JIMIQ: Já netvrdím, že všechno Čína bere z Ruska, na to je dost malé z hlediska počtu obyvatel. Ale drtivá většina surovin končí právě tam. A o palivo se dělí s Indií.
Afriku mají rozdělenou Čína a Rusko, tam už západní svět nehraje ani druhé housle.
JIMIQ: To palivo jak se dočteš fakt deset let neodebíráme. BTW poprvé to bylo skutečně mnohem dřív, ale ale bylo kvalitativně problematické. Rok si nevzpomenu, ale učili jsme se o tom ve škole, tak to už nějaký pátek bude. A pokud vím tak ni teď od WH nebereme vše. A stále řešíme další kontrakty z Ruska jako by žádná válka nebyla. To že budeme moci používat výhradně palivo z USA je náš vlhký sen. BTW závislost na USA je v mých očích stejnej problém.
JIMIQ: Ano projektanti a architekti neumí ty domy navrhovat. Na tom se s tebou naprosto shodnu. Zjednodušují si svojí práci navrhováním složitých a drahých technologií, které často nejsou vůbec vhodné. Z části je to zjednodušení z části je k tomu vedou špatně navržené normy.
Ten koeficient primární energie je až druhotná starost. Navíc to číslo je u vytápění naprosto zavádějící, protože tam se zelené zdroje moc neprojeví. Důležité je tu energii vůbec nepotřebovat.
Za tu cenu za kterou se ty domy běžně staví se dá postavit energeticky soběstačná stavba. Vůbec nechápu proč lidi kteří hledají luxus a okázalost neumí tohle najít v řešení energeticky soběstačných domů. Já byl omezen dobou výstavby. třeba 30cm šedého EPS mi nepovolili orazítkovat, že je to nesmysl. Navíc otopná soustava včetně MaR mě stála asi 15k Kč. Dneska už bych to navrhoval jinak. Jenže já se specializuju na malé stavby, tam se ta soběstačnost prostě nevyplatí. Chci postavit soběstačnou stavbu, ale sám na to nemám vhodné pozemky ani finance. Já se potřebuju vejít cca do Mega. Teď s malým dítětem bohužel není dostatek času na to moc vydělávat na větší stavbu. Ale třeba se jednou najde vhodný investor se kterým do toho půjdu.