• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DALIBORCo je to člověk? - Mnoho definic, které jsou nanic?
    JDAG
    JDAG --- ---
    IMHO si myslím že člověk je dokonalý vir, parazit, predátor a je vcelku jedno jak to nazveš, této planetě je to jedno. Celý systém planety podrobujeme pouze vlastním potřebám bez ohledu na následky rovnováhy celého systému. Od dávných dob, myslím tím asi tak 4 až 5000 let před Kristem vznikaly stavby a civilizace které nás teď udivují svojí přesností a tajemností teprve 200 let, zkoumáme vesmír a neznáme vlastní moře, jsme páni tvorstva a nevíme ani kdo jsme, jsme rychlejší, ale nic nestíháme, válčíme za boha, za vlast, za pravdu protože to někdo řekl. Věříme na věci co nejsou a po celou tu dobu vše ničíme. A cokoli tvoříme - tvoříme opět jen pro sebe. My totiž jednou dokážeme jednu dokonalou sebevraždu všeho živého na celém světě a je jedno jestli to budou zbraně hromadného ničení, nebo ekologický kolabs, ale klidně to může být těleso z vesmíru ( to se už stalo ), těleso co nebudeme schopni odklonit ze směru nebo záhuba se objeví pod rukou genetika. Jsme nedokonalí a hrajeme si na bohy :) to by nám šlo, ale věčně nám to vycházet nebude
    LALINA
    LALINA --- ---
    nojo... me trochu unikla souvislost se zrychlovanim casu, jak zminujou na zacatku a ptom ten skok na ty statistiky.. to je fakt takovy.. za vlasy pritazeny.. jesteze se nemusim spolehat na vedce a jejich veleobjevy...
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    Hm, "vedcove" je siroky pojem. Na problemu chude prezentovanem v tomhle clanku by se neshodli. Mam nejasny pocit, ze citovani autori meli nutkani se zviditelnit necim "prevratnym".
    Pokud si v clanku nekdo vsiml jedineho solidniho argumentu podporujiciho tezi zrychlujici se evoluce cloveka, at na nej prosim poukaze. Ja zadny nenalezl ani v prodlouzene verzi clanku v odkazu. Ba co vic - nejenze namisto dvou hlavnich argumentu podkladajicich mezi vedci dominantni nazor o zpomalujici se/zastavene evoluci (tj. globalni mixovani populaci zabranujici selekci genu probihajici v uzavrenych populacich a (alespon ve vyspelem svete) jiz neplatici "survival of the fittest") plodi Hawks dva nejasne vykriky ("protože je život lehčí a ovládli jsme přírodu"); nic v clanku take tyto dva argumenty nevyvraci.
    Nove selekcni tlaky samozrejme existuji, ale pokud chapeme evoluci jako neco progresivniho, ani ze studii genetickych markeru nemuzeme vyvozovat jeji zrychleni . Takove tlaky pouze vedou ke zmenam v proporcich vyskytu urcitych (v naproste vetsine pripadu jiz drive existujich) alel v populaci diky prirodnimu vyberu ("genetic drift"), coz jeste neznamena nejaky progresivni vyvoj nebo "genetic shift" - viz. priklad s endemickou imunitou proti malarii v Africe - pokud se takovy Somalec prestehuje do Severni Ameriky, bude samozrejme muset celit napr. jinym nemocem (nove selekcni tlaky), to jeste ale neni evoluce. Naopak, pouze ve sve domovine, v relativne uzavrene populaci, muze jeho geneticka informace prispet k alespon castecnemu prekonani nejakeho tlaku, napr. malarie - to potom muze byt povazovano za evoluci. Ale protoze se vzrustajicim mixovanim se neco takoveho deje stale mene a mene, myslim si, ze evoluce se v globalnim meritku rapidne zpomaluje. Nemyslim, ze je mozne tak lehce zamenit koncepty progresivniho vyvoje a prirodniho vyberu.
    No, a tvrzeni ze se u dnesnich lidi mene vyskytuje cukrovka typu II je vysoce kvalitni plk, poukazujici na neduveryhodnost clanku/citovaneho vedce; za poslednich dvacet let stoupl vyskyt cukrovky vic nez u naproste vetsiny jinych nemoci, v soucasnosti ji trpi kolem 170 milionu lidi, a epidemiologicke studie predvidaji zdvojeni tohoto cisla do roku 2030...podobne se veci maji s uvedenou obezitou...

    LALINA
    LALINA --- ---
    XCHAOS: no je otazka, jestli ten pocit je opravdu iracionalni, kdyz o tom pisou i vědcové, hehe
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LALINA: z jiných auditek by tě za iracionální pocity vykázali. tam panuje povinnost myslet vědecky (tzn. jako oni...)
    LALINA
    LALINA --- ---
    chichi..no ano, jsou lidi, kteri maj odpoved na vsechno :-)) je to jejich narodní povinnost .-)

    ja to nevim a vcelku je mi to fuk .-)) ale cejtim to
    MUSTAFU_X
    MUSTAFU_X --- ---
    LALINA: ale proc a jak a jak dlouho jeste? :))

    ja samozrejme svou odpoved mam :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    prečetla jsem prvních par vet jenom zatim, ale přesne to si myslím, přesne tak cejtím běh času..všechno se zrychluje..
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=jTWmTJALe1w&feature=related

    Mrzi me ze jsem na tohle video meho oblibeneho neurologa nenarazil kdyz jsem tu pred casem prezentoval svoje nazory.
    Prakvapilo me (a zaroven i uklidnilo), ze i Ramachandran se samozrejmosti vidi naprosto zasadni rozdil mezi vedomim cloveka a (jednoducheho) zvirete. Nektere z nasledujicich bodu myslim vystiznymi slovy odbornika lepe popisuji neco z toho co jsem se snazil vyjadrit:

    "..for understanding the logic of consciousness it should not be perceived as a quality of a scale.."

    "..Qualia and self interconnected, intimately linked to language"

    ...
    4.00 - "Fruit fly creates a representation of the apple ... but has no qualia/awareness of the apple"
    (misto zizaly mluvi o mouse, ale stavi na stejne odvaznych presumpcich mousiny nevedomosti za ktere jsem tu byl pranyrovan:-)
    4.45 - "For you however ... potentially infinite qualia implications"
    5.55 - "Specific, fairly circumscribed brain strctures required for qualia"
    6.43 - "You may only see some rudiments of this in great apes"
    7.00 - "..angular and infratemporal gyrus, Wernicke's area ... generating sense of self and future planning"
    7.47 - "at some point in evolution started creating matter representations (representation of the representation) ... instead of simple sensory representations like the fruit fly ... intimately related to meaning, generated in angular gyrus etc ... leading to emergence of dual property of qualia and self, which I think is UNIQUE TO HUMANS"

    Tak to jen pro zajimavost. Nikdo nerika ze ma pravdu, ale nedalo mi se o to nepodelit. Uz proto, ze jinymi slovy vystihnul prave ten prah vedomi o kterem jsem mluvil, jen na to moje vyjadrovaci schopnosti nejak nestacily:-)


    LALINA
    LALINA --- ---
    XCHAOS: uááááá!! bingo:-))))

    čili: máme hotovo, s anulací systému "človek" se může neprodleně začít
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jestliže NyX je manifestací kolektivní demence uživatelů českého Internetu, tak potom vznik umělé demence lze považovat za eschatologický cíl existence člověka.
    MUSTAFU_X
    MUSTAFU_X --- ---
    PALEONTOLOG: jak to myslis?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MUSTAFU_X: zkus to brát v kontextu vývoje názorů - po renesanci osvicenstvi.... a doba technicka
    LALINA
    LALINA --- ---
    XCHAOS: :-)))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MUSTAFU_X: a co když si lidi vymysleli přírodní zákony, aby nemuseli věřit v Bohy ? :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    možná že nekterý zvířata jsou stejný jako lidi, akorat že dokazaly jít ve vývoji jinou cestou, jak si zarizovat obživu a blahobyt...cestu přírodní, přirozenou a fungující na jinejch základech, než jak to začal dělat člověk.¨
    možná maj i internet, akorat mnohem šikovnější a levnejší, než maj lidi...
    MUSTAFU_X
    MUSTAFU_X --- ---
    PALEONTOLOG: to byl primer k teorii toho, ze si lide vymysleli bohy aby vysvetlili prirodni zakony...

    stejne tak si lide vymysleli instinktivni reakce - pudy, ktere jsou jen nahrazkou reality, ktera je daleko pestrejsi a slozitejsi. zvirata si napriklad predavaji urcite tradice, stejne jako lide. coz znamena ze jejich chapaci procesy nebudou omezeny jen na proste podlehani, ci nasledovani pudu, ale musi mit nejakou vedomou zakladnu - napriklad ze zvire chape, ze kdyz si ohne tycku, bud se mu lepe vyhrabavat potrava (viz pokus s vranou)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MUSTAFU_X: MUSTAFU_X - jako jací bohové (asi chápu že to je přirovnání) konkrétně ??
    LALINA
    LALINA --- ---
    a nezaprší a nezaprší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam