bazénu, tedy přebytků moc nemáš. Navíc super že máš dost přepanelováno a k tomu relativně titěrnou baterii vlastně ti pokryje pouze 1/3 běžného dne. Pokud by jsi tím nevytápěl ten bazén moc by to smysl nedávalo.

Jinak z jaké doby to je nabídka? Mě vyšlo asi 3 roky zpátky cca 6-7kWp a baterie 5-10kWh 450k Kč+
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ELIJEN: jestli správně počítám tak díky tomu, jak máš tu FVE velkou, tak cena na 1kWp té tvé tehdy je menší jak cena dnes pro takovou tu běžnou velikost ~8-10kWp, takže není divné, že máš návratnost lepší.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Máme předraženou FVE, kterou jsem kupoval v největšim boomu. Teď jsou ty ceny uplně někde jinde a přesto jsem s návratností pod 10 let.

Čísla: [ELIJEN @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,]
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Tak oslovil jsem asi 5 nebo 6 firem hlavně ze zajímavosti a navíc jsem čekal, že by se v tom těch 200k Kč od státu mohlo nějak pozitivně projevit. FVE jsem chtěl, jen jsem na to neměl v té chvíli čas.
    BEV se u návratnosti IMHO zas tak moc zásadně neprojeví. Natož aby to otočilo výpočtem. Protože přes den bude auto fuč a budeš ho dobíjet přes noc z předražené baterie.

Divou návrat mi predikovali všichni do jednoho a všichni dostali informace o mé spotřebě. Přitom ceny se pohybovali 450k Kč+

Podle mě komerční FVE má smysl jen někde, kde je obrovská spotřeba elektřiny a topí se něčím jiným (rozumněj není velký rozdíl mezi letní a zimní spotřebou).

Jenže u takových staveb má většinou smysl spíše řešit proč je ta spotřeba tak vysoká.

Případně mají využití pro letní přebytky. Jako je ohřívání bazénu a pod.

Ale klidně jsem nadhoď výpočet pro to 3M5Wh +BEV. To není tak daleko od mého případu

cca 1MWh je TUV (v zimě ale spotřeba dvojnásobná) cca 1MWh je topení a 1M5Wh. Zbytek je ostatní spotřeba. Ono to i tak bude protože mi přibylo nenažrané dmychadlo v ČOVce.

Docela by mě zajímal návrh takového řešení a racionální výpočet návratnosti s BEV.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: To jo, ale předpokládat, že když ti to někdo spočítal blbě, tak to blbě počítají všichni je stejně hloupé.
    Když máš 3MWh spotřebu za rok, tak to prostě návratnost nemá, Vlastně nechápu, proč sis ty nabídky vůbec nechával dělat???

Jako dělali jsme i FVE u domu, který má spotřebu jen 3,5kWh, ale bylo to o tom, že investor plánoval nákup EV a to to pak celé otáčí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Možná by stačilo trocha té elementární matematiky ZŠ.
    Pokud jsem omezenej na maximální výkon kterej mohu poslat do sítě, jako třeba u JIMIQ: Tak tu baterii pouze na spot nevyužiješ v takové míře. Což brání návratnosti.

Já sleduji jen věci, které se mě týkají, požadovanou kvalifikaci si neobnovuji protože ji nepotřebuji. Ale nepamatuji se že bych někde psal nějaké nesmysly. To že s něčím nesouhlasíš a nebo to chápeš po svém je věc jiná. A spoustu věcí také nevím. Mám přehled jen o normách které se mě týkají. Navíc se to často mění a je to neveřejné, aby na tom někdo mohl vydělávat.
    CYBERWOLF: Možná se budeš divit ale jeden a tentýž motor se používá napříč často i různých značek. Což je jediná cesta jak to zlevnit a hlavně udělat to auto použitelné po nějakou delší dobu. Čím větší série to bude tím větší šance, že to opravíš.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: tak hlavně ten blok se dá rozebrat buď blbě nebo vůbec, takže se spíš počítá s výměnou celých těch baterií, ne jednotlivých článků. Několik desítek milionů aut stejnou baterii nejspíš nikdy mít nebude, to je asi jako bys chtěl aby měly stejný motor. Myšlenku "nedělaj to všichni stejně" - "je špatná konkurence" nepobírám
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak si zkus najít jaké požadavky a předpoklady musí mit uchazeč o profesní kvalifikaci než tu zase budeš psát nesmysly. Jinak od tebe poukazovani na neznalost norem, vyhlášek a předpisů je fakt směšná, vzhledem k tomu co tu píšeš za moudra.

CUKI: jak souvisí rezervovaný vykon s návratnosti baterie fakt nevím a upřímně asi už jsem vyčerpal momentální psychicky limit na další diskuzi s tebou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: to dává smysl a snižuje to návratnost té baterie. Což je věc o které jsem psal už na počátku, že tam nějaké takové omezení jsou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak možná s papíry na hlavu :-) Ale viditelně bez eltech vzdělání ba i laickém povědomí o elektrotechnice.
    Natož aby znaly potřebné normy, vyhlášky a předpisy.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: kdyz žádáš o připojení tak dáváš rezervovaný vykon podle sebe. Právě kvůli dotacím se pro RD dávalo cíleně polovina a pro firmy třetina instalovaneho výkonu. Následně distributor řekne jestli ti dá co chceš nebo to nějakým způsobem poníží.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX:
    STETKINS:

Tak je rozdíl jestli je to nějaký střízlivý výpočet a nebo nějaký aby to vyšlo ohromně, ale všichni vědí že je to absolutní nesmysl. A opravdu se nedá počítač čas za který uběhnu maraton, že vezmu čas za který uběhnu stovku a vynásobím délkou trati. :-)

Možná mám i nějaké ty výpočty v e-mailu. Ale někde mi vyšlo, že to bylo i pod sedm let. Což při investici 450k Kč a třemi spotřebovanými MWh byl poměrně odvážný počin.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Seonu=srpnu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: ja na dotaci nemel narok kvuli kolaudaci v seonu 2024, takze s ni v projektu ani nebylo pocitano
    A jak to teda je s tou pulkou?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: a nepletes si to s tim ze o půlku rezervovaneho výkonu se pro RD zadalo kvůli dotaci?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: CEZ ted obvykle povoluje pulku instalovane kapacity panelu, ja mam 8kWp tak pretoky 4kW. Jsou oblasti kde ti nedovoli vubec nic protoze je presyceno
    Muzes si pozadat o navyseni s nejistym vysledkem
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: za 13 let sleva na polovinu ti přijde málo? Tak k tomu fakt nemam co dodat...
    Jouda si ty. Bez papírů se FVE montovat nesmí.

CERMI_FOX: protože se jedná o neodborne instalace. Ono ty repase nejsou zadnej zázrak, aby se to ekonomicky vyplatilo.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: tak návratnost ti asi nikdo garantovat nebude :-) Vždycky to bude nějaký odhad za optimálních podmínek
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: Ano je to vypočtené. Abych pravdu řekl, tak neznám jiný způsob jak se dostat k návratnosti, ale nechám se poučit :-D
    Že si to nedokážeš představit asi chápu, protože to asi v tvém případě prostě návratnost mít nebude :-D
    Stává se nám, že nás poptá zákazník, kterému řekneme, že to nedává smysl - typicky nízká spotřeba, na hovno střecha atp.
    Když už si ale lidi koupěj normální auto, tak se to vyplatí skoro vždycky :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam