TEDDYBEDDY: Souhlas, ale to myslim netvrdil ani SVANC, chápu to tak že šlo právě o to aby se eliminovaly ty největší rozdíly které nejsou nedostatkem ale plánovanou featurou zkreslujících zesilovačů. (opět nekomentuju to jestli mi to přijde jako dobrej nápad)
MACHALIK: Dvě věci:
1) Ano, jeden ze způsobů jak si SVANCovu argumentaci vyložit je že nemá prachy na pořádný hifi, tak prudí aby se cejtil líp. Ale ani jeden z nás mu do hlavy nevidí, tuhle debatu sleduje víc lidí a
obecně o to vůbec nejde, tak by ses na to už mohl vykašlat, nikam to nevede. Abychom se do toho nezamotali, což se tu stává podezřele často, rozeberu to po bodech proč o to nejde:
- jakýkoliv člověk se rozhodne kupovat hifi řetězec
- musí si tedy určit rozpočet, to čeká každého, miliardář ho bude mít tak velký že si bude moct koupit cokoliv, ale 99% lidí bude mít strop o kousek níž
- čeká ho tedy rozhodování kolik utratit za co, v ideální případě by poslouchal stovky různých kombinací a rozhodoval se podle toho, ale na to prakticky nikdo nemá čas ani možnosti, tak bude mít zájem rámcově si určit kolik z rozpočtu zhruba vyhradit pro zesík a kolik pro bedny (a kolik pro další věci samozřejmě, ale o to momentálně nejde)
- SVANC tvrdí, že není-li ten člověk miliardář, vyplatí se skoro vždy dát většinu částky na bedny, ty afaik tvrdíš, že zesilovač je úplně stejně důležitý, ne-li důležitější (citaci jsem nehledal, kdyžtak mě oprav). SVANC tu ale nikde netvrdil, že drahé hifi nemá smysl, jen že většinu rozpočtu má smysl vrazit do beden.
Ne že bych měl zájem tu mluvit za něj, jen říkám že to tu nesledujete sami a je to zbytečný zabíjení diskuze.
2) Proč je problém to že při slepém testu testuješ i sám sebe když vybíráš komponenty pro sebe a zjišťuješ, co má pro tebe na zvuk největší vliv? Můžu teď předpokládat že něco jako bias neexistuje a že je tudíž slepý test zbytečný, ale přesto - když při něm rozdíly mezi dvěma bednami jasně slyšíš ale rozdíly mezi dvěma zesilovači vůbec, neznamená to že (jsou-li ty rozdíly popsatelné jako lepší/horší) by bylo účelnější vrazit víc peněz do beden?