• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    CIPROS
    CIPROS --- ---
    Chtěl bych vás poprosit o pomoc. Může mi někdo poslat odkazy na díla (příp. stěžejní pasaže), kde se vyskytuje Jungova teorie archetypů podle pohádkových bytostí? Ve studiu Junga jsem total laik. Díky.
    LALINA
    LALINA --- ---
    analyzam a rozborum pohadek a legend se krome jinych venuje i Anezka Janatova v Akademii sociálních umení Tabor

http://www.akademietabor.cz/
    LALINA
    LALINA --- ---
    protoze prave pohadky nejsou nejaky rozpravenky pro ukraceni chvile ale maji nejakej vnitrni smysl a poslestvi a podtext..symbolismus a v tom nejlepsim pripade iesoterni obsah... proto se nekomu muzou zdat proste prilis slozity k "rozboru"... pouzivame-li totiz nejom rozum a LMH, nelze dost plne nahlednout sdeleni, ktere ty spravne pohaedky nebo legendy ukrvaji..

Cetl tady nekdo Chymickou svatbu Chistiana Rosenkeutze? Nebo Myerinka, E:T:A: Hofmanna? Emanuela Swedenborga?

To clovek proste musi projit nejakou cestu a pochopit skyrej smysl, aby mu ta dila neco vic rekla.....jinak v tom vidi jen povrch: hlavy obesencu a podobny rekvizitky:-) ..ovsem Grimmy jsem cetla a s uspechem zapomnela, asi jsem jeste nemela "klic" ke sdeleni (je to uz pradavno) a enbo v nich nic moc neni a je to jen pokus o nejakou podobnou alychmicko mysticko magickou literaturu..to nevim. andersen..to samy...mozna bych se do toho mohla mrknout ted, po letech, ale po pravde receno, nejak me to netahne...

ctu prave toho Swedenborga a to je moc prima...
    KASTA
    KASTA --- ---
    DOROTKA: no to je fakt, ze Grimmove a nektery dalsi "etnopohadky" jsou drsny - cetl jsem neco ze sibire a od kolegu Romu a bylo to husty - a vlastne Erben je taky drsnej - asi si pod slovem "pohadky" podvedome nejdriv vybavuju takovy ty mily, dobre koncici.... tak to o happyendu beru zpet
    DOROTKA
    DOROTKA --- ---
    YMLADRIS: docela by me zajimalo, odkud presne cerpali bratri Grimmove. Predeevcirem jsem jednu pohadku cetla, pointa zadna, zato se tam hraly kuzelky s lidskymi hlavami, vselijak se tam manipulovalo s obesenci, sekaly se tam zvirata na kusy a kdosi prisel ve dvou kusech...to vsechno prosim na dvou strankach.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nevim presne co tim myslim, ale pripada mi, ze cizokrajne pohadky casto happyend nemaji. bohuzel si nevybavuju presne, ale mam takovy pocit z ruznych cizich lidovych pohadek, ze jsou "fakt divne".

pokud by to nekdo potvrdil, dalo by se spekulovat o komplexech (archetypech??) pritomnych v jednotlivych kulturach: jako ze v zapadni kulture je pritomny nejaky ten Hrdina -- deti se zalibenim poslouchaji pribehy o problemu, tezke ceste, konecnem prekonani a naslednem stesti.

Mozna ze eskymaci maji uplne jine zivotni zkusenosti - kdyz nekdo dela hrdinu, nejspis tak zmrzne, respektive lide trpi a umiraji celkem bez ohledu na to co delaji nebo nedelaji. A proto maji i jine pohadky.

?
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: hehe, co by se tak mohlo dit pote co se princ s princeznou vezmou??? Rychle otehotneni, nasledna vseobecna desiluze patneru, rozvod ci zapuzeni a dalsi a dalsi hledani nove princezny a prince az do zmoudreni, nebo v horsim pripade do rezignace vyjadrene vetou "ty chlapy/zensky jsou hrozny".....:)))
    Ne ale je to zajimava myslenka, ktera podle me spise dokazuje, ze to "nalezeni princezny" je spis symbolicky "vyzdvihnuti pokladu z nevedomi" a cela pohadka je symbolicky navod k tomuto - nemyslim, ze by to byl konkretni navod jak hledat partnera....
    KASTA
    KASTA --- ---
    jak sem rekl, pohadky jsou pro me na rozbor moc slozity - tech uhlu pohledu...
    Andersen je fakt hustej - myslim ze prava pohadka ma mit happy end - to je taky jedno z poselstvi.. ty jeho pohadky jsou vysvetlitelny tak maximalne drsnejma severskejma zimama s nedostatkem svetla a vseobecnou depresi...:)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    PARAZIT: ja sve neomezene nazory projevuju neomezene kdekoli, kam mi nezakazou vstup, muheheee
    LALINA
    LALINA --- ---
    SPIELMANN: pohadky jsou proste navody, alegoricke obrazy nebo ezotericke navody na zivot, na konani,
    v dalsi rovine jsou to obrazy psychiky..personifikace slozek jednoho cloveka (jakoze vsechny postavy v pohadce jsou vlastne jednim clovekem...)
    nove pohadky nemaji jiskru proto, ze prave toto necti a neprinaseji...a jsou to jenom neispirovane vypravenky...kratochvilne cteni pro hloupe deti a jeste hloupejsi rodice.-))
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    LALINA : Já myslel, že své názoru projevuješ akorát v mezích satanismu? S tvým řešením samozřejmě asi moc nevymyslim.
    SPIELMANN : Jo dík, myslim, že i takhle neurčitě to pomůže, zeptám se a snad přetluču ty vniřní naívní kecy mýho ega
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LALINA: Nebuď Labuť! Labuťe jsou po probuzení nebezpečná zvířata!!!:o)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    PARAZIT: labut je sukezni pipka, co ulita na perech:-]]

anebo novejsi arechtyp: ulita na brkach:-]
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    PARAZIT: To bohužel takhle jednoznačně nejde. Nejlepší co můžeš udělat je zeptat se sám sebe, co ti labuť připomíná (třeba pohádku o ošklivém káčátku, nebo tu o dvanácti princeznách; krmení labutí v dětství...) a udělat si takovou mentální mapu asociací. To samé s vycházejícím sluncem. Napiš si i emoce, co to vzbouzí. Třeba něco vyplave. Doslova.

Jinak (ač nerad tohle dělám vědom si strašně nedostatečnosi) jde na archetypální úrovni o "zrození" nějakého aspektu Animy. Ta je ale ještě ve své zvířecí formě (ještě navíc odkazující na svůj zrod z nevědomí - labuť je vodní pták), je v rozletu, ve vzduchu (což je krásné, ale na druhou stranu nedosažitelné). Zkus počkat až přistane, odhodí labutí šaty a stane se z ní nahatá šukézní buchétka k nakousnutí:o))))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KASTA: Jo jo:o) Já jsem si všimnul ještě jedný věci, u pohádek patrné, že pokud jsou umělé, tak postrádají takovou tu jiskru pohádkovosti. Tím nechci říct, že by se mi některé nelíbily (i když Andersena doteď číst nemůžu, z toho mám vždycky totální smutek bol a melancholie, za děvčátko se sirkami by zasloužil zavřít!!!! Uáááá!!!!:o))))

Jediné co mne na pohádkách štve je, že neřeší co se děje pak. (zkrátka co dělá princ s princeznou poté co se vezmou:o) I když to asi není věc aktuální pro děti, že:o)

Jinak tady http://pohadky.org/ jsem strávil nejednu hodinu:o)

Svého času jsem hledal společný jmenovatel pohádek. Došlo mi, že všechny vypráví o tom, jak hlavní hrdina/ka se dostal/a z maléru. Čímž se stala zkušenější, vyzrálejší. Dá se říci, že jeho jáský komplex se rozšířil - upevnil. Takže se asi (veeeelmi zjednodušeně) dá říci, že se jedná o "motivaci" k rozvoji vlastního já:o)
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    Hele mohu se tázat jak byste vysvětlili symbol labutě letící v raním slunci, jestliže třeba kráva je mateřství, co je labuť letící labuť?
    LABEL
    LABEL --- ---
    KASTA: jj, Třetí princ, to je síla, a co teprve Princ a Večernice...za žádných okolností se neotáčet, nesejít z cesty, valící se kameny, které zmizí, když neuhneš...tomu říkám iniciace :-)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: tak jsem si dal přes Vánoce dvoudenní pohádkovej maraton a je to fakt našlapaný nevědomím...:))) taková Popelka nebo Třetí princ, to je síla... jen to nějak neumím "analyzovat" - nemám sílu to rozumově rozčleňovat do kategorií a tak - u mě je to spíš pocitový, od jistý doby celkem spolehlivě "cítím" takovýhle věci - když je někde nějak výrazně přítomnej určitej podvědomej obsah, mám z toho určitej jedinečnej pocit a "vím o co jde" - trochu mi to asociovalo např. před několika lety návštěvu jednoho madridskýho muzea (galerie), když jsem viděl ty obrazy z 12.,13.,14. století - samej archetyp a byl v tom tak jasně přítomnej - byl jsem z některejch úplně PAF...:)))
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: jo, kliknul - no comment :)))
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    Já mám rád výraz nevědomo-vědomá sféra duše, dle mého názoru vystihuje přesně to, že člověk je stejně celej život ve stavu polospánku, dokud své vědomí nerozšíří a tak neuvolní spoustu latentních schopností.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam