• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    TOXICMAN: plus dovětek: aby stihnul termín 06/2020 ..
    Poletí Orion k Měsíci na komerční raketě? | www.kosmonautix.cz
    https://www.kosmonautix.cz/2019/03/poleti-orion-k-mesici-na-komercni-rakete/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: teď už jen přejmenovat Space Launch System na SpaceX Launch System :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Big news: NASA administrator Jim Bridenstine says agency will consider launching EM-1 mission of Orion crew capsule around the moon on a private rocket.
    https://twitter.com/SciGuySpace/status/1105837253765550081
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    MAWRHIS: IMHO: chtej nahoru posilat takovou kupu nestabilni biologie jako je lidsky organismus. Takovej plysak je proti tomu inertni zalezitost. ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAWRHIS: určitě to nebude závadnější než ty lidi na palubě :)

    Ono už se dneska některý věci zas tolik nehrotěj. Na ISS nosej normální oblečení, mají s sebou osobní věci (třeba kytaru), jedí normální jídlo (co drží alespoň trochu pohromadě), používají i vybavení co nevyvinuli pro kosmický program a dá se normálně koupit a tak. Plyšák my mohl být riziko, kdyby třeba drhli ebonitovou tyčí u nějaké citlivější elektroniky, ale řekl bych, že to dělat nebudou :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ARCHIMEDES: Ono je to obalený senzorama, bez nich by to tak odpudivě nevypadalo.
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    XCHAOS: Ahoj, prosimte mohl bys tuto svou polemiku prevest na uroven soukromych vzkazu, pripadne emailu, dopisu, apod? Uz pred par dny to zacalo byt dost nudne, chaoticke a zaplevelujici diskuzi. Myslim, ze nejsem sam, kdo ma podobne prani, diky za pochopeni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak k té zdejší odbočce k zásahu odvrácené měsíce asteroidem (která nebyla z mé hlavy):

    Oprava: to s tím pásem o šířce Měsíce je úplná blbost (šlo by argumentovt, že většina asteroidů bude přicházet v rovině ekliptiky, ale na rovinu přiznávám, že úvaha je úplně špatná). To s tou milióntinou zase zřejmě zahrnovalo předpoklad, že asteroidy budo dopadat zásadně jen kolmo na Měsíc, což je taky blbost (nejdřív jsem ten předpoklad chtěl přišít id OMNIHASH, ale pak jsem uvědomil, že ho nejspíš předpokládám já).

    OMNIHASH úvaha o úhlové velikosti Země na obloze Měsíce vypadá špatně, ale fakticky skutečně na každém místě přivrácené strany bude vyloučen stejný podíl směrů, ze kterých zásah může přijít, takže tahle verze mi nakonec přijde správná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS:
    OMNIHASH:
    OMNIHASH:
    ok, beru zpět. Měsíc obíhá samozřejmě jen v úzkém pásu o šířce, ehm, Měsíce, a nikoliv rovnoměrně po celé ploše "sféry Měsíce".

    Přepočítal jsem to, a kupodivu, rozdíl pravděpodobnosti mi vyjde až neskutečné 1%. Tolik bych fakt nečekal, tak jsem možná tentokrát počítal špatně :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWRHIS: tak jestli byla čerstvě rozbalená, třeba v ní nejsou ani roztoči :-) jinak zase aby něco bylo v USA schválené pro prodej dětem, tak to asi nebude jen tak... jinak by tu firmu právníci rozcupovalii, tam je to velmi významné průmyslové odvětví, tyhle zákaznické soudní procesy... předpokládám je ta Země i dost velká, aby jí nešlo vdechnout ani spolknout, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ve skutečnosti, tvoje úvaha s úhlovou velikostí je zajímavá, ale podle mě bude jen v řádu miliontin menší... (moje metodika viz předchozí, obecně mám pověst velmi špatného fyzika a pravděpodobnost dostudování VŠ mi při pravděpodobnosti prolezení jedné zkokušky 95% vyšla jen asi 5%, takže do protimeteorické obrany Země bych se hlásil jen v případě, že by se střílelo ručně zaměřovaným laserovým dělem :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ehm, no to jsem tedy zvědav na to, jaký umělecký dojem tvoje teorie udělá :-))

    (můj hint: poloměr oběždné dráhy Měsíce cca 385000 km, poloměr Země již zminovaných 6378 km, poměr druhých mocnin obojího bude jen při letmém srovnání řádů někde v řádu milionů.... samozřejmě je tu ta nejistota, jak blízko a hlavně jak pomalu ještě může asteroid Zemi minuout, aby si ho nepřitáhla, ale....)

    Kdyby byla tvoje teorie správná, tak by četnost kráterů na přivrácené a odvrácené straně Měsíce měla být výrazně odlišná (hint: nemám ten pocit...)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    LADINEK: To je strašlivá strojovna! 8-O
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Do Boca Chica dorazil raptor pro Starship Hooper ;)

    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: mno, horlavost materialu co se posila na ISS se urcite resi. A bezpochyby s vyjimkama.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MAWRHIS: zas bych to tak neprožíval, je to dětská hračka :)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    XCHAOS: k tomuhle by me zajimala jedna vec, vsechno co posilaji nahoru urcite musi projit nejakou kontrolou jestli to je nezavadny a tady to pusobi ze jen tesne pred startem koupili hracku a strcili ji do lodi. Asi se ale da ocekavat ze prosla nejakym pruzkumem, ze napr. neobsahuje nejaky vetsi mnozstvi nejakych neadoucich materialu apod?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OMNIHASH: jj, tak jsem to myslel.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: ale jinak máš pravdu, pravděpodobnost dopadu na přivrácenou stranu je asi o tisícinu menší, než na odvrácenou, resp. Země stíní 0,1% oblohy na přivrácený straně Měsíce.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: tak jestli má Měsíc ochránit Zemi před nárazem asteroidu, logicky by měl stát v jeho dráze před ní, ergo by měl náraz přijít na odvrácenou stranu. Ale je možný, že se v tý vaší metahádce už dávno neorientuju a každej mluvíte o něčem jiným.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OMNIHASH: Proc? Jako nejaka preference odvraceny strany tam bude, protoze tu privracenou Zeme trochu chrani, ale 95% mi prijde jako prilis...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: dovolil bych si tvrdit, že z logiky věci by byl zásah z 95% na odvrácený straně, ergo by z toho moc jedinečná show nebyla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam