• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: sorry, ale já si nemyslím, že riziko vyhynutí zvýší pár superraket na metan. prostředky, které na to půjdou, by se jinak prostě rozpustily v konzumu.

    tak se třeba postaví o pár obřích kontejnerových lodí míň. pár lidí zahodí mobil až za 3 roky, místo za 1, apod. tempo konzumu je obrovské, a kosmonautika je oproti tomu zanedbtelná.. třeba i oproti civilní letecké dopravě.

    určitě by třeba šlo spočítat, kolik lidí by si muselo jednou odpustit nějakou exotickou dovolenou, aby se ušetřily potřebné prostředky (BTW, ve vzduchu jsou současně neustále asi 2 miliony lidí, v dopravních letadlech...). vypadá to celé jako megalomanie, ale fakticky je to kapka v moři... a konzum ostatních lidí je sakra těžké ovlivnit, je to ekosystém memů sám o sobě.

    v podstatě existující obrovský ekonomický potenciál lidstva se jinak vybije stejně - v lepším případě nesmyslnou honbou za luxusem a prestižním konzumem, v horším případě destruktivně (války). tohle celé je spíš takový drobný hack...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JAZZZ: jak dlouho bude trvat nez prijde prvni hydroponicka sklizen? Jak budou vyzivovani...bude to cerstvejma potravinama nebo nejak jinak? Prinejmensim prvni desitky let...prijde mi ze hazes dekadama stejne lehce jako Musk, akorat kde on hleda reseni, ty hledas problemy...ja jsem na jednu stranu vdecny protoze to ukazuje na co vsecko bude potreba hledat odpoved, na druhou stranu jsem mnohem optimistictejsi v ohledu na to jak dlouho bude toto hledani odpovedi trvat. a pravdepodobne pujde o paralelni procesy, takze je to "machbar". Mozna ne pro milion lidi, ale na sobestacnou kolonii v r 2060 bych si skoro vsadil.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JVMLOK: v dlouhodobem horizontu mas v podstate pravdu, ale tech prvnich 100 lidi tam jen s pomoci nejakeho bajneho nanoassembleru neprezije. budeme je muset zasobovat prinejmensim prvni desitky let a bude nas to stat hodne zdroju. lidi se budou samozrejme ptat "co z toho budu mit ja a moje deti". pokud to bude jen zniceny ekosystem a dluzni upisy, tak je asi nepresvedcis ;)

    XCHAOS: motivace je prave klicova, protoze ovlivnuje risk management. to neni otazka karmy, ale proste toho, ze pokud je cilem projektu zvysit preziti lidstva, coz je jiste chvalyhodne, tak nedava smysl kvuli tomu zvysit riziko jeho vyhynuti na jedine dosud obyvatelne planete.

    jo ty pravni otazky souvisejici s odbyvanim novych uzemi jsou vtipne. jsem zvedavy jestli na Marsu vypukne i nejaka vnitrni vlaka o moc. asi teprvne az si to "budou moct dovolit" a nebudou na sebe vzajemne tolik odkazani.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: ačkoliv s tebou nesouhlasím, s tím dluhem je to zajímavé. v USA se teď hla legislativa, která umožní korporacím vlastnit zdroje, které v kosmu vytěží - ale nemyslím, že to bude tak, že prostě přistanou na asteroidu a zapíchnou tam vlaječku. myslím, že ten zdroj budeš muset asi viditelně "vytěžit", aby sis ho mohl nárokovat jako majetek.

    nevím, jestli celá "asteroid redirect mission" nakonec nebyla jen snaha o ustavení precedentu "je to naše, pokud máme dostatečně velký pytel, aby se do něj dokázal náš lup vejít". a také je to stěhování asteroidů právnický oříšek, pokud jde o rozlišování mezi movitým a nemovitým majetkem :-). Vtipné by každopádně bylo, kdyby některá signatářská země té historické dohody o vnějším kosmu prohlásila přestěhování asteroidu za krádež :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: tak i já to vyhodnotil, že asi nehledaj matematické paralympioniky, jako jsem já :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tohle je fakt ezo-puntičkaření.. neustále hledat "správnou" motivaci... co když prostě ta jeho egomasturbace v tomhle případě pravděpodobnost přežití civilizace fakt zvýší? chceš říct, že pokud přežití lidstva bylo zajištěné špatnými motivy, tak je to špatné?

    jsme prostě evolvující plíseň, která je tak chytrá, že dokáže zplesnivět i sousední planetu. budiž ego toho kusu plísně, kterému se to první povedlo, pochváleno! :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: já než budu usilovat o místo ve SpaceX tak ještě jeden dva kariérní skoky udělám :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: už se těším na tvé 3D tištěné rotory ke krokovým motorkům :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: to je rozežranost :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: prosím jen ne vesmírný výtah, nebo z toho zase bude nekonečná flamewar (spočítej si jeho cross-section na nízké oběžné dráze, spočítej si kolizní rychlost na nízké oběžné dráze a zděsíš se...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: ...kromě těch dílů, které na 3D tiskárně vytisknout nejdou, což jsou bohužel téměř všechny klíčové :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JAZZZ: nope. pokud bude potreba zasobovat je vsim tim, co rikas, je to ztracena bitva a ma to ohromne daleko k jakekoliv samostatne a samo-udrzitelne civilizaci. Jasne, je to zpusob jak si vynutit zavislost kolonie na domovske planete, ale to je hloupa a extremne draha strategie. Takze ne. D tiskarnu dokazu postavit z dilu vytistenych na 3D tiskarne. Nanoassemblery teoreticky pracujou s molekulama, ne se soucastkama. Potrebuju energii - pilotni projekt Solarcity - a material ktery s pomoci te energie zformuju. Inzenyrska vyzva bude udelat veci pouzivane pri budovani predmosti as simple as possible. Bude to zatracene funny bussiness a jsem rad, ze to zazijem cely :)

