• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BALAENA: Tohle jsme zkoušeli s jinýma hračkama. Radši se vzdal použití bráchových hraček, než aby sdílel svoje. On teda občas milostivě dovolí, aby si je brácha půjčil, ale pod dozorem a stálou kontrolou.
    Coby jedináček občas nechápu, jak sourozenci fungují, ale učím se :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONEMINA: a zkusit třeba kusově pořídit pár dílů, které by se staršímu líbily, a ty by úmyslně "byly mladšího"?
    "pokud chceš, aby tyhle byly společné, tak ale ty tvoje průhledné kostky a popelářský auto taky"?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: To jsem zkoušela taky, ale jde to jen u základních kostek, se čtyřmi a osmi výstupky. Atypické tvary, průhledné kostky, panáčky a podobně syn rozpoznává a odmítá vydat.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Duplo už mají od letoška společné.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MALKE: Moje dítě zase po prvním vysvětlení, co je to reklama, propadlo naprosté hysterii a kdykoli poslouchám rádio, tvrdí, že je to zlá "rekamla" a okamžitě mi to vypne.
    O sbírání bodů zatím zájem nejeví, nějak si nepropojil, že se ty nálepky ještě za něco směňují a samotné nálepky ho moc neberou.

Co se dárků týče. V jedné větvi rodiny máme kluka, který byl dlouhou dobu jediné dítě široko daleko a dostal kdykoli cokoli, klidně hračky v řádu tisíců jen tak. Ani si s tím nikdy moc nehrál, většina těch věcí je jako nová. Pak se začaly rodit moje děti a ty zánovní hračky se k nám plynule přesouvají, rodiče takhle jednou vyfasovali plný kufr auta hraček, oblečení... Zatím se to snažím pouštět k nám domů postupně, ale radost z těch věcí úplně nemám, není to ten typ hraček, co se mi líbí. Snažila jsem se přesvědčit rodiče, ať to sem nevozí, ale proti logice "radši ať to máme v kufrech na půdě, než aby se to vyhodilo, nebo nedejbože aby si to vzali cizí lidi" se bojuje těžko.
    Taky teď vidím, jak si starší syn věci, které dostal, hlídá. To, co kdy dostal, je "jeho" a bráškovi to tak maximálně "půjčuje na chviličku". Je to dost nepraktické hlavně u stavebnic, to je "jeho" každá jednotlivá kostička. Ráda bych se vyhnula tomu, že budu mladšímu muset pořizovat celé nové zásoby dupla.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ADD: tož já pochopitelně chlapečkům nevysápávám z rukou věci, co dostanu k nákupu, který bych stejně udělala. ale ani v jednom z těch krámů nenakupujem a kvůli tomuhle nebudem. plus jsem mu vysvětlovala, že je to reklama a nebudu kupovat nic navíc, když potřebuju věci za 150 korun, abychom měli kartičku se šmoulou. žel, míjí se to oučinkem.
    ADD
    ADD --- ---
    My body sbirame (proc ne), v krame kluci loudej, ale vetsinou se to uhraje na cokoladovy jogurty do kosiku pro jednoho a tlacenku do kosiku pro druheho (oboje bych stejne koupila) a kdyz jsme ted resili skolku, trval Benys na tom, ze chce do statni, protoze tu ma jako predskolak zadarmo. :-) Utracime za pastelky, protoze jim v mezicase slouzej jako mece nebo sipy (pres opetovne zakazy a tresty) a porad se ztracej. :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MALKE: tak u nás to není tak, že by na něco ukázali a měli to, to většinou řeknu, že možná, když bude hodný atd. a pak to někdy přinesu jako překvapení nebo o tom vůbec nemluví a já si řeknu, že by ho to mohlo potěšit apod. Tonda třeba projede katalog a chce všechno :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MARKYSHA: Šťastná to žena. Beno furt něco loudí. Od otce denně, zda mu přinese překvapení, ode mě aspoň jednou za týden, abychom šli na zmrzlinu do McDonalda (kde loudí hračku), nebo do místního hračkářství. U babičky se jako první věc zeptá, jestli pro něj něco má:/

Rozhodně mu nekoupíme všechno, co by chtěl, vysvětluju, proč nebudem sbírat body na ty zatracené ptáky z Tesca/Billy/you name it, neustále řeším, že "překvapení je občas", že peníze jsou potřeba na svícení, bydlení... Ale nejeví to valný pokrok. Prostě doufám, že to časem přejde (nejzdravější vztah k penězům projevil, když plakal, že mu nějakou ptákovinu musím koupit já, protože kdyby si to koupil on ze svého - má asi 140 korun - tak by už tolik neměl!), ale moc se mi to nezamlouvá ani tak. A to my fakt nejsme domácnost, kde by matička co týden ukazovala nové botky, muž zrovna tak...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já taky dávám dětem dárky jen tak, třeba zjistím, že začalo bavit stavět kostky, ale mám jich jen pár, tak jsem jí pořídila další, Tonda teď ujížíd na puzzle, tak taky dostal, ale je fakt, že Tonda se někdy diví a ptá se, proč to dostal, když nejsou Vánoce a nemá narozeniny, tak mu odpovídám, že to dostal, aby měl radost.
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: Tak jsem řešila první narozeniny staršího, ale tomu stačil obyčejnej krepák. Nakluala jsem do bazaru u nás na sídlišti, koupila asi deset blbůstek (plastový, ale nezničitelný autíčka, nějaký chrastící věci...) a zabalila je do různobarevnejch krepáků. Roztrhal krepák a hrál si s nafouklými balonky. :-)

U nás je teda primární motiv k zrušení dárkových papírů moje ekocítění, prostě mi ten lesklej potištěnej papír na párminutový použití trhá srdce. "Cizím" lidem dárky pochopitelně balím, pod stromečkem to taky vypadá hezky, ale svátky a narozky, pokud vůbec, tak řešíme tou taškou. Ale kluci jsou už zase větší, takže obal je nezajímá a těšej se na hračky uvnitř.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: našim dětem, zvlášť těm dvěma malým, by ovšem ke štěstí stačila snad i krabice v dárkovém papíře bez obsahu, protože rozbalování a trhání papíru je to nejvíc nejlepší :-)
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: To je přece zásadní kravina, dárkovej papír je drahej a zbytečnej! :-DDD Ten jsme odbourali jako první, máme stále recyklovanou dárkovou tašku (někdy v ní něco donesla švagrová) a z té se to tahá. :-DDD
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: pokud by došlo na to, že bychom se ocitli ve finanční tísni, tak se prostě změní rodinný rozpočet a relace toho, co je "běžná radost" a co "velký dar" - a kupříkladu by se ony knihy, které si nyní kupujeme jen tak, objevovaly pouze v dárkovém papíře.
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: No jo, ale co kdyz prijde doba, kdy nebudete moci kazdemu koupit tri velke darky rocne? Vnimam to jako riziko, princip "kdyz je potreba a mame na to" mi prijde pruznejsi.
    A jsme tedy jeste drsnejsi, svatky a narozeniny nevnimame jako "den oslavence", ale jako "den spolecne radosti" a zadne darky "jen pro x" se u nas nevedou, zduraznuje se, ze vsechno je vsech. Ale my taky nemame darky "od nekoho" vyjma svagrovy (ktera ma zakaz nosit darky pri kazde navsteve, krome obleceni a veci, co se dostavaji k nakupu), nasi darky nedavaji, takze i proto, aby se to neresilo, se jen u prilezitosti narozek vetsinou neco hezkeho poridi, ale pro vsechny a bez stresu. Narozeniny a svatky beru jako zachytne body "udelejte si cas na spolecnou radost", ne jako narok jednotlivce na materialni dar. Jasne, ze darky davame, ale my si je davame porad, a mam pocit, ze nakonec tech veci nemame vic nez vy asketi, takze to bude spis v pojmech. ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a rozhodně doufám ty dárky odbourat nejdýl do pěti let, a k svátku (což je oslava v nejužší rodině i bez babiček) je nedáváme ani teď, jen na ty narozeniny, kdy je tam hodně lidí.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Ještě bych jen dodala, že u synovců to množství dárků dorostlo takových rozměrů, že kluci nejsou nadšení z návštěvy hračkářství. Což mi přijde smutné. Ale oni všechno mají. Více méně každý dárek rozbalí, zjistí jak funguje a tím to pro ně končí. Navíc třebas oblečení pro ně není dárek (měkouše neberou). Chápu, jsou to kluci, ale zas na druhou stranu oblečení je taky dárek a kolikrát krásný.

A když pak vidím, jakou radost měl syn když mi poštou pro něj přišly nové bačkůrky. Nechala jsem ho tu obálku rozbalit a vysvětlila mu, že to je jeho balíček a jeho nové bačkůrky....a on v nich týden spal a odmítal je skoro sundat z nohy :)

Jen se snažím aby měl radost i z takových praktických věcí a fakt doufám, že se mi podaří dětem vysvětlit, že dárky na narozeniny a svátky dostává jen jeden. A klidně i za cenu scény, že ten druhý nic nedostal. Pořád si říkám, že scéna bude jednou, dvakrát a pak to prostě pochopí. Děti jsou chápavé a chytré :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA, DALEEN: já je na jednu stranu chápu... protože jednovaječná dvojčata prostě vzbuzují pozornost. Vždycky a všude. A s klukem, co je jak z divokejch vajec, prostě jsou problémy.

A i já sama si musím dávat pozor na to, abych nesklouzla k "podmíněné lásce" a pokaždé, když mě syn vytočí (což je cca jednou za hodinu), si současně řekla, čím je jedinečný a úžasný a proč jsem ráda, že mám právě jeho. Jenže já taky strávila fakt hodně času přemýšlením o výchovných chybách, k nimž v mojí rodině došlo (ono je to přes víc generací, co se něco zvoralo...)

Takže chápu, proč se obě rodiny chovají tak, jak se chovají, ale to jejich chování samozřejmě nečiní správným.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    DALEEN: takhle jsem koupila babičce s dědou dost velkou Ikea plastovou krabici,aby si u sebe taky nechali nějaké hračky (dárky) - ti mrkali,ale nediskutovala jsem,prostě jsem ji dovalila!chtějí kupovat,prosím!ale ne k nám :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: chápu, ale dala bych pozor na to, aby právě nevycítil problém (že někde není preferován) právě z toho že je něčím uklidňován. Ale nevím, preference pohlaví se u nás naštěstí neprojevuje, neb máme ty tři holky (a jsem ráda, protože mám tušení, že kluka by někteří jedinci preferovat mohli a musela bych se k tomu nějak vymezit)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam