Ano, tohle jsem zaslechl před těmi 3 měsíci, a pak to dál nestudoval, protože jsem měl úplně jiné starosti. Je to to, co jsem měl na mysli:
Reddit - Dive into anythinghttps://www.reddit.com/r/space/comments/10abcb7/the_james_webb_space_telescope_is_finding_too/Kosmický horizont je místo, kde se díky rudému posuvu signál ze vzdáleného vesmíru postupně ztrácí v šumu. Není to místo, kde "dohlédneme" na velký Třesk (pokud vůbec někdy nějaký byl, pochybnosti zde existovaly vždy, ale posledních 50 let nebyly mainstream). Je to asi stejné, jako dívat se na Atlantickém pobřeží Evropy na západ a divit se, že nedohlédneme do Ameriky: no prostě, ani zdaleka nedohlédneme! Ale Velký Třesk v tomhle ohledu spíš byl podobný víře, že hned za tím obzorem se nachází Atlantida :-))
Je vtipné, že během několika let se může věda změnit natolik, že to asi 60-leté období, kdy veřejnost věřila na Velký Třesk zhruba na stejné úrovni historické významnosti, jako že ve 14.století tu byl Karel IV a po něm Husité, prostě zvolna končí.
Problém s absencí Velkého Třesku by měly popravdě třeba monoteistická náboženství, která přijala moderní kosmologii jako určité převyprávění mýtu o stvoření světa, obávám se. Teorie, které se bez něj obešly, tu byly vždycky, akorát to strašně dobře fungovalo jako forma "bootování" potvrzené některými pozorování, např. tzv. Big bang nucleogenesis je velmi dobře podložená pozorováními a vysvětluje celkem slušně poměr pozorovaných prvků (no, alespoň v blízkém kosmu a alespoň prvků lehčích než železo). Co se vědců týče, tak alternativní teorie vymýšleli celou dobu, protože jim prostě některé věci úplně neseděly. Ale prostě žili jsme v éře, kdy nejvýznamnějším kosmologickým artefaktem bylo reliktní mikrovlnné záření, které bylo prohlášeno za "ozvěnu" velkého třesku a pozorování, které tuto hypotézu potvrdilo. Přesně proto jsem napsal, že pozorování v pásmu studeného či dlouhovlnného infračerveného záření, které umožnil JWST, je naprosto převratné, je to úplně nové "okno do vesmíru", kde se dozvíme věci, které popularizátoři vědy zpracujou teprve za dlouhou dobu (a navíc žijeme v době, když to nechají přežvýkat generativní jazykové modely... peklo :-)
Musím to ještě nastudovat - zejména co Penrose řekl a ne co někdo řekl, že Penrose řekl - ale současný hype (3 měsíce max) skutečně nasvědčuje tomu, že jestli Velký Třesk byl, tak pravděpodobně daleko dříve, než si myslíme a jeho "ozvěna" se nachází daleko, za kosmickým horizontem (co z toho vyplývá pro reliktní záření netuším, ale samozřejmě nás čeká ještě naposlouchat kosmické pozadí na spoustě dalších vlnových délek, např. dlouhovlnné rádio na odvrácené straně Měsíce, apod. a rozhodnout se, jestli je vůbec "reliktem" něčeho... vlny na moři taky nejsou většinu času "reliktem" něčeho, že ano... pokud nepozorujeme zrovna tsunami...)