• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    ANKETA! Jak hodnotite pokracovani a predehry sagy duna z pera Briana Herberta a Kevina J. Andersona ?

    Pokus o prelozeni BG litanie:

    "I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it pass over me and through me. And whan it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain."

    "Nesmim se bat. Strach zabiji mysleni. Strach je mala smrt prinasejici naproste vyhlazeni. Budu svemu strachu celit. Dovolim mu, aby prosel preze mne a skrze mne. A az projde, pohlednu vnitrnim zrakem na jeho cestu. Kde byl strach, nic nezustane. Zustanu pouze ja ."
    rozbalit záhlaví
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    IKARI: Má to být Real time strategie s prvky 4x, takže to bude asi kombinace civilizace a starých RTS strategií. Sám jsem dost zvědavej na nějaký podrobnější info.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    IKARI: Klon ne, má to být RTS.
    IKARI
    IKARI --- ---
    JUNGLER: to ma byt Civ klon? zni zajimave
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    mňam :)
    Dune: Spice Wars - Announcement Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=OnttuBpqI_4&ab_channel=Funcom
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Se divim, že tu ještě neproběhlo tohle...

    'Dune' Director Denis Villeneuve Breaks Down the Gom Jabbar Scene | Vanity Fair
    https://www.youtube.com/watch?v=GoAA0sYkLI0
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: Mohu potvrdit, ze pro nedotcene je to zazitek. Muj kamarad, co sci-fi necte na tom byl a nadsene vypravel, jak to bylo super.
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: Tahle scéna mi z knihy hodně uvázla, jak Paulovi dojde, jak absurdní je na Duně "třídní" rozdíl mezi vládnoucími, sloužícími a fremeny a samozřejmě je to taky jeden z mnoha dokladů, jak moc znamená voda... Čím dýl nad tím přemýšlím, tím větší mam respekt nad kvalitou ty nový adaptace, myslím, že dlouhodobě bude brána mezi nejkvalitnější aadaptace knih do filmu.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: viděl jsem obyč, bez 3D, jsem spokojený, ale ne nadšený. některé scény jsou výborné, vypíchnu leto a paul na pohřebišti předků nebo paulovy vize, ale tak nějak se mi na jazyk neodbytně dere "bezkrevné". mám rád lynchovu adaptaci, i když jde spíš o hodně volnou parafrázi, ale její emotivnost, tah a estetika jsou mi jako staříkovi bližší (obsazení, kulisy). první část televizní adaptace byla podprůměrná a třeba pištěkovy kreace mě spíš rozesmívaly než nadchly, také herectví mi často přišlo dosti amatérské. druhá část s létem II. a ghanimou byla po všech stránkách boží a komorní papundekl studia tomu vůbec neublížil.

    potěšilo mě, že jsem v novém zpracování viděl záblesky z her (netuším, jestli záměrné nebo je to shoda okolností díky předloze), třeba přílet k tomu červenému poli koření. když našli starou imperiální ekologickou stanici, vzpomněl jsem si jak v duně I v paláci našli ukrytý skleník ;)

    a poslední zajímavost je, že některá jména jsou vyslovována v nové verzi s přízvukem na jiné slabice než v lynchově či televizní adaptaci (profesionální úchylka, jsem lingvista). a vůbec, práce davida petersena je tu skvělá, zvlášť zpěv na saluse secundě mě dostal.
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    JUNGLER: ja sem nechtel zpochybnit, ze je tam pozabijel, jen ten zpusob jakym to bylo vyobrazeny, asi nemusim rikat, jake strane jsem v tomto fightu fandil, tak mi jen prislo, ze to kluci ze Salusy trosku odflakli :)
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    Treba jsem byl presvedcenej o tom, ze misto skleniku v Arakeenu pouzil pro zjednoduseni ty datlovniky, na ktery se jakoze "plejtva" voda. Ale ty stromy opravdu v knizce jsou! To sem fakt cumel.
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    JUNGLER: ja uz ten film videl 5x, z toho 4x v imaxu, 1x v normalnim kine (svuj prispevek k natoceni druhy casti tim povazuju za vyrizeny) pokazdy kdyz to vidim prijde mi to lepsi a lepsi. Kdyz porovnam prvni a posledni svoje promitani je to jako uplne jinej film - uz jsem pochopil jak to mel reziser tezky, sam velkej fanousek duny od detstvi a dat to nejak dohromady i pro ty, ktery ten svet uvidi poprvy v tomhle filmu, a mam overeny na nekolika lidech, ze se mu to povedlo a ty co o tom nikdy neslyseli to zajima a chteji vedet vic - a zaroven aby to bavilo ultras fanousky knizek.
    Dokonce jsem to zacal znova cist a uplne me fascinuje jak je ty knizce vernej.. jsou tam doslovny presny citace, nekdy to rekne jina postava nebo v jinym case, ale vzdycky v zajmu toho aby ten film pusobil kompaktne a vubec me to neurazi - je to proste pomnik Herbertovi jak remen.. i k tem sardakaurum jsem si nasel cestu a vlastne se mi libi jak jsou zpracovany; posledni jedinou vytku, ktera mi zustala, mam k Jessice, stve me to jeji septani, vzdycky se u ni utrhnu a zarval bych na ni kurva mluv normalne! :)
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: Třetí kniha: "Jaká záhada byl tenhle Idaho! Zprávy o jeho smrti byly v knihovně. Sardaukar, který ho zabil, vypovídal o jeho schopnostech: devatenáct sardaukarů bylo vyřízeno dřív, než Idaho padl."

    Občas mi některá kritika přijde trochu zbytečná. V první knize ten poslední zápas Idaha příliš podrobně rozepsaný nebyl. Osobně mám z filmu pocit, že DV má celou sérii pročtenou desetkrát tam a zpět právě pro tyhle detaily. Nedovedu si představit věrnější zpracování. Změny který provedl mi přijdou naprosto nenásilný a u všech jsem si vždycky řekl... Tyvoe ten chlap je borec :D místo toho abych byl nasranej co a proč tam zase změnili. Prostě jsem totální fanboy nahajpovanej na druhej a hlavně i na všechny ostatní díly :) a už se těším jak si třeba za 15 let dám celovikendovej maraton a zkouknu komplet celou Duna ságu :)
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    South Park - "Dune" Parody
    https://youtu.be/NE_-0IdWioU
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    Uzasne, jak to stavi na The Dune od CRYO :-) Asi si to budu muset sehnat :-D
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    LINKOS: narážel jsem na moment, ne na způsob smrti. V tom je Villeneuve věrný předloze. V Lynchově Duně to Duncan zabalí v polovině filmu aniž by cokoliv předvedl.
    Uvidíš až uvidíš..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MARTIK: v knížce si Leto nestihl zapnout štít. Duncan pokud vím v knížce zemřel normálně při souboji na nože, ale jestli ho při tom i prostřelili si nepamatuju.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    díky
    STRANGERD,
    LINKOS.

    ohledně projektilů: měl jsem na mysli ty šipky kterými sejmuli Leta a málem Duncana. A ptám se na to proto, že z knihy si to nepamatuji, ale příjde mi milé, že tu zavrtávací šipku kromě Leta použili jen na Duncana a to ve stejném okamžiku, jako v Lynchově verzi. Tam však zabrala a Duncana sejmula. Aktuální Duncan ji dokázal odrazit. Říkám si, že to není náhoda, ale buď pocta, nebo spíš trochu pomrknutí, že tenhle Duncan je víc badass. A pro lidi, kteří nečetli knihu, ale znají dobře Lynche, to mohl být příjemný šok.
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    MARTIK: moc nefungovala, Fremeni s nima vedli guerillovou válku a útočili jim na těžařský vybavení, čímž jim značně snižovali zisky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam