• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    BLACKHEAD: A co to je?
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---

    (nalezeno v GIFech)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Tak pokud jsem jeste neodlehcil dost .. myslite, ze NASA bude vyzadovat 7x pristat a vzletnout z marsu, nez tam pusti lidi? :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: lod ktera pluje od nikud nikam je "archa".
    Moje idea je takove, ze kdyz uz se ted umi nekolika zpusoby pristat, ma se tam pristat, protoze nechat okolo Marsu litat prazdnou rakteku (naco na ni nechavat palivo), resp. defakto jenom vakuove motory, mi prijde jako zbytecnost .. no, nakonec by sly na planete rozebrat i ty vakuove motory..
    Jiste se na par letech pred lidskou posadkou se shodneme. Takze vlastne, se tam poslou kontejnery pro podporu rustu rostlin, sbalene, tj. nefunkcni, predem. A na cestu s lidmi se da jenom nejakych par, jen tak na ozdobu, aby proste leteli co nejrychleji. Na tom se asi taky shodnem.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    CYBERWOLF: mas muj obdiv, zes to vydrzel tak dlouho :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: jak jsme se dostali k tomu, že loď na elipse je "arse"?

    Jinak tuhle otázku taky nechápu. Tvoje idea tedy je vézt si s sebou zásobu vody a vzduchu, tu po přistání vyměnit a nechat vyčistit (nebo vyhazovat cestou?) a že to bude nějak lepší, než s sebou vézt jen minimální rezervu a čistit?

    Pokud by šlo o to dopravit tyhle věci na Mars, tak v první řadě nepotřebujeme loď s posádkou, v druhé řadě potřebujeme úplně jiné vybavení. A vůbec nechápu, proč se o tom bavíme.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: myslim, ze jsem ti polozil jasnou otazku. Psal jsi o uzasnych zarizenich na podporu zivota, a ja se ptal, ktere z nich se budou nechavat na "arse" (to je te pomalu letici lodi, ktera pendluje mezi Zemi a Marsem). Nadhodil jsem, ze vsechna zarizeni na podporu zivota povezou na povrch planety, aby si tam usnadili zivot, resp. pripravili si nahradni dily, resp. vubec poprve je tam, kde bude dost mista, pouzili.
    Vysoka poruchovost je treba u takoveho zarineni, kde vypovidaji sluzbu zarivky kazdych par mesicu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: sry, nerozumim ti. Nevim o jakých 10 tunách harampádí mluvíš, nevím o jaké vysoké poruchovosti mluvíš, nevím co na jaké planetě najdeš a jak to získáš, co by se mělo kam expedovat. Buď zkus ty myšlenky nějak rozvést a podložit, nebo pokračuj beze mě.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: no tak "nic nepridavas a nic nevyhazujes" je sci-fi. A navic, pokud by platilo, ze vezenim 1t suseneho jidla se zbavis 10t harapampadi s vysokou poruchovosti, tak se moc rozmyslet nebudes, v tomto ohledu se poveze jenom to, co bude nekolik prvnich mesicu nenahraditelneho na planete, a tedy jak jsem psal, bude to muset byt expedovano. Resp. dokonce muze dojit k tomu, ze aby meli lidi vice mista na lodi, povezou podobne "kontejnery" sbalene do krychlicky, aby na lodi neprekazeli, a v prubehu letu se to tak omezi jenom na tu cast "nic nevyhazujes", coz snad v pruhu letu k ISS nedela ani Sojuz ;)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    CYBERWOLF: No já o tom vím už dávno před gravitací. :) Ostatně už když se to začalo a zkoušelo monitorovat, jen je stále problém s těma ve velikosti šroubků a pod. Ale tak uvidíme jak to dopadne. A že se to nezačne klasicky tvrdě řešit až když nastane nějaký velký průser.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: uzavřený cyklus znamená, že nic nepřidáváš a nic nevyhazuješ, zjednodušeně řešeno. Prakticky jde o to vyčistit vodu a k odstraňování CO2 používat něco, co se má neomezenou trvanlivost.

    V širším slova smyslu viz.: https://en.wikipedia.org/wiki/Controlled_ecological_life_support_system
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: da se k tomu nekde najit nejaka definice, nebo to je proste sci-fi?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Uzavreny cyklus podpory zivota.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: uzavreny cyklus motoru?
    Vsechna zarizeni na "arse", urcena pro podporu zivota budou expedovana na povrch. spise napis, co vlastne na "arse" nechaji a proc ..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: sojuz neměl uzavřený cyklus, což je něco, bez čeho o cestě na Mars nemá smysl ani uvažovat. Jídla potřebuješ cca tunu na osobu a rok. Pokud dokážeš udělat uzavřený cyklus na vodu a kyslík, potřebuješ přidat hmotnost zařízení, co to zajistí, plus max pár metráků vody na osobu. Součástí toho uzavřeného cyklu může být i nějaké to jídlo. V antarktidě zkoušejí na pěstování zeleniny uzavřené kontejnery (takový ten malý kontejner na náklaďák, jediné spojení s okolním světem je přívod elektřiny) a dostali se na pár kilo za týden. Plus nějaký ten kyslík, ale to v antarktidě úplně neřeší.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Ta hrubá zjednodušená čísla jsou větší, než by měla být, ale nemám teď čas to spočítat přesně. O trochu se ta cesta na rozumný úkor nákladu zrychlit dá.
    Hm, možná mám námět na příklad do čtvrtečního cvičení z Astrodynamiky :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: to jsem rad, ze tam uprsenili ta cisla, az jsem se za sve odhady stydel (a stydim). Nicmene, mne to pripada, ze se nezrychluje z 30 km/s ale z 8 km/s, coz pri nejakych rekneme 4G (pasazeri musi sedet v kreslech) dela zrychleni na 60 km/s po dobu cca 3,5 hodin :O To nevim, kolik by vybrali lidi schopnych toto "prezit". Ev, pokud ma pravdu The Sun :D a poleti se jen 30 dni, tak si pasazeri posedi zavrtani v kreslech jeste dele ..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: ale no tak, mrkni se na to video o Sojuzu a uvidis co staci 3 lidem na 2 dny ;)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Ekonomicky na hipsterprezentaci možná, s chemickými motory ne. Nechtělo se mi to sepisovat, tady už to někdo zjednodušeně polopatě udělal.
    How long is the trip?
    http://www.polaris.iastate.edu/EveningStar/Unit7/unit7_sub3.htm
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: na to, že se mě nesnažíš přesvědčit, dost vehementně hledáš způsoby, proč to nemůže jít a je to celé špatně :)

    V první řadě, dostat lidi na Mars za dva měsíce je nesmysl. Dokonce bych řekl, že dostat na Mars za dva měsíce cokoliv je nesmsyl.

    Lidi potřebují stejný prostor, ať už budou cestovat 2 měsíce, 8, nebo 20. Stínění také není výrazný problém, protože pro stejnou expozici musíš odstínit v případě 2 měsíců 120x (z prstu vycucané hausnumero), v případě 8 měsíců 124x, což už radikální rozdíl v materiálu nebude. Od této věty dál už se ztrácím, nevím kde ty věci bereš, nechápu, proč by to tak mělo být.

    SEJDA: ITS je už pasé, dneska je BFR: http://www.spacex.com/mars
    Akorát co koukám na ty ilustrace, tak tam s tím prvním stupněm necestuje, tak to jsem možná kecal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam