• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    VANEK: Ty si ľudská zrůda, inak sa to už nedá povedať. Neďakujem.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VANEK: Já a za mnou Praha :) jeden z nejkrásnější výhledu na večerní Prahu. Me and me :) Prague one of the most beautiful views of evening Prague. // Taky pěkné. On i ten češtin je tam docela trápen v některých případech :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Nemělo by zapadnout v hlubinách [ PANOPTIKUM: Setkal ses někdy s chlapem, co má 98cm, váží 181kg a přitom na sobě nemá skoro žádný sádlo, jen samý maso? ] :
    www.Lide.cz/veronika.buricanova - Lidé.cz
    http://profil.lide.cz/veronika.buricanova/fotogalerie/vsechny-fotky/#galerie
    Popisky (bohužel schované v ALT obrázků, možno vytáhnout i ze zdrojáku) typu
    Kláštěrec nad Ohří, pěkná krajina za mnou :) Klasterec nad Ohri, nice scenery for me :)
    Jez v Kláštěrci nad Ohří. Eat in Klasterec.
    Ve westerném městěčku :)Western město mám hodně moc ráda. In Vestern small town :)Western cities got much too much.
    Já a kůň Lucka. I'm a horse Luck.

ZIDANE: Hm, tak Francouze nedohledávám.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    VANEK: Viděno v jedné z místních prodejen s levnými DVD atd. a po trošce přemýšlení a googlení jsem si vzpomněl, že to byla tato kniha:

VANEK
    VANEK --- ---
    ZIDANE: Mám zájem.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NJAL: Tak jeste ze ne Eleanor.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Neviděl jsem originál, ale spatřeno v jedné knížce:

"...malé Margot včas nevyměnil plenky a ty jí způsobily popáleniny" - eh? Neměly to spíš být opruzeniny?
    Knížku a tedy údaje v případě zájmu zkusím dohledat, protože vím, kde jsem to viděl.
    VANEK
    VANEK --- ---
    NJAL: A ještě ke všemu přestali hajzlové uvádět, odkud vykrádají (a domicilují Londýn, dnes 18:02); ale přes fotocredit Reuters tipuju pořád
    Muslim converts guilty of murdering Private Lee Rigby | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/...rticle-2525313/Muslim-converts-guilty-murdering-Private-Lee-Rigby.html
    NJAL
    NJAL --- ---
    Alláhovi bojovníci jsou vinni z vraždy vojáka v Londýně, rozhodl soud – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...3-allahovi-bojovnici-jsou-vinni-z-vrazdy-vojaka-v-londyne-rozhodl-soud.html

„Tito lidé vzali tátu mému děťátku, ale Leeova památka žije dál,“ komentovala vdova po vojákovi Fusilier Rigbyová verdikt dvanáctičlenné poroty, v níž zasedalo osm žen.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    GOBERS: No ja se ho zkusim zeptat, jestli chcete. To co jsem od nej zatim videl prelozene (jeho nova verze Treti elegie od Ortena, a jeste nekolik dalsich mensich veci) me celkem presvedcilo, ze vi o cem mluvi...
    ZCR
    ZCR --- ---
    GOBERS: co se diskutability týče, vypíchnu za sebe: "Zřejmě k tomu došlo proto, že čeština nebyla mateřským jazykem žádného z nich; někteří sice asi trochu česky rozuměli, ale v podstatě se museli spoléhat na pomoc svých českých manželek anebo přátel." (to bych dokonce označil za vyjádření přímo arogantní)

GOBERS
    GOBERS --- ---
    CURDLED: Tak uvidíme, až budeme mít ten zaručeně supr trůpr Tomášův překlad v ruce... já jsem ho ještě neviděl, tak těžko soudit.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    me ten zaver (ze lze okopirovat nejen dobre napady, ale i uplne hovadiny, pokud se podbizeji a jsou pouzite dostatecne autoritativnim stylem) zas tak diskutabilni nepripada. Ohledne sebezalibnosti: Kdyz po vic jak ctvrtstoleti jako prvni zjistite, ze toho vaseho oblibeneho Holana uplne vsichni prekladatele mordujou, protoze cesky moc neumej a opisujou jeden od druheho, ausgerechnet kdyz se pak jeste ukaze, ze na samem zacatku byl nejaky Agent 007-nedouk (jenz to prekladani dostal od Strany jako sinekuru), tak podle meho nazoru mate duvody se trochu vytahovat. Asi tak.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VANEK: Asi tak... ono se mi to celé zdá tak nějak příliš sebezálibné a lehce diskutabilní...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    VANEK: v anglictine by se ta (zrejme zamerna) dvojsmyslnost spojeni „Úsvit-kurva!" asi dala docela snadno zachovat pouzitim "what a bitch" namisto "whore"
    VANEK
    VANEK --- ---
    CURDLED: Zajímavé, ale druhý bod se mi nezdá jednoznačný:

„Kif, šira, fasah, sibsi,
    diamba, daša, hajum, rumba, mori?“...
    Co jste to mumlal? zeptal jsem se.
    „Ale to je jen několik názvů pro hašiš,“
    řekl Hamlet a pokračoval:
    „Kdysi jsem pravil kterési: Přijďte, pohoupáme se,
    mám matrace vycpané vlasy ostříhaných jeptišek
    a bydlím v pátém patře...
    Přijdu, řekla. Ale když se octla před mým domem,
    nevěděla, jak vyběhnout po schodech.
    Byla to nevěstka ze stepi...

Nevím, ale ironie neumírá z lásky k tragédii...
    Tragický není Odysseus, ale Aiax; ne David, ale Saul;
    ne Faust, ale Mefisto... A přede mnou,
    přede mnou byl jen Alkibiadés, opilý Alkibiadés
    v barvě šafránové, v barvě úzkosti...“

Začalo svítat. Hamlet řekl: „Úsvit-kurva!
    Ale časově se mi zdá, že je příliš velká...“
    Řekl jsem: To proto, že na ni myslíte!
    Řekl: „Snad?“
    Řekl jsem: Chcete-li,
    pustím vám stmívačky,
    jenomže do prostoru,
    a to ještě vámi nestřeženým pohybem...
    Řekl: „Všechno, jenom ne člověka
    v záblesku přírody! Ten už našel
    svou scénu, a to mne nezajímá...“

---
    A zdá se, že i v tištěných textech je spojovník a ne pomlčka, což je dosti jednoznačný významový rozlišovač.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Josef Tomáš: Jak se dostal drak svatého Jiří a prostitutka do Holanova Hamleta

A tempo revue
    http://atemporevue.janfila.com/?go=uvahy&det=100927-drak_a_prostitutka&show=1
    ZCR
    ZCR --- ---
    šlo by to hodit i do nekvalitní novinářské práce, ale... on je to překlad, tentokráte zbytečně horlivý:

Hubbleův vesmírný teleskop amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zachytil výtrysky vodní páry na mrazivém jižním pólu Jupiterova měsíce Evropy.

(http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=797665)
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    NELLAS: wow. much room. such souce. very beefsteak.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Nedá si někdo hodněpokojovou omášku? :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam