TSOH: Jojo Digitalis Purpurea je krásná kytka, ale opravdu stačí málo a člověk je tuhej. Jednou s náma byl na čundru maník se psem ktereje furt šmejdil kolem Náprstníků a "lovil" tam čmeláky. Asi u toho zblajznul i kousek týhle bylinky a cestou zpátky totálně zkolaboval a ještě večer se motal jako opilec. Od tý dody se k tý kytce nepřiblížil. Abych řekl pravdu, já moc ty kempy neznám podle názvu, protože dost často se stávalo, že sice nějaký vybavení v kempu bylo, ale žádnej cancák, nebo info, Dobře znám třeba jeskyně nebo štoly a nejvíc se zajímám o starý mapy a pomístní, hlavně německé názvy. Třeba ta dolinka naproti "kapací" studánky, co je v ní vytesanej Stormův kříž se jmenuje Königsteichgrund, což v otrockém překladu znamená Dolina králova rybníka. Ale nikde žádnej rybník. Jenže na jedný mapě jsem viděl u Rudolfáku nápis Königstein, což znamená středový kámen (ten výraz prý používají kameníci pro hlavní klenbový kámen). Tady už to spíš dává smysl zvlášť když n a ch se dá ve švabachu někdy zaměnit. Ne že by si byly podobný, ale při přepisu starých a nečitelných map se to může přihodit. Takže asi to dřív byla "Dolina u středového kamene". Ty názvy jsou fakt zajímavý, no napadko by vás pojmenovat kopec "Sýr a chléb"? Má sice takový dva vrcholky ale??? no a hned za ním je kopec "Máslo" Buďto staří mapaři občas uzobávali toho náprstníku (i když kdoví jestli tam tehdy byl - no nebyl protože se sem rozšířil až v 18. století) a měli veselé nápady (no roste tam i Rulík :-) nebo měli fakt smysl pro humor. Teď mě tak napadá, kdy ochranáři po akci "pryč s Vejmutovkou" vyhlásí akci "pryč s Náprstníkem".
HEULWEN: Fotky těch rytin zkusím pohledat, ale u těch asi nebudu moc zveřejňovat přesný místo, aby tam nenaběhli nějaký detektoráři a nezačali orat. Některý jsou v pytlácký rokli a tam je první zóna, takže nechci dráždit. Tím končím s rytinami, ale abyste věděli, že jsem hodný, opět napovím. Hledejte tady:
Dokumentace historických skalních rytin v Labských pískovcích v letech 2001 - 2002 / Vladimír Peša, Petr Jenč
In: Porta bohemica : sborník historických prací.s. 139-145
Historické skalní rytiny v Labských pískovcích: (1. etapa dokumentace v okolí Jetřichovic) / Petr Jenč, Hana Pátková, Vladimír Peša
In: Porta Bohemica : sborník historických prací.s. 149-166
Myslím, že ta mapa, kterou bych chtěl s vaší pomocí udělat bude fakt dobrá. Na internet nepůjde samozřejmě ZDALEKA všechno, ale kdo pomůže, tomu se dostane zasloužené odměny :-)
Glück...
Aladar
P.S. Podepisuju se Aladar páč je to moje přezdívka. Nick Althar jsm zvolil kvůli obsazenému Aladarovi :-(