• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: IMO anglická wikipedie shrnuje celkem v přijatelné kvalitě, nicméně i to brát s rezervou (viz Talk page a problém neutrality článku.))

    --

    Jinak osobně v MB vidím docela málo nějaké "esence" a docela nepřiměřeně hodně ideologie až dogmatismu. Mám jedinou Kushiho knihu "Potraviny lék náš vezdejší" a předmluva překladatelky (paní Průchové) je z mého pohledu na hranici brainwashingu.

    Představuju si MB jako živý systém, který reflektuje nejmodernější výzkumy a dietetické poznatky, a případně dělá syntézu tohoto s řekněme s těmi živlovými korespondencemi, jinem a jangem atd... nicméně z pár článků v recenz. časopisech jsem spíš poznal tu rigidní stranu MB s desítky let zastaralými a mylnými informacemi, nepružností ke změně, programovým ignorováním výsledků odborných studií a takřka sektářskou ideologií. Tolik jen k pocitům, které mám z pročtených dišputací "ortodoxní makrobiotici vs někteří lékaři aj. na vědu zaměření pracovníci"

    ... ale berte mě s rezervou, tu Kushiho knížku jsem opravdu ještě "3x nepřečetl a nestravuji se MB 3 roky, abych pochopil že to o čem se tam píše tak fakt je" (zhruba parafrázuji předmluvu překladatelky ;))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    snažím se teď vykomunikovat (vydolovat) nějaké info z takového trochu "zvláštního" makrobiotika, konkr. Oty Reisse, pokud vám někomu to jméno něco říká. Vystupuje velmi tvrdě proti Kushimu, Průchové a spol., s tím, že od něj stále čekám na to, aby mi dodal podklady v nějaké seriózní podobě, kde v tom má Kushi a spol. fatal flaws a co je teda potřeba dělat jinak, aby nebylo makrobio hazard se zdravím. Bohužel tento p. Reiss se mnou po mailu komunikuje docela zvláštně, ačkoli jej už asi potřetí žádám o nějaké konkrétní praktické informace, tak mě stále aguje a odpovídá na něco jiného, resp. mě přesvědčuje o tom, jaké šílené praktiky Průchová, celá Dobruška i celý Kushiho institut provádějí ...

    pokud z té komunikace nakonec přece jenom něco smysluplného a užitečného vyleze, tak se tu s tím ještě ozvu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    i OMG ...

    PASH: daji se tedy makro pravidla nejak shrnout?

    se ptam cas od casu zatim sem to nepochopila
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER: I oni...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: i my...
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER:,VRINDAVAN: I vy :)))))
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: i ty...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: i já. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SLAUGHTER: svým způsobem máš pravdu. :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: mno a ja to myslel tak, ze svym zpusobem zvivota to dopracovali tam kde jsme a my v tom zdarne pokracujeme. Spolecnost neni o jednom volu :-). Ale dost ot, uz mlcim...
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Mno já mám taky takovou utkvělou představu, že byli víc v kontaktu sami se sebou..
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SLAUGHTER: toš,vola najdeš všude v každé době v každé společnosti,kultuře,subkultuře,;o) spíše jsem to myslel tak že,byli více spjati s přírodou,žili přirozenější a zdravější život než žijeme my.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: byli stejne blbi jako my - podivej kam to dotahli a kam to zeneme my :-)...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: přesně, ghí je fajn. říkám si co je vlastně v dnešní době zdravé? vnečištěný vzduch,voda,hluk,různá záření z techniky.i ta voda z petlahve je skodlivá. naši předkové nebyli blbí.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DITKA: Isola bio spaldovy, ci jahelny napoj rulezz!
    DITKA
    DITKA --- ---
    tak všem díky za inspiraci - už se těším, až nakoupím všechna ta obilná mléka a budu testovat :-)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: tusim, ze to bude souviset s navazanim nekterych latek na tuky...
    BROZKEFF: cukr neni ot :-)?
    LILY
    LILY --- ---
    BROZKEFF: Vím, jak se ghí neboli přepuštěné máslo vyrábí a netvrdím, že je to nějak kór zdravé. Ale co se týče chuti je podle mě troška ghí v kašičce mnohem lepší než máslo.
    Nicméně za dob našich babiček i dřívějších se přepuštěné máslo používalo běžně (není nad chuť zeleninové polévky, při jejímž vaření se na počátku právě na přepuštěném másle nechá osmahnout zelenina), a protože si myslím, že předkové nebyli co se stravování týče vůbec blbí, tak z trošky ghí nemám vůbec špatný pocit.
    PASH
    PASH --- ---
    MAVE: viz darjeel a viz muj starsi prispevek... ono si to neprotireci. spis je problem, ze vetsina lidi, kdyz o makrobiotice vi malo, tak si ji definuje pravidlama, ktery jsou casto dost nepresny a zavadejici
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LILY: ghí není IMHO považované za zdravé nikde jinde krom kršňácké (a obecně teda té (ayur)védské) ideologie (nic ve zlým ;)) ... pročištěním másla se sice výsledný tuk stává termostabilnějším (jsou odstraněny bílkoviny, laktosa apod.), ale nemění se to, že tam pořád většinu tuku tvoří nasycené a trans-mastné kyseliny, ergo nepříliš vhodný typ tuku.

    // zde už OT no-makrobio : výroba ghí

    výroba podomácku je možná, netřeba spoléhat na kršňáky. Způsobů jak na to je na netu několik, každý je trochu jiný...

    jednou z možností je rozpustit máslo a odvodnit ho a pročistit, aby zůstal ideálně samotný ten tuk. Jenom je potřeba dodržet malý plamen, mít rozptylovač plamene, sundávat s vrchu bílou pěnu, pečlivě hlídat jestli se na dně už neškvaří a nečernají ty bílkovinné složky, atd.

    Jako experiment stačí
    1) koupit jednu kostku másla,
    2) rozplátkovat ji, hodit do hrnce s tlustším dnem a na ten rozptylovač,
    3) rozpustit,
    4) sbírat bílou/neprůhlednou pěnu nahoře a
    5) nechat pomalu vyvařit vodu ...
    pak
    6) přefiltrovat do jiného hrnce, aby to co je vespod toho prvního se do toho druhého nedostalo, ...
    7) pokračovat ve vaření v tom druhém hrnci, případně ještě odebrat pěnu co vznikne (už by měla mít charakter průhledných bublinek a mělo by být vidět na dno, to už je v podstatě OK) a sledovat, aby se na dně nezačaly připalovat ty bílkovinné části nebo co to tam je ... jakmile to dole začne přecházet do zlatava/nahnědla, je nejvyšší čas to vypnout.
    8) Pak už by mělo stačit to nalít přes ten hadrový nebo nějaký takový filtr do skleničky.

    jsou i jiné návody pro odvodnění, jako třeba rozpustit, nechat ztuhnout, udělat do másla díry a nechat vodu co je na dně vytéct ... ale nemám vyzkoušeno

    pro to aby výsledek byl čistý je možné proceduru fitrace a probublání opakovat, rovněž nemám vyzkoušeno

    zkoušel jsem cca podle toho výše uvedeného postupu dělat ghí jednou jedinkrát, dopadlo to přijatelně, nicméně berte s rezervou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam