• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KOSTICKA
    KOSTICKA --- ---
    jj krasne a vystizne :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    a tohle vypíchnu obzvláště -úprava pokrmů
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    http://www.prirodnivyziva.cz/prirodni_vyziva.htm tak todle je sekce ve které sem se rád ztratil :) velmi výživné informace!

    pěkný grafy tam maj,prakticky škola hrou.. ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GIRK: ne, neni treba, ale asi nejsem dobry priklad, tedka sem varku posral... =)

    IONE: diky diky za analyticke info, uz vim proc se to pokazilo... =)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    jee,ted sem narazil na stránku paní Zuzany Terešové. byl jsem na jedné její přednášce o makrobiotice s tématem zaměřeným na element ohně a byla velice sympatická a znala toho mnoho. na stránce má plno zajímavých poznatků o makrobiotice a jejich základech a nabízí i kurzy a semináře v praze.

    http://www.macrobios.cz/cs
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    pickles linkuju z nástěnky

    vhodné složení talíře podle ročních období aneb rapal gastrofyzik doporučuje ,)
    Zima

    S příchodem zimy je třeba nejen změnit šatník, ale i jídelníček. Zima patří k energii vody a voda odpovídá energii ledvin. V tomto období bychom se proto měli zaměřit na posílení ledvin a močového měchýře. Měli bychom více odpočívat a načerpat dostatek sil na jaro. Důležité je organismus nezahltit nadbytkem jídla (pozor o vánocích!).

    * Používáme více tuku, můžeme si dovolit více živočišných produktů. Do jídelníčku také zařazujeme více ředkví, protože ty nám pomáhají tuk zpracovávat.
    * Zeleniny jíme méně než v jiných ročních obdobích. Jezme hlavně zeleninu nejvíce jangovou – kořenovou, kulatou (dýně, zelí, cibule). Nezapomínáme ani na jinové zeleniny jako je kapusta či pórek (vydrží na zahrádce) a natě (z uskladněné mrkve, petržele, naklíčenou řeřichu, vojtěšku), ale tepelně je upravíme. Z kvašené zeleniny upřednostňujeme tu kvašenou dlouhodobě např. kvašené zelí.
    * Na našem makrobiotickém talíři by se měla objevovat pohanka, oves, ječmen, jáhly i rýže, ale raději kulatá.
    * Vzhledem k nutnosti posílení ledvin zařazujeme všechny druhy fazolí (zejména fazole adzuki). Tofu používáme méně a raději pečené.
    * Také si v zimě můžeme dovolit více solit, více péci v troubě, vařit v tlakovém hrnci a všeobecně déle vařit. Používáme více dlouhých vývarů.
    * Používáme šťávu vymačkanou z nastrouhaného čerstvého zázvoru.
    * Zcela vynecháme studené potraviny a nápoje.
    I_ONE
    I_ONE --- ---
    picles se dělá v nádobě neprodyšné, musí byti dobře stlačené a solené, a na povrch aby se ještě zatížil se dají celé kousky zelných listů. Kvasný proces potřebuje aby se dovnitř nedostal vzduch ale ze vnitř aby unikal. T.z.n. hliněné nádoby k tomu určené. Za týden už kvasný proces začne a funfuje to asi 3 týdny, kdy se musí míchat alespoň 1x denně. Unikající bioplyny jsou už po 14 dnech hodně intenzívní ...:) (jak když má někdo krutý větry) tak je s tím také třeba počítat, že se to nehodí do malého bytu, nebo prostoru. Teplota je vhodnější tak stálá kol 15 stupňů. Nejlépe na 7 schodu ve sklepě.... Picles - zelí, mrkev, cibule, mořská sůl, voda, (může být řepa apod.)
    Dobrou chuť.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    před časem jsem slíbil fotku řepy, tady je ,)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ,)
    It's official: sugar is mighty addictive
    http://www.dosenation.com/listing.php?id=5588
    GIRK
    GIRK --- ---
    jo list jsem taky zkousel... ale sklenice s vodou je dobrej napad... a dolivas vodu behem procesu?

    jinak jsem este obevil tohle :)
    http://www.minikvasak.adv.cz/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GIRK: delam, mnam mnam... =)))

    jako zatez pouzivam sklenice naplneny vodou a mezi sklenici a material davam list salatu, coz je imho zajimava finta co jsem okoukal... =))))

    pred vikendem jsem delal nakladanou brokolici, ale nevim jak ma chutnat a taky nepoznam, jestli nezplesnivela.. mate nekdo plz naky tipy jak to poznat? =)
    GIRK
    GIRK --- ---
    delate si doma pickles? jakou nadobu na to pouzivate?

