SAMOUT: S časem na mne fakt chodit nemusíš. Jsem až pedantsky pečlivý při dodržování Ralfyho zlatého pravidla uvedeného i v záhlaví této diskuse. ;) Přičemž to je pro mne navíc časové minimum a povětšinou je nechávám ještě mnohem déle. Nedávno jsem si kupř. dával panák fantastické Compass Box Flaming Heart 15
th Anniversary Edition (už jsem tady o ní psal) a jen bez použití vody jsem si ji užíval tři čtvrtě hodiny. Stejný čas pak s postupným rozkapáváním, čili dohromady 1,5 hodiny neskutečné zábavy s jedním jediným panákem whisky...
Ale abych jen obecně nemlel, tu jsou mé koštovací poznámky:
Vůně: Rašelina, zatuchlá zemina, lak na nehty, lák, doutnající uhlíky, fenykl, anýz, nakyslost, uzená makrela, bylinné bonbony, (s vodou) vinný ocet, celerová nať, pomerančová slupka, šalvěj.
Chuť: Zázvor, káva, dřevitá kedlubna, slazené frapé, med, (s vodou) ovocná sirupovitost, lanýžová náplň, kávový likér, želatinoví medvídci, hřebíček, skořice.
Dochuť: Bílá čokoláda, taniny, popel, mentol, sušená hruška, škrob (pudingový prášek), bylinný čaj.
PS: Ne, že bych se jím řídil, ale teď čumím na Whiskybase, kde je čerstvě uvedeno, že Jim Murray dal téhle flašce 96,5/100 a vyhlásil ji Scotch Vatted Malt of the Year 2017. Můj oblíbenec Serge jí dal mnohem střízlivějších 91 a Ralfy taktéž 91.