SVANC: Na definování metodiky ses vykašlal ty, proto jsi skončil se stress testem jedince a ne s testem komponentů, čehož důkazem je ti jednoznačnost a stejnost všech výsledků napříč všemi komponenty vyjma reprobeden, i když všechny ostatní testy, poslechové i měřené, tuto stejnost hluboce popírají. Mimochodem jen to, že máš 100 % stejnost všech výsledků, musí každýmu badateli napovědět, že něco je špatně v jeho měření, o rozporu se zbytkem metod nemluvě. Ne tak tobě. Ale to je jiná písnička.
Já metodiku definovat chci. Chci vědět, kde končí slepej test. Ty mi s tím nepomůžeš, to je zjevné, ale v realitě ta hranice někde bude muset bejt. Bez její definice nelze popsat metodiku, dál se budeme bahnit v základech. Nápisy je potřeba zahrnout, stejně jako materiál krabice, s tím nejde nic dělat. Rád bych se dobral k tomu, že dokud nevíme, co je vevnitř, tak na těch krabicích může být úplně cokoli a pořád to bude slepej test. Pro mě je AGH vs. PMO nebo Xindak vs. Shanghai úplně to stejný jako jabka vs. hrušky. Pro tebe ne? Nebo třeba 1 a 2 nebo A a B. Nerozumím tomu, že zrovna na tomhle ses zasek. Ještě je tam hodně prostoru.
Ostatně by bylo asi třeba si zopakovat, co je cílem slepého testu v hifistově světě. Není to poznat, "který hraje" (ať už to znamená cokoli). Není to ani poznat značku podle zvuku. Ani který je dražší. Ani který je lepší. To jsou všechno nějaký vymyšlenosti, který se tam někdo, většinou ty, snaží vtlačit. Furt se oháníš cenou. Cena nehraje roli. Cílem je porovnat opakovaně a konzistentně A a B a na oba si ku konci porovnání udělat ucelený názor. Ten může být třeba že A i B hrají velmi podobně. Nebo že A je měkké a B je ostré. Nebo cokoli jiného. Není cílem zapnout _něco_ a říct "teď poznávám, že hraje A". To už je opět test jedince a toho my netestujeme. Nedejbože říct "teď poznávám zvuk značky Audio Alchemy". Jde o rozkrytí rozdílů mezi komponenty a jejich popsání. Pakliže je kterýkoli z komponentů ke koupi, tak se dají zaujmout i nějaké preference, třeba "já bych chtěl víc A než B". Ale to vůbec není nutné, třeba je testující spokojený s C.
Opravdu je třeba klást důraz na to, co přesně testujeme a proč. Testovat, jestli za (velmi špatných) podmínek osoba X rozezná ve statisticky významné míře A od B, je testem právě tohoto: jestli osoba něco rozezná. Test osoby. Už si to zapiš za uši.