• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MAJA: Otazkou zustava, zda to nekdo uslysi (viz zminovany slepy test) a jestli "vedomi" toho, ze mam moje vysnene kabely nebude mit na vysledne hodnoceni poslechu mnohonasobne vetsi vliv. Protoze pokud ano, je mi informace jestli neco hraje jinak nebo ne, uplne k nicemu. Ale to uz tu melu porad dokola to same.
    ROMANICAK: Jak myslis... holt si dam pivko sam. Toho testu bych se rad zucastnil. Osobne jsem toho nazoru, ze se ve slepym testu potvrdi Tvoje teze, ze pro naprostou vetsinu lidi bude rozdil nerozlisitelny. Vasen pro audio a poslech samotny ale neni o fyzice (a nemela by byt) nybrz o emocich a pozitku. Sama tahle debata je toho dukazem.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: box s rychlým přepínáním, to už se řešilo v minulém století ve S&V apod. :-) Pak se vždycky najde někdo tvrdící, že box v cestě ovlivňuje/kazí zvuk a jede se znovu :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: Cu dvojlinka z OBI vs. "hadice s příběhem" - ač to podle ohmova zákona vypadá úplně identicky, tak nehraje ... kapacita/indukčnost občas vysvětlí rozdíly, ale nejsou tak velké vzhledem k malé délce kabelů ... zbývá fyzika/ezoterika/metalurgie/marketing ... ale x krát potvrzeno, že nehrajou stejně
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DR_RIC:
    Chapu jak to myslis. Pak ten test s tebou pro me nema smysl delat. Me slo prave o to prokazat, ze OFC audio dvoulinka primerenyho prurezu z OBI bude hrat stejne, jako predrazeny High-End hadice s pribehem. Tot vse.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    ROMANICAK: Ja to myslel tak, ze ten slepy test ale vubec nic nerekne o prinosu komponentu jako takoveho na vysledny zazitek z poslechu bez ohledu na vysledek testu. Muze urcit "pravdu". Ale o cem? O tom jestli je slysitelny rozdil nezi ruznymi druhy komponentu? Myslim, ze tahle pravda je dulezita pro Tebe a Teddyho ve vasem sporu. Pro to, kam se snazim smerovat, je vysledek bez vypovedni hodnoty. Z meho pohledu, je dulezitejsi poslech jako celek. To, jestli kdyz si poslechnu nejakou pisnicku je pro mne vesti zazitek nebo ne. A to se zmerit, dokazat,... podle me neda. Tento prozitek muze do znacne miry ovlivnit prave to vedomi, ze mam ten konkretni komponent. Napada me jeste primer s auty. Nekdo ma pozitek z jizdy v aute, proste proto, ze jezdi v mercedesu. A kdyby byl slepy test a nekdo ho svezl v BMW, AUDI, MB,... treba nepozna rozdil. Napr moje babicka co ma 96 let to nepozna 100%. Vysledky budou jednoznacne, ale maji podstatnou vypovedni hodnotu?
    Ohledne toho testu. Myslim, ze by to slo zrealizovat jednoduseji napr ve spolupraci nejakeho poslechoveho studia. Neni treba mit 2 sady kabelu. Nestacilo by mit, pujcit napr 2 stejne zesilovace? Napr ty Marantze mel u nas v Plzni rozbaleny na kramu asi 4ks. Ty by nejaky prodejce mohl mit. A z nich prehrat do stejnych beden to same. Co treba do toho zapojit vic lidi? Myslim 2 - 3 posluchace. Pozvi Teddyho :-D Vypovedni hodnota by byla lepsi. Pro tu poslechovku to muze byt docela dobra reklama pokud by se to jeste dalo zverejnit. (Napada mi HiFi voice pan Brezina.) Kdyzby do toho nejaky prodejci sli, aspon se ukaze, jak moc prodavanym produktum veri, pripadne reknou proc ne. Pro nas by to bylo mnohem mene prace a zustalo by vic casu na to pivko...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DR_RIC: Ano, rozumim jak to myslis a tomuhle verim,placebo proste funguje. A prave proto slepy test - ani jeden z nas dvou ucastniku nebude vedet kdy jsou ktere kabely zapojene. Jediny kdo to bude vedet je ten, kdo je bude prepojovat.
    Tzn. potrebujeme treti osobu a idealne potrebujeme nejakej box s rychlym prepinanim, tzn potrebujeme vlastne od vsech kabelu 2 sady (jedna od zesiku do boxu a druha od boxu do beden). Zkusim to vymyslet. Hlavne tak, aby ten prepinac neubiral na kvalite zvuku.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    jen du okolo co naky vykonovy termistory ? :o)
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: jo, vyrazí až venkovní jistič na baráku, vyzkoušeno osobně. A je lehce slyšet brum. Jedno řeší softstart (což u 20kg / 3kW trafa není sranda) a druhé bedna/umístění/zavěšení v bedně apod. ... je to na dlouhé lokte.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    ROMANICAK: A kdyz uz to tedy rozebirame dale (coz nebylo puvodne umyslem) vsiml jsem si, ze se tady v minulych prispevcich resila predevsim a temer vyhradne technicka stranka veci. To jakou ma kabel vodivost, impedanci, co muzu zmerit a co ne. Nejsem fyzik a ani moc elektrotechnicky zdatny, takze k tomu nereknu ani popel. Ale co treba prave ta subjektivni psychicka stranka veci? Ono je to stejna debata jako - z meho oboru, jsem lekar - o homeopatii nebo farmakologii. Meritelne to neni, presto to pomaha. Princip je prave v tom, ze si telo pomuze samo. Proc by nekomu nemohlo pomoct ke kvalitnejsimu a subj. lepsimu hudebnimu poslechu napr. vedomi toho, ze "mam lepsi, drazsi, hezci a nevim co zrovna" komponentu. At uz kabel nebo neco jineho.
    Kdyz ma nekdo chronicke bolesti a uveri, ze ten TikTak co mu doktor napise, je dobry, drahy atd atd lek, dost casto se stava, ze mu uzivani techto TikTaku skutecne pomuze. I kdyby pomohl jen jednou jedinkrat, neco to znamena, protoze TikTak preci zadny prokazatelny lecebny efekt mit nemuze. Jeho bolest je nemeritelna ani predtim ani potom, ale dotycnemu se ulevi. Pro vsechny ostatni to bude "jen" TikTak.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    ROMANICAK: OK nejsem proti, jen se obavam, ze se k tomu jen tak nedostaneme. Ale sazet se nemam proc. Ja nikomu nevyvracim, jeho nazor, ze je nebo neni mezi kabely slysitelny rozdil. Popisoval jsem jen sve subjektivni pocity. Sam jsem po 2 operacich ucha a behem rekonvalescence jsem neslysel rozdil mezi houslemi a pianem :-D. Pivko ti rad nacepuju kolik budes chtit i tak u sebe v garazi. Tocim si 12 Plzen :-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VOZKA:
    No a neresi se tohle nejakym NTC termistorem na vstupu?
    Omezovače náběhových proudů | Conrad.cz
    https://www.conrad.cz/o/omezovace-nabehovych-proudu-0809073
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: Tahle oddělovací trafa jsou trochu opruz v tom, že když ti něco vyrazí pojistky, tak je pak často nahazuješ třeba na třikrát, než se ti trafo nasytí. V předchozí dílně ve sklepě staré bytovky nám tohle dělalo 1.5 kW trafo. Taky to mívá tendenci se slyšitelně rozrezonovat, a takové několikakilové trafo přišroubované k OSB desce umí bručet docela nahlas.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DR_RIC:
    Tomu pribehu s manzelkou se mi tezko veri, ale ok. Pojdme ten slepy test udelat doopravdy. Uz mnohokrat jsem k tomu tady vyzyval a nikdo nerekl ANO. To se tak bojite? Ceho?

    Kouzlo toho testu je mimo jine v tom, ze se dela v jeden den, jednu chvili. Lze tim eliminovat subjektivnost sluchu a vnimani, ktera se meni s casem/vekem a dalsimi podminkami jako jsou momentalni nalada, jestli je zrovna chladno nebo teplo, jestli sis zrovna vycistil usi a jak dobre a mnoho dalsiho (dopln si sam).

    Nechci se hadat, chci prokazat pravdu. Klidne se muzem vsadit jen o pivo nebo flasku neceho tvrdsiho, to je celkem fuk.
    MAJA
    MAJA --- ---
    DR_RIC: Zatím mám před zesíkem takový bastl, který eliminuje SS napětí v síti - toroidu v zesíku to dost pomohlo.
    Na dlouhé lokte mám vymyšlený/částečně okopírovaný 3kW oddělovací trafo s filtrama + druhé cca 100W oddělovací trafo + filtry pro zdroj signálu. To velké trafo je sranda, když ho položím na stůl a někdo si ho zvědavě chce prohlédnout, funguje jako přišroubované, jak je to těžký :-)
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    MAJA: v soucasne dobe mam obycejny CSSS 4x 2.5mm (měď + sil. izolace) a spokojenost. naposlouchani kabelu opravdu neresim, koukam na celou vec spis z hlediska jednoducheho zapojeni/prepojeni.
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    jinak pocitam, ze JBL TiK Center + JBL Ti6K (Ti2K) shanim marne, nebo se to obcas nekde objevi? :)
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MAJA: Kdyz jsme bydleli v byte v panelaku ze 60. let... to bylo peklo na koleckach... rozvody v hliniku, dvoulinkou. Cely byl pres 1 chranic a 3 jistice. Kdyz se zapla v kuchyni mikrovlnka, zacalo sluchny audio/video divadlo. Resil jsem to pasivni filtry. XindaK a Gigawatt. Isotech se moc neosvedcil. Co jsme dodelali nas dum, kde mam elektriku novou (a jeste jsem si ji delal sam), tak problem nemam, byt mi filtry zustaly a jen ze zvyku je pouzivam.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOZLIKK: těhle marketingově zmátknutých výrobků je spousta ... lepší půjčit, naposlouchat než koupit a za půlroku řešit znovu ...
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    kdyz jsme u kabelu, zvazuji v ramci rozumneho a estetickeho reseni tohle (zapojeni bi-amp + oplet + gumy) https://www.rodel-audio.cz/produkty-real-cable-bwofc250r-detail-2334 + https://www.rodel-audio.cz/produkty-nakamichi-banana-plugs-detail-328 ok?
    MAJA
    MAJA --- ---
    DR_RIC: S reprokabelama jsem na tom byl podobně - tenčí, pak tluštější dvojlinky z Cu/průhledné PVC, pak široký AU/RA (šel ohnout - měnit poměr kapacita/indukčnost) a pak jsem si půjčil relativně tenký Audioquest, přesvědčený, že prodejce kecá a zůstal u něj.

    Dlouhodobě bojuju s síťovým rušením - jsem na vesnici, kousek od trafačky takže napětí 255V+, velká SS složka a čurbes v síti (nemám použitelný měřák, v jakém spektru netuším).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam