• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: jsem se u nich včera snažila koupit černý kardamom a na závěr jsem měla chuť jí praštit. Nevím, nemáme, nevedeme, neznáme. Sice vietnamsky, ale dost srozumitelně.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: dobry! davam na nastenku
    btw. prvni kramek bych ani nerikal ze jsou neprijemny, spis moc nekomunikujou, ael kdyz mame vetsi nakup tak nam i pomuzou odnest do auta.. a parkrat sme tam potkali i majitele kterej umi vyborne cesky a vsem nam nacpal vietnamsky kalendare .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Začala jsem s mapkou Malešické tržnice - měla by být volně editovatlená, takže budu ráda, když tam doplníte kam chodíte a pro co.

http://goo.gl/maps/pBBKf
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Mne príliš pripomínalo plesnivé syry, ktoré fakt nemám rada. A trochu šlo do orieškova.

Skús sa obzrieť v nejakej japonskej reštaurácii, mohli by ho mať. (Tak som sa k nemu dostala aj ja.)
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    Díky všem, večer vyzkouším :)
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    ja to robim, no :-), podobne. nedavam tam ale nejak vela cibule ani zazvoru(na 1 kura 1kg-1,5kg davam jednu vacsiu cibulu a zazvor vo velkosti palca - prerezem na polovicu a opeciem priamo na plyne). cesnak nedavam vobec, koriandrove semena tiez nie a davam tam cierny kardamom. namiesto skorice pouzivam cassiu - imo to chuti lepsie. tiez nedavam palmovy cukor ale rock sugar. este tam pridavam cerva "sa sung". a smozrejme tam este davam glutaman :-D a na koniec vietnamsku rybiu omacku.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    RAFFAN: Dělám stejně jako ZUZKAOU, jen ještě dávám černý kardamom, kořenovku a trochu pepře. Limetku na vaření nedávám, ale asi zkusím... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAFFAN: na vývar - opálený a oloupaný zázvor a cibuli (hodně obého), česnek, koriandrová semínka, badyán a skořici. Pevné kusy koření orestovat na sucho. S kořenovou zeleninou se netřeba zatěžovat. Vařit dlouho, dlouho, dlouho a raději sáhnout pro slepici, než pro kuře.

Rozhodně bys měl mít víc kostí, než masa na ten vývar. Když předem kosti opečeš, aby se tam objevily hnědé plošky, tak to bude silnější vývar. Zejména pokud to budeš vařit s troškou něčeho kyselého, aby se z kostí lépe vylučovaly potřebné látky (na pho je teda ideální dát tam šťávu z limetky předem).

Poměr na začátku to chce 1:1,5-2 pevná hmota ku vodě.

Taky se tam dává hnědý cukr - v tržnicích ho maj v takových malých kostičkách - není moc sladký, ale je celkem aromaticku. Simuluje ho muscovado třtinový a nebo troška melasy.
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    Nevím, jestli jsem ve správném klubu - poptávám ozkoušený recept na Pho Ga. Poradíte? Zkoušel jsem minulý týden - vývar ze skeletů a stehen s kořenovou zeleninou, galgánem, citronovou trávou a kořínkama koriandru (recepty se různí, takže to byla spíš improvizace). Jako nebylo to špatný, ale něco tomu chybělo.
    Předem díky za rady :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    na blogu se mi objevil dotaz na výrobu natto z olomouckých tvarůžků. Teoreticky (po letméh hledání, jak se dělá natto) by to mělo jít.

zkoušel jste to někdo?

Než jsem natto stihla ochutnat, tak mi ho ho MZ zakázalo s odkazem na EU

Jak natto chutná? Předběžné hledání ukazuje na to, že to bude něco tak obskurního, že to asi budu chtít zkusit...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ten napad s topitkem je super :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Termbox funguje a je to výrazně jednodušší, než by člověk čekal.

Prostě jsem do chladicího boxu vrazila topítko za dvě stovky. (chladicí box se našel ve sklepě.)

A dá se to zkvasit?: Kynárna, jogurtovač a domeček na plísně v jednom.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    tenhle sauce mivaji i vietnamci, ale u ni je spousta veci ktery sem nikde jinde nevidel, vselijaky druhy ras, cinsky klobasy, bylinny smesi na polivky a hlavne kvanta neidentifikovatelnejch veci :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Se tam musím vydat- zrovna tomu jejímu krámku jsem se zatím tak nějak vyhejbala.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MAEDHROS: kupujeme black bean sauce s chilli ... maji v praze malesicich (u cinanky urcite) a myslim i v sape jsem to nekde videl

MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Dotaz - black bean sauce mi asi brzo dojde. Nechala jsem si ji přivézt z Číny, takže se sháněním tohohle produktu v ČR zkušenosti nemám.
    Kde to berete? Na tržnicích je normálně k dostání? Nějak si totiž nevybavuju, že bych ji na tržnici v Brně-Olomoucká potkala...
    Nebo si ji sami vyrábíte?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    s cervenou koji a zaroven s rice starter ( 酒曲 jiǔqū) coz sou nejaky michany kultury, ale v evrope sem to nikde nenasel, musel sem si to nechat privezt ... vypada to ze to cerveny koji neni uplne nutny, dava se to tam spis pro chut a pro lecivy ucinky na krevni obeh ...
    chci na zkousku zkusit udelat trosku jen s cervenym, co to udela, mohlo by to taky udelat vino ..

+ po vyrobe zbyde ta zfermentovana ryze a daj se s tim delat pohody jako toto - zkousel sem to zatim jen s tofu ale bylo to excelentni
    Echo's Kitchen: Red Rice Vinesse Chicken (Ang Chow Chicken)
    http://spicehunt.blogspot.cz/2011/06/red-rice-vinesse-chicken.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: a to je teda s tou červenou koji?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    maly fotoreport z vyroby ryzoveho vina .. vyroba trva cca 3 tydny, ted by melo jeste aspon 2 mesice zrat at se trochu vytribi chut .. i nedoslazene ma ale prijemne nasladlou chut, jen bude potreba ho jeste jednou prefiltrovat ..

http://tinyurl.com/br8zvv5

GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nejake napady?
    s pritelem slavime stedry den predem a protoze bude docela dost tezke ceske kuchyne o vanocich, tak jsem chtela udelat nejakou dobrou asijskou kuchyni na nas stedrej vecer. Nic tezkeho do zaludku, klidne narocnejsiho na pripravu, klidne bez masa nebo ryby / drubez. Pro ingredience do Malesic si zajedu. Polivku, hlavni jidlo, desert, toho bych se pridrzela po cesku, myslim struktury chodu. Kachnu pect nebudu, ale neco s kachnim masem by mimo rozhodne nebylo, jestli se mi podari sehnat. za pripadne tipy dekuji.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: tady vyrobu sojovky popisuje i se susenim v troube .. je to spanelsky ale google to preklada celkem srozumitelne (ma to 3 casti, s uspesnym finale)
    Primeros pasos en la elaboración de salsa de soja | Umami Madrid
    http://www.umami-madrid.com/2008/04/07/primeros-pasos-en-la-elaboracion-de-salsa-de-soja/

dalsi vec je ze to ale nechavaji zrat nekolik mesicu, venku na slunci, prez den odkryto, v noci zakryto, na slunci pravdepodobne kvuli poradne fermentaci celeho toho mixu ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam