• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: mne pripadaji nedustojne vselikere "Ceske potraviny", Klasy a jine nalepky .. "certified by NASA" je neco co ti mozna sezene dalsi investory, mozna zlevni pojistku.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: S plněním grantu je to point sice možný, ale u NASA imho nepravděpodobný.
    Spíš z toho patentu začínám mít dojem reklamy:
    "Hej hola, vy, co byste o takové manévry měli zájem. Z toho, co bylo publikováno, vám je sice v principu může spočítat kterýkoliv zkušený astrodynamik. Ale proč chodit za nimi, když můžete nechat vaše těžce vydřené love u nás, u expertů s patentem? My vám za to spočtem manévry a dáme shiny samolepku 'Licensed by NASA' (mrk-mrk)."
    A to mi přijde u NASA poněkud nedůstojné.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: Fakt nevim, proc se tak stavis proti, vzdyt je to krasne .. kdyz je cilem grantu vyprodukovat knihu, tak se kniha musi distribuovat zdarma? Ja si dovedu predstavit i to, ze cilem grantu je vytvorit patent, a nemusi jit ani zdaleka o 3 momentalne nejlepe zadotovane odvetvi.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Koukám na to a naprosto nechápu, co se tím kdo snaží dokázat.
    NASA sama uvádí předchozí publikace (https://technology.nasa.gov/patent/TOP2-272 resp. na https://ntts-prod.s3.amazonaws.com/t2p/prod/t2media/tops/pdf/TOP2-272.pdf ) a v článku z roku 2015 ( https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1504/1504.00410.pdf ) je to už popsáno, přičemž patent ( https://patentimages.storage.googleapis.com/11/f8/6d/7e1f6ac6abebac/US10696423.pdf ) byl podán 2017.

    Tím sice mírním moje rozčilení nad nepopsáním "vědecky", ale tím tím víc ten patent (už jeho existence) nedává smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: mno...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Plus tady to ani nejde utajit. I kdyby byli potichu jako myšky, jakmile první netajná sonda začne ty manévry provádět, je postup jasný, v případě tajných sond si ji velcí hráči vytrackují tak jako tak.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: To je blbost, protože pokud by postup byl již publikován, patentovat nelze.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: spis bych rekl ze je smyslem za tech 5 let co patent plati prodat co nejvic licenci a vydelat na tom. aspon tak to funguje u me. patent se da dycky obejit, i kdyz si to patentuje nekdo se "spatnym umyslem". zvlast v takhle obskurni oblasti jako je astrodynamika...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES:
    SUMAC: myslím, že řada těhle patentů je v dobré víře nabízena všem a smyslem patentu he zabránit tomu, aby si to patentoval někdo s horšími úmysly dřív...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: investori cpou penize do dvou tri oboru a farmacie je jeden z nich, tam je radove vic penez nez kdekoliv jinde. zbytek vsech ostatnich oboru financuje danovy poplatnik a grantovky chtej na vsechno open access, nedavno jsem psal posudek na grant kde hlavni soucast byla jakym zpusovem se sdileji vsechny raw data a kolik lidi a jak k nim ma pristup. nechapu jak muze neco statem placena agentura patentovat a nedat to na open access. okamzite bych takove agenture sebrat federalni penize.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: nedavno jsem slysel nazor, samozrejmne od cloveka ze soukromeho sektoru (farmakologie), ktery rikal, ze nepatentovany objev, tj. poskytnuty zdarma, je pro investory radove mene zajimavy. Dal celou radu argumentu, proc je tomu tak v jeho branzi, ale myslim, ze to plati univerzalne, malo kdo je tak bohaty, aby mohl uzivat veci, ktere jsou zadarmo.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: cinani jsou sice velky kus trhu, ale k Mesici litaji i izraelci, indove a uvidme kdo jeste. No a americany ceka sice ne uz X-Price od Google, ale "NASA hleda lander". Provoz u Mesice, tipuji, poroste velmi rychle.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ARCHIMEDES: tady nejde o noc jineho nez o ego dotycneho.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ARCHIMEDES: ... ne jen "jako"...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Chci vidět, jak vymůže NASA prachy třeba z Rusů nebo Číňanů, až ten samý trik použijí.
    V podstatě je to jako patentovat si kus fyziky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: ja myslim, ze to prodaji mnohokrat, od ted usetris miliony, kdyz svuj naklad nechas s mensi nadrzi vystrelit na GTO jako sekundarni.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Jenže tohle NASA zjevně ani prodávat nehodlá, takže i když jde o postup (což patentovatelné je) je to fakticky ješte divnější "patent" než patenty přírodních genových sekvencí.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: nevim, ale kdyz se uchazis o zamestnani ve SpaceX, bude asi lepe znit pocet patentu resp. pocet prodanych licenci, nez hodnota IF.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Ten patent považuju za poněkud hovadný způsob označkování vědecké priority, když existuje na problémy tohoto typu mnohem lépe pasující řešení: rigorózní vědecký článek.

    "Burns said he didn't believe that NASA will "ever make any money" off the new trajectory patent, since it's often a matter of historical record-keeping.

    "It just is a marker that lays down that this was your intellectual property — you did this, and you were the creator of it — so that at least when people use it, they give credit," he said."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nova preletova draha zkracuje dobu, kdy je satelit vystaven ucinkum Van Allenovych pasu, vice vyuziva gravitacnich sil soustavy Zeme - Mesic, umoznuje vstup na jakoukoli orbitu okolo Mesice a zkracuje cestu na 2 a pul meci namisto obvyklych 6 mesicu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ehm, nikoli Dark Ages samotna ale Dapper = Pathfinder pro Dark Ages
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam