• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: 1) hm, ja bych rek, ze to spolu nesouvisi.

    2) no pokud nepocitujes nejake nutkani /pocit apod./ ze by to prestavbu chtelo, tak proc ne, ale co te privadi sem?
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: souhlas, mohl bys rozvest to "nefunguje na nekonecno, na kvantovku nebo relativitu"? asi to nebude tenhle pripad, ale i programovat se da intuitivne. s temi touhami a strachy to je presne receno. jak to, ze nekterym lidem intuice 'keca'? ona nekeca, to co keca neni intuice ;)
    KASTA
    KASTA --- ---
    SPIELMANN: jo diky za pochvalu vcerejsiho nocniho prispevku..:)))) ja byl navic jeste inspirovanej spolecnosti jedny my velmi specialni kamosky... ale o tom nekdy jindy...:)))

    Ohledne ty intuice - tak nejak mam pocit ze vsichni chodite kolem toho, kazdej napise neco jinak trefnyho, snad dame dohromady celej obraz - zkusim taky prispet jednim pohledem (obcas asi zopakuju to co uz ste tu nekdo napsali, proste nezli polemizovat s kazdou vetou mi prijde produktivnejsi hodit sem malicko jinej pohled a preberte si to):

    Podle me je intuice komplexni vyhodnoceni nejaky situace - v rovine vedomi i nevedomi - "zpracovavaji se" i podnety ktery nejsou vedomy... do toho jsou zapojene veskere relevantni zkusenosti, takze opravdu se ucastni cela bytost - ne jen racionalni mysleni. Intuice muze byt uzasna ale je omezena SVETEM ZKUSENOSTI - nefunguje na nekonecno, na kvantovku nebo relativitu - asi jeji nejvesti sila uplatneni bude v mezilidskych vztazich. Druha nevyhoda ze je velice snadno KONTAMINOVATELNA touhami, strachy apod - proto aby byla pouzitelna ve wuwej (jednani na zaklade intuice), musi se clovek "kultivovat" - tj zbavit se prani, strachu, taktizovani a planovani, otevrit se a naslouchat....
    TOOM
    TOOM --- ---
    Narazil jsem na interesantní Jungovu ideu: " Cítění nekontaminované afektem může být naprosto chladné." Vzhledem k toomu, že afekt má příčinnou souvislost s komplexem usuzuji , že právě takové to " overdrive prociťování" je důsledkem spíše nějakých komplexů, než cokoli jiného. Resp. tedy ne, že by relativně více racionální& odměření jedinci nic necítili... my jen z toho nemáme potřebu dělat národní svátek :o) Toliko můj výklad podle Junga.
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Přičemž vědomí ( cítění, tušení, vidění) obsaženého ve všem ( i v Já) v podstatě nepotřebuje konkrétní pojmenování ( w-w, Tao, Bůh, Orel, etc.;)
    TOOM
    TOOM --- ---
    LOOK: Zdravím. Já bych viděl wu wej praktikujícího člověka taktrochu pod tím, co Jung nazývá " racionální extrovertní typ" např.

    LOOK: Imho dobrá úvaha. Ale chápej amigo. Imho nemá nikdo tolik času, aby přestavoval svůj bunkr, který je v toomto smylu nepochybně podstatnou součástí osobní integrity jen kvůlivá " dobrému pocitu" jiného subjektu. Kór když to co potřebuje dostane s menším úsilím jinde;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: co to je, podle ceho clovek jedna, kdyz jedna wu wej, to je pro mne kolosalni filosoficka otazka. Krestan by rekl ze se napojil na bozi vuli, castanedovec mluvi o poddani se Zameru, taoista rekne tao.

    Jung rika, ze to, k cemu odkazuje archtetyo 'Ja' se od 'Buh' lisi jenom pojmove, nikoliv prakticky. Takze by to treba mohlo mit neco spolecneho s 'Ja'.

    Ale nevim, zeptej se mne tak za 30 let ;-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    NOITA: obcas o anime a animovi pise Jan Stern, viz http://www.blisty.cz/aut/1204/art.html
    LOOK
    LOOK --- ---
    TOOM: jung rika: "pochopeni = zabiti". prijde mi to nejak takhle. pochopil si ze jsou ty holky blbe = zabil si v sobe moznost, ze by to mohlo byt jinak. jinak receno, zazdil si moznost, ze to tak byt nemusi. ted to aplikuj na jakekoliv pochopeni ktere mas a vyjde ti z toho takovy bunkr, do ktereho ses zavrel (teda samozrejme nerikam, ze jen ty). mozna cesta ven nepovede pres mysleni, natoz logicke mysleni, protoze z neho je ten tvuj bunkr postaven :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: [starsi prispevek] ok, zrejme jsem si spojil intuici + wu wej do intuice + intuitivniho konani, intuice me totiz fascinuje (zdravim TOOMa;). co pises ty je spravnejsi.
    k wu wej si predstavuju, ze clovek (vnitrne) drzi hubu, vnima tu situaci a necha samotnou situaci dospet k bodu, kdy se ukaze, 'co je potreba udelat'. To, "cim" se to ukaze IMO muze byt zase kterakoliv ze ctyr fkci... akorat bezici v jakemsi rezimu "potlaceni her ega ktere by chtelo ovlivnovat svet"
    muzu jen dodat, ze to konani neni rizeno vedomim, vedomi jen registruje, jak clovek kona
    z toho mi vyplyva, ze wu wej by mohlo byt dobre napojeni na nevedomi s umensenym vmesovanim vedomi. ale nevedomi jako celek to asi nebude, spis nejaky archetyp nebo princip. ze by tao? :)
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Nevím, mně to moc odlišné nepřipadá. A pokud, poté má buď Jung problém s všeobecnou platností svých ideí, anebo mám já problém se do jeho śystému vejít :)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: aha. pripada mi to hodne odlisne od toho, jak to vyklada jung, ale protoze sama inuitiv asi nejsem, netvrdim to kategoricky.
    TOOM
    TOOM --- ---
    SPIELMANN: Jasně:) Vzhledem k toomu, že my heterosex. muži stejnak ( ať už vědomě nebo nevědomě) používáme celý život větší část intuice na to abychom se jim dostali co nejefektivněji pod sukni, je úplně jedno zdali se shodnem v podružnostech anebo né :o)))
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Zjednodušeně, já intuici chápu jako nevědomý nástroj, který na pozadí komplexně vyhodnocuje percepční, citová a rozumová data a porovnává je s empirickými tak, aby se subjekt rychle a efektivně orientoval a konal ku prospěchu svému. V případě homo sapiens považuji za velmi užitečné, když dodává do knihoven své intuice kvalitní " feed". Čehož imho může dosáhnout pouze rozumem a vůlí neb to je právě to co nás odlišuje od zbytku živočišné říše. Pocity a emoce ve smyslu tohoto protokolu považuji za sekundární z toho důvodu, že jsou subjektivní a proměnné v čase- tedy iracionální do té míry, že jejich nadužívání kontraproduktivně zkresluje podstatu vnímání. Čili nevyhybám se jim. Naopak je vnímám velmi ostře, ale snažím se je usadit v harmonické rovnováze, tak aby byly ku prospěchu a potěšení mému vědomí i nevědomí. Možnoli tak? ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    TOOM: Hele, já jsem taky už vyrost, jo, Mám 183 cm, abys věděl!:-) Prosimtě, "tvůj problém" je jen opis toho co řešíme...

    Jistě, bodytalk na vědomé úrovni vnímán nebyl a je velmi pravděpodobné, že tam něco bylo. Nicméně, jde o to, že se mi cosik úplně mimo mé vědomí událo, proběhl proces, který tyto jemné detaily zachytil, zanalyzoval, ohodnotil a do vědomí mi vyprdnul rovnou výsledek. Proto jsem psal už níž, že intuici vnímám jako kombinaci všech ostatních fcí. + paměti. No, asi se neshodnem, ale to jedno, hlavně že se něco děje:-)

    TOOM: Co bych s nima měl, je jich moc a jsou strašně hezký:-)))
    TOOM
    TOOM --- ---
    SPIELMANN: Záleží imho na individuální hormonální dispozici a životním údobí. U nás mužů , zvláště v období tzv. " testosteronové demence" je taknějak přirozné, že jsme " toho plni", resp. že to cítění nemůžeme úplně zvládnout. Ve 30, nejpozději 40l. už by se mělo člověku ( heterosexuálnímu muži) ulevit od nezvladatelných emocí vůči ženám. Imho, jinak je něco v nepořádku :o)
    PS. Co máš furt s těma ženkejma kámo? :)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: a jak ty si predstavujes mechanismus ucinku intuice? Pripada mi, ze mluvis o necem jinem. Popis jak si myslis, ze to funguje, co jsou vstupy pro intuici a co s nimi intuice dela. Pripadne nejaky priklad vypoctu ktery chapes jako intuici.
    TOOM
    TOOM --- ---
    SPIELMANN: No ehm, já to radši nekomentujiů) Říkáš sice " bodytalk" minimální- alespoň na vědomé úrovni. A co takhle detaily interakce mezi nimi? Třeba nápadně odtažitá komunikace, zůsob a tonální zabarvení hlasu v dialogu, jistá nevědomá tenze mezi subjekty, oční kontakt, etc?

    No, já jsem to tady s těmi ženským nezačal:o) Imho, problém, který zmiňuješ já považuji za naprosto přirozený. Nebyli bycho chlapi, kdybychom ho v dotyku s ženským světem v menší/ větší míře neměli, že? Ale, abych tento fenomén přijal výhradně za " svůj problém", neblázni, na to už jsem moc velkej kluk;)
    Já tvrdím, že pokud není intuice dostatečně vyztužena rozumovou bází, ( a naopak)je efektivní asi jako " slepec s mečem v tanci". což se týká zrovnatak žen, jako mužů.
    Ne tak příteli, sama intuice nerozliší nic z níže jmenovaného. Ani rozvinutá, ani žádná jiná, na to vem jed. Pouhé projekce a přeludy vlastního ega ;)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    TOOM: Člověče, to mě ne. X krát se mi stalo, že jsem věděl, čím to je co cítím, proč to cítím atd. ale to cítění nebylo o to menší...
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    TOOM: Hmmm, hele, já mám takovou zkušenost. Mám kamaráda a kamarádku. Jednou jsem je potkal na jedné akci, seděli u stolu, dost daleko od sebe, o něčem mluvili a já jen procházel okolo. Jak jsme na ně kouk, v okamžiku jsem "věděl": chodí spolu. A chodili... (jaké překvapení, že:-) Jen podotýkám, seděli od sebe dost daleko, oba slušní introverti, bodytalk minimální, obsah hovoru byl velmi obecný. Já nevim, ale mě tohle jako intuice příjde. Na druhou stranu rozumově - definici to neodpovídá. Definici by odpovídalo, že budu mít pocit, že to špatně skončí a ono to špatně skončí... ale definice jsou jen definice a zkušenost je zkušenost (jak nám stepní vlk zdárně připoměl:-) (a uznávám, je to jen jedna moje zkušenost a dělat z ní globální závěry je trochu odvážné. Ale co nadělám, je moje a je mi tak nejblíž:-)

    Hele, mám pocit, že tvůj problém je v tom, že ženský rády zaměňujou svý projekce za "intuici" (chlapi zas za "myšlení":-) - to mne taky irituje, je to takový ten vztek z bezmoci s tím něco dělat a nějak jim to vysvětlit. Ono jim to prostě vysvětlit rozumem nejde (teda jde, ale dost obtížně). Utěšuje mne, že já je taky musim neskutečně štvát zase těmi mými záměnami:-D))))

    Takže, intuice ti nerozliší myš od křečka, ale může ti rozlišit originál od kopie nebo nevěrníka od impotenta. Jenže, to ta intuice musí být rozvinutá. Vzhledem k tomu, že většina těch "rádobyintuitivů" je ve skutečnosti citově-vnímavý typ, je to ideální projekční plocha pro všechny sáhodlouhé konstrukty kdo kde s kým jak a za kolik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam