SALUSA_SECUNDUS: viděl jsem obyč, bez 3D, jsem spokojený, ale ne nadšený. některé scény jsou výborné, vypíchnu leto a paul na pohřebišti předků nebo paulovy vize, ale tak nějak se mi na jazyk neodbytně dere "bezkrevné". mám rád lynchovu adaptaci, i když jde spíš o hodně volnou parafrázi, ale její emotivnost, tah a estetika jsou mi jako staříkovi bližší (obsazení, kulisy). první část televizní adaptace byla podprůměrná a třeba pištěkovy kreace mě spíš rozesmívaly než nadchly, také herectví mi často přišlo dosti amatérské. druhá část s létem II. a ghanimou byla po všech stránkách boží a komorní papundekl studia tomu vůbec neublížil.
potěšilo mě, že jsem v novém zpracování viděl záblesky z her (netuším, jestli záměrné nebo je to shoda okolností díky předloze), třeba přílet k tomu červenému poli koření. když našli starou imperiální ekologickou stanici, vzpomněl jsem si jak v duně I v paláci našli ukrytý skleník ;)
a poslední zajímavost je, že některá jména jsou vyslovována v nové verzi s přízvukem na jiné slabice než v lynchově či televizní adaptaci (profesionální úchylka, jsem lingvista). a vůbec, práce davida petersena je tu skvělá, zvlášť zpěv na saluse secundě mě dostal.