    ja delal pred casem pokus se zelim v 5l sklenici od okurek... ale nejak mi to nahnilo... asi byl problem v nedostatecnem zatizeni a dolevani...
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    dnes sem byl na makrobio obědě a bylo to tak chutný a pěkný, že sem to musel vyfotit.
    jako hlavní jídlo byl v hrašce obalovaný a smažený čerstvý tempeh v marinádě, ječné kroupy s kokosem, zelenina připravená způsobem nishime, tofu dresink, salátový list, strouhaný daikon


    po obědě sem si vzpomněl na povídku "amirstanský beránek",a přestal se divit proč na oběd nepřišel Kerray.. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: dikes, blby je, ze u tech ras je to na 100G, coz je cely baleni... =))) vic mandli, jinak daikon jim kazdej den... =)
    ale vidim to tak, jak mi radila maminka od eridani, zadny kravsky mlicny produkty, pekne kozi a pak se na to vyjebat ouplne... =)
    BEERUSH
    BEERUSH --- ---
    nedostatek horciku ma dneska hodne lidi, dost se ztraci pri stresu, koureni...priznaky nedostatku jsou ruzne, krome kreci taky zvysena unava, prodavaji se sumaky s horcikem, z nich se vstrebava velmi dobre...:)
    BEERUSH
    BEERUSH --- ---
    nasla jsem neco o tom vapniku, kdyztak se omlouvam za OT, krome toho, jak lze vstrebat je zajimavy zjistit i jak o nej muzes prijit, dalsi latky taky ovlivni jeho vstrebatelnost...
    http://www.metabolicketypy.com/vlasy_4.htm
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    mmch křeče přešly
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    jinak docela mě překvapuje že v kushim neni zminěnej hořčík. sem ho ted řešil,páč sem dostával křeče při józe. a za vysokou dráždivost svalů je pry zodpovědný nedostatek hořčíku. a náhodou sem se dozvěděl,že vysoký obsah mají kakaové boby. viz nepražené kakaové boby info a aktuální nabídka v bylinkárně

    "Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob." "..Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, příznivě ovlivňují centrální nervový systém."
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    tak když už sem v tom.. :)

    Jod:
    stimuluje činnost štítné žlázy,která následně reguluje trávení. Důležitý pro růst a vývoj.

    Zdroje jodu: ryby,listová zelenina, mořské řasy různé druhy zeleniny (organicky pěstované)

    denní norma 150ug (mcg), odhadované množství v makrobio stravě 150-300ug.

    Železo: Je součástí hemoglobinu a myoglobinu. Napomáhá jejich tvorbě. Pomáhá navazovat kyslík a doprvovat ho k buňkám. Zabraňuje chudokrevnosti.

    Zdroje železa: luštěniny, čerstvé i sušené ovoce,řasa kelp, listová zelenina, ořechy, mořské řasy, semena, tekka (druh chuťové přísady), obiloviny..

    Denní norma 10mg makrobio jídlo 40mg

    Draslík: udržuje rovnováhu minerálů v organismu,stálou hmotnost a svalové napětí. Ovlivňuje dobrou náladu a krásu.

    Zdroje luštěniny, hlávkové zelí, jedlé kaštany,sušené ovoce,dulse,kelp,listová zelenina,ořechy, zelenina.

    norma --? makrobio 3700mg

    Sodík: Pomáhá při trávení,urychluje vylučování oxidu uhličitého,udržuje rovnovážný stav tělesných tekutin a stálou srdeční činnost.

    Zdroje: salátová okurka, křen,listová zelenina,miso, kořenová zelenina, mořské řasy, sezam,tamari.

    norma --? makrobio 2560mg
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    Též k těm zubům a kostem se vztahuje fosfor. "pomáhá při růstu kostí,zubů,vlasů a nervových tkání. Podílí se na zpracování sacharidů a polysacharidů v buňkách.

    Zdroje fosforu: luštěniny,ovoce,ořechy,tykvová a dýňová semena,slunečnicová semena,zelenina,celá obilná zrna..

    ještě uvádí,že denní norma je 800mg a u makrobiotiku je denní příjem okolo 1550mg.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam