BROUKOID: podívej, menší relativistická debata tady proběhla, tak jsem se jen přidal (můj názor na to je, že foton je prostě "bezčasá" vlno/částice, a proto se šíří rychlostí světla - jinými slovy, celý vesmír se z hlediska fotonu odehrává v jediném bezčasém okamžiku)
nebylo to až tak založené na "selském rozumu", jak si myslíš, ale spíš na převyprávění dobře známých relativistických jevů. a ta úvaha ani nebyla chybná - pouze ten jev nastává až tak blízko c, že je vlastně irrelevantní - v tomhle měl REDGUY pravdu - a jak vidíš, tak v případech, kdy má pravdu, tak ustupuju daleko rychleji, než on (když třeba zjistí, že já mám pravdu - to v podstatě neuzná téměř nikdy :-)
je celkem obecně chápáno, že pokud by pozorovatel kesl pod horizont událostí černé díry (jakkoliv to není fyzikálně možné), tak jeden z průvodních jevů je, že by nebyl schopen odeslat žádnou zprávu, protože potřebná úniková rychlost (lidově převyprávěno) je vyšší, než rychlost světla.
to, co jsem popsal já, je víceméně stejný princip - když se víc a víc blížíš k rychlosti světla, tak jsi méně a méně schopen předat vnějšímu světu informaci o tom, co pozoruješ (vzhledem k relativistickému dopplerovou efektu). Ano, spletl jsem v domýšlení důsledků - běžné průletové sondy až do třeba 0.95c toto nijak extrémně nepocítí, je to fakt poslední problém.
Ale té debaty co tu proběhla, se to týká - fotony sice používáme jako nosiče informace, ale (trochu paradoxně) - jsou to částice, které naopak nejsou schopné předat informaci o svém vlastním stavu (např. tím, že by se rozpadl na jiné částice - což neumí, jaká náhodička - např. třeba i proto, že jako částice prostě plynutí času nepociťuje). (nezaměňovat s tím, že víme, jakou má foton energii - to je informace o interakci fotonu s hmotou, ne o fotonu jako takovém...). Zazněla tu (pokud se nepletu) teorie, že po dosažení c dilatace času zmizí a čas plyne normálně - no, tedy pokud bychom pomocí nějakých kvantových fluktuací neprotunelovali přímo na rychlost rychlejší než světlo, tak ne. Při rychlosti c čas prostě stojí.
Sice nejsem vůbec tak chytrý, jak bych chtěl být - ale pořád budu polemizovat s tím, že fyzika je jen o tom, že na nízkém levelu dosazuješ do jednodušších vzorečků a na složitém do složitějších. Občas je potřeba mít i ponětí o tom, co ten vzoreček znamená a taky občas ověřovat, jestli to je fakt v souladu s pozorováními, apod.)