    Jinak...lidi ohrozujou tak maximalne sami sebe. Zeme, s velkym "Z", byla pred nima a bude po nich.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JVMLOK: jenze my nepotrebujeme mars zasobovat raw materialem, ale hotovymi produkty, nahradnimi dily, materialem do ruznych typu 3D tiskaren, ruznym typem chemie nutnym pro ty procesy. to neni nejakej bordel, kterej nahrabes nekde na asteroidu nebo i na tom marsu. sam Musk priznal, ze resi jen dopravu lidi a ze vubec neresi co bude stat je tam udrzet na zivu. jeho prezentace se mi libi, fyzikalne to snad i vychazi, ale udrzet tam lidi je uplne jinej level a terraformovat tu planetu je uz upne jinej level. jestli tam vazne chtej odpalit termouklerani bomby pro odpareni vody, tak bych to udelal driv, nez tam vubec nekoho poslem.

    nechci nikomu borit vzdusne nebo vlastne spis vesmirne zamky. ja kolonizaci dalsich planet fandim, jenom si proste nemuzu odpustit trochu te vedecke hereze a drzet nebatu nohama na Zemi a to velke Z je tam zcela umyslne, protoze obyvatelnou planetu uz mame, ale cim dal vic ji svym, bezohlednym pocinanim ohrozujeme ..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JAZZZ:Ja mam pocit ze ve vesmiru uz obrovsky mnozstvi hmoty je. IMO zasobovani Marsu raw materialem bude dokonce jednodussi z pasu asteroidu, nez ze Zeme
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JVMLOK: Nejde o puvodni obyvatele. Jde o to, jakou cenu (v ruznejch smyslech slova) zaplatis za dosazeni nejakyho cile. A v tomhle kontextu mi prave ta kolonizace Americky prijde jako dost spatnej priklad.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    REDGUY: Tak uvidime co na to puvodni obyvatele Marsu...v tomhle ohledu tam snad nebude potreba vozit nestovice. Jinak chapu tenhle etickej postoj, na druhou stranu by bylo opravdu hloupe dobrovolne se vzdavat konkurencni vyhody
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JVMLOK: vyspelou civilizaci tu zatim nestesti mame. panuje vsak shoda na tom, ze ji ohrozuje lidsky dopad na ekosystem (zmena klimatu, okyselovani oceanu, toxicke znecisteni, vymirani zivocisnych druhu). jakekoli akce vyzadujici obrovske mnozstvi zdroju je proto potreba delat promyslene s ohledem na dlouhodobou udrzitelnost celeho systemu.
    "O zavlahu se postara globalni oteplovani." - to si ze me dlas legraci zejo :) vysvetluj to lidem na blizkem vychode. v izraeli se o zavlahu staraji odsolovaci stanice a na jejichz stavbu jsou potreba zdroje.

    pokud potrebujeme dostat do vesmiru obrovske mnozstvi hmoty, koukal bych se jestli uz konecne neni realny vesmirny vytah. bohuzel podle Elona ne. jenze ty zminene nanoassemblery to muzou zmenit a nevyplati se pak na ne pockat?
    BBC - Future - Should we give up on the dream of space elevators?
    http://www.bbc.com/future/story/20150211-space-elevators-a-lift-too-far

    Tesla se zastituje svou zelenosti i jeji mission statement je "To accelerate the world's transition to sustainable transport."
    Does The Tesla Model S Electric Car Pollute More Than An SUV?
    http://www.greencarreports.com/...84440_does-the-tesla-model-s-electric-car-pollute-more-than-an-suv
    proto nabizi luxusni sedan s ekologickou stopou maleho mestskeho vozitka. zacatek hezky, ale porad tam vidim velky kus cesty a cela tahle megalomanska mise ma potencial nekolikrat prebit pozitivni dopad jejich technologie jako je treba solar roof.

    je skutecne motivaci zvysit pravdeposobnost prezsiti lidske civilizace a nebo hraje svou roli egomasturbace typu "ja jsem muz co udelal z lidi multiplanetarni druh" .. doufam, ze plati prvni moznost a doufam, ze to taky odpovidajicim zpusobem ovlivni strategii toho projektu.
    SWT
    SWT --- ---
    REDGUY: Aha. No, z historického hlediska marginalita, něco, co se bude doufejme ještě mockrát opakovat.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    SWT: Se zeptej puvodnich obyvatel.
    SWT
    SWT --- ---
    REDGUY: Za jakou cenu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JVMLOK: Kolonizace Ameriky je zhruba ten nejhorsi moznej priklad, co jsi mohl zvolit. (Ve smyslu nakonec uspech, ale proboha, za jakou cenu...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JVMLOK: to se rikalo o outsourcingu v Cine a Indii taky a hle .. neustale to "funguje", ba dokonce obchod se zapadem neustale narusta (nad inflacni koeficient). My vubec nemuzeme tusit co lidstvo sklidi, kdyz tam bude 60 let zasevat 1 mil. lidi .. muze to byt nove nabozenstvi, mozna "novy" prvek, resp, dostupnejsi jina skladba izotpu, ale i novy material ktery vznikne nahodou, proste proto, ze na Marsu a na Zemi je "normalni" neco zcela jineho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam