• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    A_2Doktorandi...
    MATT
    MATT --- ---
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    DOBYTEK: Ještě si dovolím link na nové auditko [ Akademický svět - tipy a triky ]
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Nemá někdo zkušenost s vkládáním errat k disertaci ("do deseti pracovních dnů" po obhajobě) na UK (konkrétně na PřF, ale snad to bude stejné). Nemůžu v SISu tu možnost zaboha najít.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Snažím se založit auditko zaměřené na užitečné postupy a programy pro akademiky, podpořit můžete zde [ DOBYTEK @ nyx :: kluby :: věda a technika ]
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    MATT: za jeden slusnej impact a sepsanou disertaci (ne soubor praci ale jako opravdovy souvisly text) mas PhD. standardne
    MATT
    MATT --- ---
    GIOMIKY: kde maj phd za jednu publikaci? ;)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SMOOKE
    SMOOKE --- ---
    Dobre odpoledne, nabizim moznost PhD studia na UMCH AVCR v.v.i. jsem z laboratore solid-state NMR spektroskopie, coz by byla i napln Phd studia (prevazne nmr krystalografie). Na AV je ke stipendiu standardni 50% uvazek od prvniho rocniku, pak se da upravit dle moznosti.... V pripade podrobnejsich dotazu, popr. zajmu piste do SZ. Dekuji LK
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    https://zpravy.aktualne.cz/...ore-soucasti/r~7430457c567311e790040025900fea04/?redirected=1498048995

    Novela také zvýší odměny pro pěstouny a zařadí doktorandy starší 26 let ve standardním denním studiu mezi takzvané státní pojištěnce. Znamená to, že stát za ně bude hradit zdravotní pojištění, což jej přijde asi na 49 milionů korun ročně.
    MATT
    MATT --- ---
    GIOMIKY: aby to spis nebyla googlština ;)
    Google’s AI translation tool seems to have invented its own secret internal language | TechCrunch
    https://techcrunch.com/...-translation-tool-seems-to-have-invented-its-own-secret-internal-language/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Tak hlasim, ze cinstina se odsouva. Vytahnetesi notysky a dem se ucit robofacebookstinu
    A Facebook AI Unexpectedly Created Its Own Unique Language
    https://futurism.com/a-facebook-ai-unexpectedly-created-its-own-unique-language/
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: hele tenhle pan velice pravdepodobne nebude. Budu ted kazdopadne opatrny a napisu to takto. V oboru, ve kterem pracuje tvuj muz, byvaji anglicky psane zaverecne prace zpravidla ty kvalitnejsi, talze je dost mozne, ze v te soutezi bude i vice anglickych praci. Takze to fakt neres:)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: no tak vzhledem k tomu, ze i pres tvoje opravneny pripominky pise drtiva vetsina lidi disertaci v cestine, si myslim, ze muj dotaz ohledne soutezi zaverecnych praci psanych v anglictine nebyl zas tak mimo. zvlast kdyz se muze dost dobre stat, ze v porote budou sedet nejaci takovi jako je nize zminenej docent, kterej by na anglicky psany praci byl schopen zhodnotit tak mozna barvu desek :)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    BINARY_PARANOIC: ted me to vlastne doslo, jazyk zaverecne prace nemuze byt dan vs zakonem, ale akreditaci. takze pokud na nejakych skolach je pripustna slovenstina, tak jen proto, ze na to mysleli pri akreditaci oboru. pred casem jsme zkouseli akreditovat obor ve spanelstine, ale nepodarilo se nam to dostatecne pokryt persolnalne.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MIGUEL: ale jo, však já to také neberu zas tak vážně, jak to možná vypadá :)

    S tou slovenštinou mě to ale celkem překvapuje — naopak jsem měl za to, že na většině fakult jsou čeština a slovenština brány za rovnovenné jazyky…výjimku bych chápal snad jen u studia češtiny, resp. slovenštiny. Ale evidentně je to dost různorodé, níže výsledek drobné rešerše. Záměrně jsem tedy volil fakulty s přírodovědnými obory…a zdaleka to není kompletní, dál už jen nemám energii hledat :))

    MFF UK disertaci ve slovenštině výslovně povoluje (Čl. 32 odst. 2 Studijního a zkušebního řádu), na PřF MU je to s hledáním složitější (univerzitní Studijní a zkušební řád dává děkanům volnost, na stránkách fakulty ale rozumný dokument k tomuto nemohu najít) — nicméně přinejmenším pro doktorská studia oboru Fyziologie živočichů (to se mi dohledat podařilo :D) je slovenština vedle češtiny a preferované angličtiny výslovně uvedena jako možný jazyk disertace. TUL umožňuje psát disertaci pouze v jazyce, ve kterém je studijní obor akreditován (víceméně tedy čeština), či v angličtině. ZČU pak pouze v jazyce, ve kterém je studijní obor akreditován a uskutečňován (jiné jazyky, a to včetně angličtiny, jen se schválením oborové rady). PřF UJEP umožňuje buď češtinu nebo angličtinu (jiný jazyk opět jen se schválením oborové rady). PřF UHK se (asi?) řídí Studijním a zkušebním řádem univerzitním, kde je jako jazyk disertace uvedena „zpravidla“ čeština nebo angličtina.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    {reply BINARY_PARANOIC|47903990abych byl uprimny, ja jsem to vlastne napsal predevsim v nadsazce vuci pozitronce a jejimu dotazu, ze chce prihlasit manzelovu praci do.nejaky souteze:)

    aspon to tady chvilku zilo, jinak se tu nic nedeje.

    k tomu jazyku zaverecny prace me napada, zda nejde taky o nejaky vyklad vs zakona. jinak me opravdu nenapada duvod, proc takhle hazet slovenskym kolegum klacky pod nohy. zaroven podotykam, mam to overene dobre, na vetsine (myslel jsem teda na vsech, ale ona ta ff je pro inzenyry uz dost velka exotika) proste slovak zaverecnou praci slovensky nenapise
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MIGUEL: nemusíš mít obav, mnohem spíše mě rozpalují špatné rozpaly mezi literami ;) Mnooo…nemáš je ověřená dobře, Zákon o vysokých školách č. 111/1998 Sb. prostě žádná taková ustanovení neobsahuje. Pokud je to na vaší instutuci nějak omezené, je to čistě věc vaší instituce (u nás je např. slovenština bez problémů) — tak, prosím, buď s tím zobecňováním opatrný ;)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    BINARY_PARANOIC: no koukam, ze jsem te slusne rozpalil, ja tady s tebou souhlasim, ale jednim dechem dodavam, disertaci, kde je vhodne uprednostnit cestinu, je pomalu. Takovy je soucasny trend. Na holandske TU Delft uz zasli az tak daleko, ze zadna skripta nesmi byt psana nizozemsky a disertace v nizozemstine by byla vnimana spise negativne. Samozrejme je to technicky obor, ale co mi rikali, tak u nich to taklhle az na par humanitnich vyjimek funguje v cele zemi.

    no ja mam ta data overena dobre, ja proste vim, ze slovaci u nas pisi cesky nebo anglicky, protoze slovenstina neni povolena. Osobne vysokolsky zakon nestuduji, od toho mame na instituci jine zamestnance, ja jen prebiram jejich sdeleni. A mam dost silny pocit, ze to prameni prave ze zakona.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MIGUEL: no, nezbývá než doufat, že ve své výzkumné činnosti si fakta ověřuješ pečlivěji :P :)

    K druhé části se nevyjadřuji, bez tvrdých dat nemá smysl o tom diskutovat. A nadto se tím poněkud vzdalujeme od tvého prvotního výroku, který si dovoluji rozporovat :) Mimochodem i věta „kvalitni disertacni prace vychazi z tvych publikovanych praci“ u uměleckých studií neplatí, zkrátka zkus respektovat, že ne ve všech oborech je to jako v tom tvém ;)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    BINARY_PARANOIC: no jestli to tam nemuzes najit, tak nemuzu uplne vyloucit, ze to je dano predpisy instituci, ale skoro si myslim, ze to tam je. Ze sve praxe na vice skolach v CR ale vim, ze slovak skutecne nemuze psat praci u nas ve slovenstine, proto radeji voli casto anglictinu.


    BINARY_PARANOIC: spis nez o zaverecne prace jde o realne prace v oboru a kvalitni disertacni prace vychazi z tvych publikovanych praci, a skoro si troufam rict, ze i vetsina humanitnich vedcu pise anglicky. a zase narazime na to same, kvalitnich praci neni vetsina, takze tahle tabulka neni nic rikajici argument :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam