• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    EMBRYO
    EMBRYO --- ---
    FIDEL:
    momentalne dost podrobne do skoly ctu junga, temata kolektivniho nevedomi, archetypy a synchronicita ..
    z tech mystickych kontextu mam podobny pocit jako ty, ale na druhou stranu se snazim cely ten text cist trosku v kontextu tehdejsi doby ... to, jak je to psane, je psane v navaznosti na tehdejsi (a rada tech textu je z dnesinho pohledu dost starych) dobovou situaci, a zejmena to, jak probihala takova diskuze v akademickych kruzich.
    kdyz si oparu ty mysticke pribehy, kdyz si odmyslim tu dan, kterou si bere publikovani v akademickem svete a nutnost presvedcovat o pravde svych myslenek "logikou", vychazi mi tam pomerne solidni zaklady, na kterych se da stavet dal ..
    principielne totiz to co rika jung koresponduje se vsim tim, co psali dal Huxley, Leary, McKenna a podobne, kteri uz diky dobove situaci nemeli problem ty veci resit spychedeliky a otevrene o tom "akademicky" mluvit ..
    nakolik se na tom projevilo to, ze by oni predtim z junga vychazeli, netusim, ale cekaji me ted nejake konzultace, kdy budu mit prilezitost to zjistit ;]
    BOXY
    BOXY --- ---
    SMK: ... no ja byl na Ps. vyklad pohadek natesenej, ale moc me to nechytlo, ale vsichni rikaj, ze je to dobre, tak je chyba asi na mem prijimaci... btw. neni to Jung, ale Marie-Luisa von Franz
    SMK
    SMK --- ---
    STEPNI_VLK:
    :o)) ze se do toho pletu...taky tao trochu souvisí se vším..a ničim

jinak kdybych neco doporucoval tak psycholog. výklad pohádek...fakt se mil líbilo...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    book
    mam na nej velmi rozporuplny nazor, myslim, ze je(byl) sam pln rozporu, empirie tavistockych prednasek bere dech a to i v konfrontaci s nenechavymi dotazy lekaru posluchacu, stejne tak jako ty knihy, jez se toci kolem teorie stinu, kolektivniho nevedomi atd nevim ovsem zda ho jeho encyklopedicke znalosti mystickych radic, ale i astrologie, jez mu byla blizka postupem casu od te empirie(prosim berte ji v uvozovkach, empirie v hlubinne psychologi ani jina byt nemuze;) neodvedly nekam uplne jinam, receno s freudem k tomu "mystickemu bahnu" , dnes je snad jiz jasne , ze mel odvahu, kterou Freud nemel(ostatne uz pred tim si vlastnich boju uzil dost) a muzeme byt radi, ze se do toho bahna ponoril, ale u nekterych textu(tykajicich se napriklad synchronicity, nebo dokonce mimozemskych civilizaci) si uz nejsem jist , zda jde o sveho druhu vedce nebo uz cireho mystika, fantastu....tech veci mne napada strasna spousta, mimo jine treba jeho nevyzadana nenapadna podpora rasove teorie a vlastne i antisemitismu(viz jeho clanky pro svycarskou obdobu vestniku NSDAP, vse k docteni v te dvojknize, jez je jeho podrobnym zivotopisem, ted si nevzpomenu na nazev), kazdopadne i kdyby slo jen o kolektivni nevedomi, bohate to staci a jde o milovy krok pro vsechny dynamicke psychologicke skoly.... a abych napsal take neco pozitivniho, vzdycky sem kvitoval,ze se ve svych kazuistikach(resp.kazuistikach jeho pacientu) bezne doznaval tomu, ze mel i takove pacienty ktere musel lecit podle Freuda ci Adlera, oba jmenovani nikdy nic podobneho priznat schopni nebyli;)
    a na zaver asi ste to vsici cetli, ale par zajimavych knih ne od Junga, ale pritom knemu blizko Rudolf Stary Potize s hlubinoupsychologii, Meze a obzory psychoanalyzy od Sirokeho(to je primo opus) a vse od BETAKA
    naschval jsem spise vypichl par dejme tomu kontroverznich skutecnosti, nemusim snad zduraznovat, ze nadsenymi slovy bych mohl popsat cele stranky...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Masarykova univerzita v Brně pořádá veřejnou přednášku
    PhDr. Karla Plocka na téma:
    Rizika individuačního procesu současného člověka a možnosti obrany
    proti zmasovění.

Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 30. září 2004, v době od 15:00 do
    16:30 hodin ve velké posluchárně Kongresového centra Masarykovy
    univerzity (budova Lékařské fakulty), Komenského nám. 2, Brno.

Přednášející je dlouholetým externím učitelem a spolupracovníkem
    univerzity, zakládajícím členem Asociace poradenských psychologů,
    čestným členem České společnosti pro analytickou psychologii, odborným
    redaktorem překladů Výboru z díla C. G. Junga. Vyžádaná přednáška se
    uskuteční v rámci oslav jeho životního jubilea.
    RUBINA
    RUBINA --- ---
    VlK: Jak pro koho, hehe:o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RUBINA: Jung souvisí (téměř) se vším, páč dělal (téměř) do všeho.. takže tahle informace IMHO nemá příliš velkou hodnotu. :))
    RUBINA
    RUBINA --- ---
    Podle mne to souvisi s taoismem - Jung ...taky...
    RUBINA
    RUBINA --- ---
    Proste jsem naladena na tu vlnu...ani si to neuvedomuju, jen obcas, kdyz mi treba neco "vyjde", jinak asi v mysleni a reseni problemu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a jak se ti to konkretne projevuje? kazdodenni jungianovani mne mimoradne zajima...
    RUBINA
    RUBINA --- ---
    Jendou jsem zjistila, ze spousta veci, kterymi se zabyvam ma podobnou "filosofii", dal pan Buh a i dalsi dulezite veci sly podobnym smerem. proste si mne nasel, nebo ja si nasla jeho...? Prijala jsem ji za svou, uvazuju tak...snazim se...?
    EVAD
    EVAD --- ---
    zivotny styl? co to znamena?
    RUBINA
    RUBINA --- ---
    Myslím, že Jung je životní styl. aspoň u mně:o)
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Teď jsem si všiml co jsem tadyhle napsal za blbost. Samozřejmě jsem myslel slov a ne znaků/min. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    vlk: jo, ja se nestydim, jen upresnuju pro ctenare, ze moje konstrukce v tomto klubu mohou byt uz mimo kanonicky jungiansky vyklad, pac jsem si to nekam uz posunula a zapomnela...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ATOMINATOR: jo, to je u takovéhle literatury normál.. alespoň u mě.. když jsem zkoušel Nietzcheho, tak to bylo tak 20/min a to jsem si ještě většinu toho pročítal tak 2-3x za sebou.. abych nakonec zjistil, že Nietzche není právě můj šálek čaje.. :) ještěže je z čeho vybírat..
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    No, sice čtu normálně asi 400 znaků za minutu, ale u Junga musím vždy zpomalit na těch 100/min, abych to všechno správně pobral. Něco ke kompexům tam je zrovna taky, takže až se tam probiju, podám pojednání. Teď jsem na chvíli Junga vysadil, aby se mi nevařil mozek :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: Nejsem moc systematicka, nepamatuju si, kde konci Jung a kde zacinam ja.
    myslím, že to není nic, za co by ses měla stydět. ;) spíš naopak.. (organické prolnutí.)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    aha, podosobnosti by fakt mohl odpovidat komplex.. znam 'podosobnosti' z gestaltu nebo odkud, tak jsem si to nespojila. pripada mi ale, ze komplex je trochu obecnejsi pojem. predstavuju si, ze komplex je podle junga jakykoliv shluk psychickych obsahu (konceptu, emoci, predstav, asociaci, rekaci, myslenek, janevimceho), kterej je organizovanej kolem nejakeho vyznamu a na kterej ma clovek nejakou vyraznejsi emocni reakci. Spoustu komplexu ma kazdej clovek (napr. komplexy organizovane kolem jevu 'matka', 'otec', 'ja', 'smrt', 'domov'), spoustu ma kazdej individualne ('Liberec', 'cikani zasrani', 'studium na vysoke skole'). Na svet reagujeme typicky v ramci nejakeho komplexu (vidim 'ty zasrany cikany', jednam podle sveho komplexu 'zasrani cikani'), uz predem naucene, setrvacne. V tom je to podobny podosobnosti, ktera taky tak trochu urcuje chovani. No vlastne to lze fakt chapat jako to samy.

Nejsem moc systematicka, nepamatuju si, kde konci Jung a kde zacinam ja. Uvitam vase nazory a upresneni, kdykoliv.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ATOMINATOR: Tavistocké přednášky byla fakt ňamka.. dodnes jedna z mých oblíbených knih, ve které má Jung prsty. ;)

YMLADRIS: "podosobnosti" znám.. Jung tomu ale říkal jinak, ovšem kdybyste mě zabili, nevzpomenu si na ten správný termit. každopádně psal o tom, že je to v naprostém pořádku do té doby, dokud jsme si těchto "podosobností" vědomi z pozice ega. ten termín podosobnost není zrovna šťastný.. asi.. každopádně dle Junga je ego také jen jednou z "podosobností".. má však částečně řídící funkci.. pokud mu ji však sebere jiná "podosobnost", průšvih je na cestě..
    teď mě napadá, neříkal tomu Jung komplexy? fakt nevím.. paměť není právě moje silná stránka. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam