REDGUY: ale o to nejde... já jsem si ho našel, protože jsem z minulosti věděl "jo, ta bitrate, to je nějaký ten harry nyqist", tak jsem napsal do Google "Shanon Nyquist wiki" a ono mi to vyplivlo, že je po nich dvou dokonce společně pojmenovanej teorém :-)
ano, teorie, že ti klesne teoretická, nikoliv praktická šířka kanálu je zajímavá - já samozřejmě z praxe telekomunikačního losera vím, že mezi dvěma parabolami existuje cosi jako Fresnelova zóna, do které se rozkmitávají vyšší harmonické, a její velikost tedy závisí na frekvenci... a když mi jí něco naruší (výtahová budka, komín, barák), tak praktická propustnost klesá - u vyšších frekvencí dramatičtěji.
jak už jsem sem psal, tak v zásadě to vidím tak, že (Rindlerův ?) horizont událostí, který se mi ve směru za relativistickou kosmickou lodí otevírá, mi prostě začne zasahovat do Fresnelovy zóny spoje, kterým se snažím komunikovat dozadu ve směru letu (varování: protiútok na relativistického trolla veďte pouze pomocí buzzwordů s útočným číslem min. sqrt(c) nebo větším).
ten poměr signál šum je zajímavý - všiml sis, že jsem navrhoval komunikaci pomocí modulace samotného pohonného systému lodi? (případně v minulosti zacloňování solární/laserové plachty u pohonů s externím zdrojem energie). jenže víš co? ono to stejně nějak souvisí, protože díky rudému posuvu se ti ta komunikační frekvence posouvá směrem k mikrovlnnému pozadí, na kterém prostě obrazně řečeno už obloha není tmavá. Takže udržet odstup signál-šum máš samozřejmě na nižších frekvencích stejně těžší...
ano, co si u relativistických vzdáleností představovat pod pojmem latence, je rozhodně zajímavé pokračování té zdejší "živé debaty" :-) timestamp packetu, kterým relativistická loď pingá Zemi, totiž bude z hlediska času, který mezitím uběhl na Zemi, v hluboké minulosti Země (ale ne nutně v hluboké minulosti lodi, díky časové dilataci). Jakákoliv smysluplná oboustranná komunikace každopádně není možná, ale i u té "nesmysluplné" jednosměrné máš dost problémů a vůbec bych se nedivil, kdyby ten maximální teoretický objem informace, který za jednotku času přeneseš z nezbržděné relativistické lodi kanálem podléhajícím rudému posuvu byl shodný s objemem informace, který přeneseš ze zabržděné lodi. (Samozřejmě ale i já jsem jen prostý online troll, co to neumí dokázat)
jinak samozřejmě, kdybychom např. dokázali modulovat nějaký dostatečně zdroj gama záření, tak rudý posuv skutečně velký problém nebude (oprav mi, jestli to umíme... resp. ano... mohli bychom na mezihvězdné vzdálenosti po vzoru projektu Orion komunikovat pomocí přesně časovaných výbuchů malých atomovek :-) samozřejmě i takové ultrafialové lasery (na vyšších frekvencích, na kterých už daná hvězda nesvítí.. zrovna bílí trpaslíci jako Proxima-Centauri ale jsou docela UV-aktivní) by mezihvězdné komunikaci asi pomohly (
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_laser_types#/media/File:Commercial_laser_lines.svg)
samozřejmě.... kdybys měl na palubě třeba kapesní černou díru a dokázal modulovat a směrovat nějaké silné rentgenové či gama záření, které vyzařuje, tak to komunikace na mezihvězdné vzdálenosti značně usnadní :-)