STEPNI_VLK: tezko rict proc. cely zivot mne zajima podstata jevu okolo mne. treba nejvetsi muj objev za lonsky rok bylo zjisteni, ze v amazonii zije kmen lidi, kterym kulturni tabu zamezuji naucit se zjistovat pocet, takze proste ani po mesicich vyuky nejsou schopni ukonu 1+2 = 3, kdyz jim ukaze 3 ryby, nesrovnaji zda jich je vic nez 4 ryby atd.
Bomba. Co to rika o tom, jak funguji kulturni tabu vs. to cemu bychom rekli prirozenost, atd.
Proc vetsinu lidi jsou tito Piraha lidi jen zajimavost, mne to prijde uzasny antropologicky objev, protoze mne na svete zajima, jak je udelanej - co je pevne dany, co neni, co s cim souvisi atd.
Takze kdyz treba Wilber postuluje nejakou tezi, ze Jungovy archetypy jsou 'subconscious' struktury, zatimco dle Wilbera existuji nejake 'integrative and mystical structures' , ktere stavi jinam/vyse, hned se ptam proc. Jak vi, zda je Bytostne Ja pre nebo post?
jsem proste tak udelana, ze jak vidim nejake tvrzeni, celkem bez prace v tom vidim 'proc?' pripadne nejaky slaby mista (ze to muze byt i jinak)
neresim ze je neco "nefer" ani proti nicemu nebojuju.
driv jsem si myslela ze temi dekonstrukcemi objevim nejakou pravdu, nejake bezpecne misto. ted to delam 1) protoze mne to bavi 2) protoze je prijemne znovu a znovu zjistovat jak vsechny ty koncepty rostou z niceho; nekoho to muze zuzkostnovat ale mi to pripada spis vtipne.
ad "bez tohoto formování bychom nebyli tím, čím jsme" - treba se zblaznim, kdyz do toho pujdu dostatecne ostre, ja nevim ;). Kazdopadne to nikomu necpu. Klidne at se kazdy necha formovat jak chce.